Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να ζητήσει να ελεγχθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες όλων όσων εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου.
Παράλληλα, μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και χαιρετίζουν τις τις πρωτοβουλίες του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος, ωστόσο θεωρούν ότι δεν είναι επαρκείς...
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, ενημέρωσε το κλιμάκια τους εκπροσώπους των δανειστών ότι θα συγκροτηθεί μόνιμη πενταμελής επιτροπή στη Βουλή, που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Η επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς -οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό- και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επιπλέον, ο κ. Τέντες ανέφερε ότι αναμένεται να παραδοθεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών, που θα επέρχονται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Εάν κατά τη σύγκριση αυτή των στοιχείων παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα στο ονοματεπώνυμο του προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.
Σημείωσε επίσης, ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε βάθος χρόνου, καθώς στην επίμαχη ηλεκτρονική μονάδα θα «φορτωθούν» και οι δηλώσεις των παρελθόντων ετών με εκκίνηση από το περασμένο έτος και προς τα πίσω, ενώ θα υπάρξει και ειδική εκπαίδευση του ελεγκτικού προσωπικού.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζονται οι σχετικές πρωτοβουλίες ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πως θα πρέπει οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε πρόσωπα που έχουν ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του Μνημονίου και ειδικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον Ιωάννη Τέντε, αλλά και από τον πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη:
- Να ελέγχεται το πόθεν έσχες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ, αλλά και του προσωπικού και των συμβούλων τους.
- Να ελέγχεται, έστω και μέσω της διπλωματικής οδού, το πόθεν έσχες των μελών της Τρόικα.
- Να ελέγχεται το πόθεν έσχες των στελεχών/υπαλλήλων και γενικά του προσωπικού που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις από ελληνικής πλευράς.
- Να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων όλων των παραπάνω εμπλεκομένων μερών.
- Να διενεργηθεί έλεγχος για σύγκρουση συμφερόντων/ξέπλυμα μαύρου χρήματος των υποψήφιων επενδυτών που συμμετέχουν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.