Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Νομική διεκδίκηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Λιβανέζα δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν έφτασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα μαζί με τους διακεκριμένους Βρετανούς νομικούς Νόρμαν Πάλμερ και Τζέφρεϊ Ρόμπερτσον ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή νομικών πληροφοριών και επιλογών για την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Η διάσημη ομάδα των νομικών θα καταλύσει έως τις 16 Οκτωβρίου στο «Μεγάλη Βρετανία» και θα έχει σειρά επαγγελματικών επαφών με την ελληνική πλευρά. Αύριο (Τετάρτη) θα τους δεχτεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την ίδια ημέρα θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για τους Ελληνες και τους ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούν την υπόθεση.
mouseio-akropolis-glupta
Ζευγάρι επισκεπτών στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, μπροστά από τη ζωφόρο όπου στο αριστερό μέρος διακρίνεται γύψινο αντίγραφο του τμήματος που εκλάπη από τον Ελγιν και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο

Σήμερα το πρωί οι τρεις μεγαλοδικηγόροι αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Πολιτισμού,Κωνσταντίνο Τασούλα, και ομάδα εργασίας Ελλήνων νομικών, εκπροσώπων των υπουργείων Πολιτισμού κι Εξωτερικών, παρουσία του αρχαιολόγου Ντέιβιντ Χιλ, δηλαδή, του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, ο οποίος έκανε και την επαφή ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και το βρετανικό νομικό γραφείο (Doughy Street Chambers) από τον Φεβρουάριο του 2011.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η δικαστική οδός δεν ενδείκνυται αυτή τη στιγμή, καθώς, αν η ελληνική πλευρά χάσει την υπόθεση, βγαίνει από το παιχνίδι της διεκδίκησης. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει μακρύ δρόμο, που σαφώς περνάει πρώτα από την πολιτική βούληση και στη συνέχεια από τη νομική διεκδίκηση.


Χαρισματική προσωπικότητα και όμορφη γυναίκα, μειονότητα στη βρετανική κοινωνία, καθώς μετανάστευσε από τον Λίβανο με την οικογένειά της σε ηλικία δύο ετών, αλλά ενταγμένη στους ελίτ κύκλους και με γερό οπλοστάσιο σπουδών και γνώσεων στις αποσκευές της, η Αμάλ Αλαμουντίν έχει εμπλακεί μέχρι τώρα σε σοβαρές νομικές υποθέσεις διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Πολιτισμού, η ελληνική πλευρά θα καλύψει το κόστος της επίσκεψης (ύψους 10.800 ευρώ, για εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, κ.ά.) χωρίς να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στο βρετανικό γραφείο, αφού επισήμως δεν αναλαμβάνει την υπόθεση.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny