Το θέαμα της φώκιας Monachus monachus δεν είναι δυστυχώς πια συνηθισμένο όπως άλλοτε στα Ελληνικά νερά.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys είχαν όμως την τύχη όχι μόνο να συναντήσουν μια στο Ιόνιο αλλά επί πλέον να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω με τον φωτογραφικό φακό τους την ώρα που απολάμβανε το γεύμα της,καταβροχθίζοντας ένα χταπόδι.
«Όταν είδαμε τη σκούρα σιλουέτα να γλιστράει με χάρη στην επιφάνεια του νερού σχεδόν δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είχαμε μπροστά μας μια Monachus monachus» λέει ο Ζοάν Γκονθάλβο, επιστημονικός διευθυντής του Ionian Dolphin Project, του προγράμματος του Ινστιτούτου Ερευνών Tethys για την παρακολούθηση των δελφινιών στο Ιόνιο.
«Ωστόσο δεν είχαμε δει ακόμη το καλύτερο. Μόλις μερικά λεπτά αφότου ξεκίνησε η παρατήρησή μας είχαμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε αυτό το μικρό να καταβροχθίζει ένα χταπόδι σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων από το σκάφος μας».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γκονθάλβο η νεαρή φώκια έχει μήκος 1,20-1,50 μ. Όπως εξηγεί οι μελέτες άλλων επιστημόνων με βάση τις αναλύσεις που έχουν γίνει στο περιεχόμενο του στομάχου των συγκεκριμένων θηλαστικών έχουν δείξει ότι η τροφή των Monachus monachus παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει και χταπόδια. Οι εικόνες που αποτύπωσε με τον φακό του προσφέρουν λοιπόν μια φωτογραφική «μαρτυρία» που τις επιβεβαιώνει.
Αν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών σας ταξιδέψετε στο Ιόνιο θα μπορούσατε ενδεχομένως να συναντήσετε όχι μόνο Monachus monachus αλλά και θαλάσσιες χελώνες, φάλαινες, φυσητήρες και φυσικά δελφίνια. Στην περίπτωση που θα έχετε μια τέτοια συνάντηση καλό είναι να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες ώστε να απολαύσετε το θέαμα χωρίς να ενοχλήσετε τα ζώα.
Βασική αρχή είναι να βάλετε τη μηχανή του σκάφους σας στη «νεκρά» και να διατηρήσετε μια απόσταση τουλάχιστον 50 μ. για τα δελφίνια και 100 μ. για τις φάλαινες ενώ σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ενοχλούνται καλό είναι να απομακρυνθείτε.
Αν θέλετε να βοηθήσετε τους επιστήμονες, μπορείτε να τους αναφέρετε το είδος που είδατε και το σημείο στο οποίο το συναντήσατε – έχετε μάλιστα τη δυνατότητα να συνοδεύσετε την αναφορά σας με φωτογραφίες ή και βίντεο χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή για smartphone. Για περισσότερες πληροφορίες (και φωτογραφίες) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ionian Dolphin Project.