Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Οι εφαρμογές φακού σε Android μάς «κατασκοπεύουν»

Πολυάριθμες είναι οι εφαρμογές φακού στο Play Store του Android, οι οποίες εκμεταλλεύονται το φλας του κινητού και το «μετατρέπουν» σε φακό. Ωστόσο, αρκετές από αυτές είναι λιγότερο αθώες απ’ ό,τι θα υποψιάζονταν οι χρήστες.

Όπως αποκάλυψε έρευνα της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών SnoopWall

, οι 10 κορυφαίες εφαρμογές φακού για Android εμφανίζονται να ζητούν πρόσβαση και πληροφορίες πέρα από αυτές που θα απαιτούνταν για τη λειτουργία ενός φακού. 

Ενδεικτικά, ας σημειωθεί ότι πολλές από τις εφαρμογές που έρχονται πρώτες σε download, ζητούν πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα, το GPS και το δίκτυο Wi-Fi.

Ορισμένες μάλιστα εξ αυτών, «φαίνονται ειδικά σχεδιασμένες να συλλέγουν και να αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα σε κυβερνοεγκληματίες ή σε άλλα κράτη», σημειώνει η έκθεση της εταιρείας.

Μάλιστα σύμφωνα με τη SnoopWall οι φακοί στα Windows Phone και στο iOS της Apple συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο, ωστόσο τα χαρακτηριστικά των παραπάνω λειτουργικών περιορίζουν περισσότερο τις «κατασκοπευτικές» δυνατότητες των εφαρμογών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρυσι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) άσκησε αγωγή στους υπεύθυνους του Brightest Flashlight, μιας εφαρμογής που δεν ενημέρωνε τους χρήστες ότι μεταδίδει προσωπικά δεδομένα σε διαφημιστές. 

Δείτε αναλυτικά τι δικαιώματα ζητούν οι 10 κορυφαίες εφαρμογές φακού...



Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny