H Σκωτία παραμένει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη διαφορά να υπολογίζεται σε 55% για το «όχι» και 45% υπέρ τού «ναι». Παραδέχτηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός.
Η Σκωτία αποφάσισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτοντας την επιλογή τηςανεξαρτησίας.
Έπειτα από την καταμέτρηση άνω του 60% των ψήφων, το στρατόπεδο του «όχι» επικρατεί με 54%, έναντι 46% για το «ναι».
Η Σκωτία αποφάσισε να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο απορρίπτοντας την επιλογή τηςανεξαρτησίας.
Ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, Άλεξ Σάλμοντ, παραδέχτηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μη γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.
Μετά την ανακοίνωση της άνετης επικράτησης του «όχι» ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πολύ ευχαριστημένος που ο λαός της Σκωτίας ψήφισε να μείνει η Βρετανία ενωμένη, κάτι που, όπως είπε, «ήθελαν πολλοί όχι μόνο σε αυτή τη χώρα, αλλά σε όλο τον κόσμο».
Τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα, πρόσθεσε, με έναν «ισορροπημένο συμβιβασμό». Εκ των υστέρων ο Κάμερον υποστήριξε ότι ήθελε να γίνει αυτό το δημοψήφισμα αφού είναι προτιμότερο «να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και όχι να αποφεύγονται».
Φανερά ανακουφισμένος έσπευσε να προκαταλάβει πιθανές νέες κινήσεις ή σκέψεις του εθνικιστή ηγέτη της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση αυτή έχει τακτοποιηθεί πλέον για μια ολόκληρη γενιά… δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, καμία επανάληψη της διαδικασίας, ακούσαμε την οριστική θέληση των Σκωτσέζων».
Μιλώντας μπροστά από το γραφείο του στο Λονδίνο ο Κάμερον άπλωσε το χέρι και στους υπόλοιπους, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα ανοίγει τον δρόμο για έναν νέο ισορροπημένο συνταγματικό συμβιβασμό για όλη τη Βρετανία. «Όπως η Σκωτία», είπε, «θα ψηφίσει ξεχωριστά στη δική της Βουλή για θέματα όπως τη φορολογία, τις δαπάνες και την κοινωνική περίθαλψη, το ίδιο θα πρέπει να μπορεί να κάνει και η Αγγλία, όπως και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία. Και αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό και στους ίδιους χρόνους με τη συμφωνία για τη Σκοτία».
Είναι πιο σωστό που τέθηκε το ερώτημα, είπε, τονίζοντας ότι άκουσε το μήνυμα όσων υποστήριξαν την ανεξαρτησία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές που υποσχέθηκε μαζί με τους ηγέτες των άλλων δυο κομμάτων -Εργατικών και Φιλελευθέρων- τις οποίες θα πρέπει να ψηφίσει η επόμενη Βουλή, δηλαδή μετά τις εκλογές του 2015.
«Ο Ντέιβιντ Κάμερον μόλις που επιβίωσε του πολιτικού θανάτου του» σχολιάζει ο «Guardian». «Όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ μετά την εισβολή στα νησιά Φόκλαντ το 1982 και ο Τόνι Μπλερ την παραμονή της ψηφοφορίας για τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003, ο Κάμερον γνώριζε ότι η θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο κινδύνευε άμεσα από το σκωτσέζικο δημοψήφισμα. Η απόρριψη της ανεξαρτησίας σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός γλίτωσε. Αλλά θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί την πορεία του μέσα από ναρκοπέδια αφενός για να διασφαλίσει ότι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν το δημοψήφισμα και αφετέρου να καθησυχάσει τους βουλευτές του που φοβούνται ότι τα σχέδια παραχώρησης κι άλλων εξουσιών στη βουλή της Σκωτίας, δεν θα υπονομεύσει τη δική τους εξουσία».
Έπειτα από την καταμέτρηση άνω του 60% των ψήφων, το στρατόπεδο του «όχι» επικρατεί με 54%, έναντι 46% για το «ναι».
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του BBC, το ποσοστό του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φτάσει το 55% έναντι 45% για το «ναι».
Η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχτηκε την ήττα του «ναι»: «Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το «ναι» που ελπίζαμε. Όπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, Άλιστερ Ντάρλινγκ.
«Μίλησα με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία», έγραψε στο twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα κάνει επίσημη δήλωση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 09.00 (ώρα Ελλάδας).
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμούπρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ενωσης», είπε.
efsyn.gr