Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Δεν φτάνει μόνο να σωθείς

Είχε ραγίσει καρδιές «το 17 μηνών βρέφος» που σώθηκε από το ναυάγιο στο οποίο πνίγηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες τον περασμένο Σεπτέμβριο στα ανοιχτά της Μάλτας. Εκεί που έχασε πατέρα, μητέρα κι αδερφή.
Της Βασιλικής Σιούτη

Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο βρεφών «Η μητέρα», όπου κανείς δε μιλάει τη γλώσσα της και κανείς δεν την αποκαλεί με το όνομά της. Πριν από δέκα μέρες ήρθε στην Ελλάδα ο αδερφός του πατέρα της για να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες να πάρει το παιδί. Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος δεν τον άφησαν να το δει, ούτε ελάχιστα λεπτά παρουσία τους. Δεν τον άφησαν να της πει δυο λόγια στη γλώσσα της. Να ακούσει ξανά να τη φωνάζουν με το όνομά της.

Αύριο είναι η δίκη για την επιμέλεια του παιδιού, που θα γίνει στα Χανιά, όπου μεταφέρθηκε το παιδί όταν διασώθηκε. Όπως καταδεικνύουν τα έγγραφα που έφερε ο θείος της, το κοριτσάκι το λένε Μάσα Ντασούκι και είναι Παλαιστίνια, από οικογένεια προσφύγων του ’48 που ζούσαν στη Συρία.

Για τον θείο της, τον 26χρονο Παλαιστίνιο, Μοχαμάντ Ντασούκι, έχει αρχίσει τώρα ένας νέος Γολγοθάς. Ο άνθρωπος αυτός που δεν γνωρίζει λέξη ελληνικά, αλλά ούτε αγγλικά μιλάει, πρέπει να φέρει σε πέρας μία απίστευτη γραφειοκρατία για την οποία το ελληνικό κράτος δεν του έχει προσφέρει όχι μόνο καμία βοήθεια, αλλάούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνει. Για ανθρωπιά φυσικά ούτε κουβέντα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πλήρης αδιαφορία των ελληνικών αρχών για την εξεύρεση των συγγενών του μωρού που διασώθηκε. Όχι μόνο δεν τους αναζήτησε κανείς, αλλά ακόμα και όταν αυτοί παρουσιάστηκαν, βρήκαν μπροστά τους ένα τείχος. Δεν τους υπέδειξαν καν ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν για να πάρουν το παιδί και τους απαγόρευσαν ακόμα και να το βλέπουν.

Την ίδια στιγμή πλήθος δημοσιευμάτων, αλλά και δηλώσεις ανθρώπων που ανέλαβαν τη φροντίδα του παιδιού, μιλούσαν για δεκάδες κι εκατοντάδες Ελλήνων που σπάνε τα τηλέφωνα για να υιοθετήσουν το παιδί. Ερωτήματα όμως -για να το πούμε κομψά- γεννάει η στάση του ιδρύματος και για τα τηλεοπτικά συνεργεία που επέτρεψε η διοίκηση να κάνουν ρεπορτάζ ακόμα και πάνω από την κούνια του μωρού την ώρα που αυτό κοιμόταν , τη στιγμή που δεν αφήνει συγγενείς και συμπατριώτες του να το επισκεφτούν και να περάσει λίγα λεπτά μαζί τους, όπως ζήτησαν, σεβόμενοι το πλαίσιο του ιδρύματος.

Εδώ από ρεπορτάζ στο enikos.gr που αναφέρεται σε ανάδοχη οικογένεια για το παιδί.



Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του TPP, και οι παππούδες του παιδιού υπάρχουν (έχουν μείνει στη Συρία) και ο θείος (αδερφός του πατέρα της ) ο οποίος ζει στη Σουηδία και είναι τώρα στην Ελλάδα, έχει κοντά του την τρίτη αδερφούλα - το μόνο μέλος της οικογένειας που δεν ήταν μαζί τους στο τραγικό ναυάγιο . Πρόκειται για τη Σίντρα, τη μεγαλύτερη από τις τρεις αδερφές (8 ετών) που είχαν στείλει νωρίτερα οι γονείς με τον θείο της στη Σουηδία, όπου θα πήγαιναν κι αυτοί μετά να τους βρουν.

Όλοι λαχταρούν να σφίξουν στην αγκαλιά τους τη μικρούλα που σώθηκε από το ναυάγιο -χάνοντας μάνα, πατέρα και αδερφή- όμως αυτό δε φαίνεται ότι θα συμβεί γρήγορα, λόγω της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθείται.

Τα έγγραφα που έφερε ο θείος του παιδιού, Μοχαμάντ Ντασούκι , μεταξύ των οποίων διαβατήριο, πιστοποιητικά μαζί και πολλές οικογενειακές φωτογραφίες, αναφέρουν ότι το όνομά της είναι Μάσα Ντασούκι και έχει γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 2013. Σήμερα δηλαδή είναι 19 μηνών.

Το TPP συνάντησε τον 25χρονο Παλαιστίνιο Μοχάμαντ Ντασούκι , όταν πριν από μερικές μέρες ήρθε στην Αθήνα από τη Σουηδία όπου ζει, μαζί με ένα δημοσιογραφικό συνεργείο της δημόσιας τηλεόρασης της Σουηδίας. Η σουηδή δημοσιογράφος Χάνα Ρίντεν μας σύστησε το θείο της μικρής Μάσα που επέζησε από το ναυάγιο και μας είπε ότι ήρθαν μαζί του, καθώς στη Σουηδία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα και ήδη έχουν γίνει αρκετά ρεπορτάζ εκεί με μαρτυρίες από τους επιζήσαντες του ναυαγίου. Πριν έρθουν στην Αθήνα, είχαν πάει στα Χανιά, όπου είχαν πρωτομεταφερθεί οι διασωθέντες του ναυαγίου που στοίχισε τη ζωή σχεδόν 500 προσφύγων. Στα Χανιά συνάντησαν και τη 19χρονη Σύρια, Ντοά, που έσωσε τη ζωή της Μάσα, όταν η μητέρα της με λυγμούς της την έδωσε λίγο πριν η ίδια πνιγεί, παρακαλώντας να τη σώσει.

Η Χάνα μαζί με το υπόλοιπο συνεργείο της σουηδικής δημόσιας τηλεόρασης και τον Μοχάμαντ, επισκέφτηκαν το ίδρυμα «Η Μητέρα» και επί δύο μέρες περίμεναν κάποια απάντηση στο αίτημά τους για να κάνουν ρεπορτάζ, αλλά αυτή όταν ήρθε, ήταν αρνητική. Όπως αρνητική ήταν και η απάντηση στον Μοχάμαντ Ντασούκι που ζήτησε, παρακαλώντας, να δει για λίγο τη Μάσα.

Η δικαιολογία των υπευθύνων ήταν η προστασία της μικρής και ότι δεν πρέπει να διαταράσσεται από τηλεοπτικά συνεργεία η ζωή των παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα. Ο κοινωνικός λειτουργός που είναι υπεύθυνος για τη μικρή Παλαιστίνια , όπως μας είπε, «δεν επιτρέπεται να γίνεται τηλεοπτικό σόου με τα παιδιά».

Η αυστηρή αυτή στάση πάντως, δεν φαίνεται να ισχύει για όλους, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας από αντίστοιχες εμφανίσεις της προέδρου του ιδρύματος, και στελέχους της Νέας ΔημοκρατίαςΕυαγγελίας Βελέντζα, σε άλλα κανάλια- όπως στο Μέγκα, όπου εμφανίζεται στις κάμερες αγκαλιά με τη μικρή διασωθείσα .



Αλλά και εδώ, όπου η ΝΕΡΙΤ με την άδεια του ιδρύματος, παρουσιάζει ρεπορτάζ πάνω από την κούνια όπου η μικρή Μάσα (που επιμένουν να την αποκαλούν Νάντια) κοιμάται:

Επίσης, στην επίσημη ιστοσελίδα του νυν υπουργού Άμυνας και πρώην υπουργού Δημόσιας τάξης, Νίκου Δένδια, μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες από επίσκεψή του, που έχει καταγράψει ο φακός, στο ίδρυμα, να συνομιλεί με παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, παρουσία της κυρίας Βελέντζα. Προφανώς οι άνθρωποι του ιδρύματος θεωρούν σόου την επίσκεψη του θείου του διασωθέντος βρέφους που αγωνιά να το δει, αλλά όχι του υπουργού που φωτογραφίζεται μαζί με τα παιδιά που μένουν εκεί.



Θα μπορούσαν να υποθέσουν βασίμως βέβαια, ότι ούτε ο Παλαιστίνιος Μοχάμαντ Ντασούκι, ούτε οι Σουηδοί δημοσιογράφοι παρακολουθούν τα ελληνικά πρωινάδικα για να τα ξέρουν όλα αυτά, οπότε δεν θα υπήρχε αντίλογος. Όπως πράγματι δεν υπήρξε και κατάφεραν να τους διώξουν, χωρίς να τους αφήσουν να δουν τη Μάσα.Ο θείος της, προσπαθώντας να κρύψει τη λύπη και την απογοήτευσή του, χωρίς να πει μια κουβέντα, άφησε στη διοίκηση μία τσάντα με ρούχα που είχε φέρει για το κοριτσάκι.

Η μικρούλα, που διασώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, πριν βρεθεί στο ίδρυμα, νοσηλεύτηκε στην Εντατική Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ημερών, γιατροί του νοσοκομείου αναφέρονταν στο «εκπληκτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το μωρό», αναφέροντας ότι τα τηλέφωνα στη ΜΕΘ Παίδων «έχουν πάρει “φωτιά” από ανθρώπους που έχουν δηλώσει την επιθυμία να το υιοθετήσουν».

Από την ιστοσελίδα του star.gr (video ρεπορτάζ εδώ):



Ο 25χρονος Παλαιστίνιος που ζει στην Σουηδία έχει μαζί του όλα τα έγγραφα και τα διαβατήρια της οικογένειας της Μάσα και φωτογραφίες τους πριν το ναυάγιο. Επίσης, δηλώνει πρόθυμος να κάνει εξετάσεις DNA για να αποδειχθεί η συγγένεια και η δική του, αλλά και της αδερφής της μικρής Μάσα που ζει μαζί του και με τη γυναίκα του στη Σουηδία.

Τα δρομολόγια του θανάτου


Η οικογένεια της Μάσα, διηγείται ο Μοχάμαντ, όπως και ο ίδιος με τη γυναίκα του, είναιΠαλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζούσαν στη Συρία. Πριν από ένα χρόνο πήραν την απόφαση οι οικογένειες και των δύο αδερφών να πάνε στη Σουηδία. Συμφώνησαν να φύγει ένα μέλος από κάθε οικογένεια, ώστε μετά να είναι πιο εύκολο να προσκαλέσουν για να έρθουν νόμιμα στη Σουηδία και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους. Αποφάσισαν να φύγουν πρώτοι ο Μωχαμάντ με τη Σίντρα, τη μεγαλύτερη κόρη του αδερφού του, που είναι 8 ετών. Και τα κατάφεραν.

Ο αδερφός του, που είχε τρεις κόρες, τη Σίντρα (8 ετών), τη Σάντρα (7ετών ) και τη μικρή Μάσα (1,5 έτους), του έδωσε τη μεγάλη του κόρη να την πάρει μαζί του στη Σουηδία για να σωθεί και στη συνέχεια να πάνε να τους βρούνε και οι άλλοι. Αυτό θα έκανε πιο εύκολη τη δική τους άφιξη εκεί στη συνέχεια. Μόνο οι γονείς τους, ο παππούς και η γιαγιά της Μάσα, θα έμεναν πίσω στη Συρία.
Έτσι, στις 6 του περασμένου Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και η υπόλοιπη οικογένεια από τοαιγυπτιακό λιμάνι της Νταμιέτατο ταξίδι που πίστευαν ότι θα τους οδηγούσε στη Σουηδία και θα ένωνε ξανά την οικογένειά τους.

Η θλιβερή συνέχεια είναι γνωστή. Το πλοίο τους εμβολίστηκε μεσοπέλαγα, η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφούλα της Μάσαπνίγηκαν. Η μητέρα της μόνο πρόλαβε να την παραδώσει στη 19χρονη Ντοά που φορούσε σωσίβιο, ορκίζοντας τη στο θεό να τη σώσει. Και μετά την κατάπιαν τα παγωμένα νερά. Η μικρή Μάσα τα κατάφερε -τρεις μέρες και τρεις νύχτες, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, στα παγωμένα κύματα- να επιζήσει.

Η επόμενη μέρα του ναυαγίου βρήκε τη Μάσα στην εντατική και σήμερα στο ίδρυμα «Η Μητέρα» μακριά από την αδερφή της, τους συγγενείς της, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει στη γλώσσα της.

Η οδύσσεια της οικογένειας


Ο Μοχάμαντ, που μιλάει μόνο αραβικά και λίγα σουηδικά, μόλις έμαθε ότι η ανιψιά του είναι ζωντανή, πριν προλάβει να θρηνήσει τον χαμό του αδερφού του, της γυναίκας του και την μιας τους κόρης, πήγε στα Χανιά όπου κάποιοι Άραβες μετανάστες εκεί του συνέστησαν μία δικηγόρο για να αναλάβει την υπόθεσή της διεκδίκησης της επιμέλειας που εκδικάζεται αύριο. Όταν ήρθε στην Αθήνα δεν ήξερε ούτε το όνομά της. Μόνο το τηλέφωνό της είχε αλλά δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί της λόγω γλώσσας. Της είχε αφήσει όλα τα έγγραφα που χρειάζοντα , αλλά δεν γνώριζε καν ότι έπρεπε να τα μεταφράσει επισήμως στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ.
«Εάν δεν προσκομίσει άμεσα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, επίσημα μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών, η επιμέλεια θα δοθεί στο ίδρυμακαι θα κινηθεί η διαδικασία γιαανάδοχη οικογένεια» μας είπε πριν από μερικές μέρες η δικηγόρος από τα Χανιά, που είχε αναλάβει αρχικά την υπόθεση,χωρίς να έχει κινηθεί ωστόσο καμία διαδικασία και με την ελληνική πολιτεία να μη δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για να καθοδηγήσει τον άνθρωπο αυτό, που ήρθε από τη Σουηδία κι έχει περάσει τόσο πολλά, εξηγώντας του τι πρέπει να κάνει, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, για να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία του μωρού. Ευτυχώς η υπόθεσή του,χάρη και στους Σουηδούς δημοσιογράφους, έγινε γνωστή σε αρκετούς ανθρώπους που προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν , αλλά και στην Παλαιστινιακή πρεσβεία που ενημερώθηκε και θα ασχοληθεί και αυτή με την προστασία του παιδιού και την αποκατάστασή της.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny