Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πώς φτάσαμε στο... όπισθεν ολοταχώς της κυβέρνησης με την εξαίρεση ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Μπορεί η τρόικα να ξιφουλκεί κατά τις κυβέρνησης για το θέμα της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά η ίδια δεν πάει πίσω, καθώς στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων παρενέβη στο έργο της ΓΓΔΕ με επιχειρήματα μάλιστα που δεν διεκδικούν δάφνες επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ...

προχώρησαν εγκαίρως στην έκδοση των εγκυκλίων και στην τεχνική προετοιμασία για την ενεργοποίηση της ρύθμισης του Ν 4305/2014 για την αποπληρωμή οφειλών σε 100 δόσεις, τελικά με παρέμβαση των δανειστών ζητήθηκε αλλαγή του νόμου - και των εγκυκλίων της ΓΓΔΕ- ώστε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι μη ληξιπρόθεσμες , αλλά βεβαιωμένες οφειλές, όπως οι εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εκτίμησαν πως εάν δινόταν η δυνατότητα στους φορολογουμένους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με την ευνοϊκή διευθέτηση των 100 δόσεων, οι φορολογούμενοι δεν θα κατέβαλαν τις υπόλοιπες τέσσερις δόσεις έως το Φεβρουάριο 2015 και θα δημιουργούταν έτσι κενό στα έσοδα και στους στόχους του Προϋπολογισμού (2014) ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή είναι ωστόσο ατεκμηρίωτη δεδομένου ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κινούνται πολύ ικανοποιητικά. Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 10μηνο 2014 που θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα δείχνουν πως από τον ΕΝΦΙΑ έχουν εισρεύσει μόνον στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 1,170 δισ. ευρώ από τα 2,65 δισ. ευρώ του ετήσιου στόχου.

Αυτό σημαίνει πως η μέση είσπραξη ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ τον μήνα όταν αρχικά υπολογιζόταν κοντά στα 440 εκατ. ευρώ. Και αυτό μάλιστα έγινε παρά τα γνωστά προβλήματα στο πρώτο διάστημα εκκαθάρισης και είσπραξης του φόρου.

Πλέον στο διάστημα Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου απομένουν προς είσπραξη 1,48 δισ. ευρώ ή 370 εκατ. ευρώ ανά μήνα (δηλαδή 70 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την αρχικά υπολογιζόμενη μηναία είσπραξη). Ωστόσο, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ υποστήριξαν -και επέβαλαν στην κυβέρνηση - την άποψη πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα οδηγούσε στην είσπραξη μόλις του 30% του ποσού αυτού από τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περίπου στην είσπραξη 480 εκατ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση «αμαχητί» και μη αποδεχόμενη τις εισηγήσεις της ΓΓΔΕ αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία της τρόικας και θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις οι μη ληξιπρόθεσμες , αλλά βεβαιωμένες οφειλές.

Στελέχη της φορολογικής διοίκησης εξέφρασαν την απορία τους για το πώς έγινε αποδεκτό το «κινδυνολογικό» επιχείρημα της τρόικας που ουσιαστικά «προσγείωνε» στα 111 εκατ. ευρώ τις μηνιαίες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ, όταν η δυναμική του φόρου δείχνει πως όλα εξελίσσονται πολύ ομαλά.

Πρέπει να σημειωθεί πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μη θέλοντας να δείξει πως παρεμβαίνει στην ΓΓΔΕ ανέφερε πως η πρωτοβουλία αλλαγής του νόμου ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου και ότι αποφασίσθηκε μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση η τρόικα αυτή την φορά παρενέβη με ευθύ τρόπο στην ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny