Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν σήμερα στη λειτουργία των τραπεζών αφορά στην αύξηση της καταθετικής βάσης, ως προϋπόθεση για την αύξηση της ρευστότητας και τελικά των χορηγήσεων.
Αυτό έχει επισημανθεί με πολλούς τρόπους από τις διοικήσεις
των συστηματικών τραπεζών στην κυβέρνηση. Και όπως αναφέρεται στον ιστότοπο euro2day.gr, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σχέδιο για τη θέσπιση κινήτρων και ολοκληρωμένων λύσεων που θα βοηθήσει στις επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στο εξωτερικό.
Από τα συνολικά 60 δισ. ευρώ που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, αρχικός στόχος είναι να επιστρέψει περίπου το ένα τρίτο, όπως τόνισε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. «Το πρώτο κρίσιμο μέτωπο είναι η αύξηση της ρευστότητας μέσω της επιστροφής των καταθέσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι αντιδράσεις από την Τρόικα
Υπάρχουν όμως και σημαντικές αντιρρήσεις. Η Τρόικα έχει τονίσει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν κίνητρα και ουσιαστικά να νομιμοποιηθούν χρήματα που προέρχονται από φοροδιαφυγή, επικαλούμενη αυτό που αποκαλείται ηθικός κίνδυνος (moral hazard).
Η απάντηση, τόσο από στελέχη τραπεζών όσο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων. Και σημειώνουν ότι με το υπό εξέταση σχέδιο επαναπατρισμού των καταθέσεων απαιτείται, με βάση τις προτάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, να συνδεθεί με την πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς 20 δισ. ευρώ καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες τους εξωτερικού αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.
«Υπάρχουν τρόποι να λυθεί το πρόβλημα, εφόσον βέβαια υπάρξει πολιτική βούληση και κάνει το ΣΔΟΕ τη δουλειά του», σημειώνουν
Προσθέτουν, δε, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «έχει πλέον στα χέρια του όλα τα στοιχεία. Όλες τις λίστες, από το Λιχτενστάιν μέχρι τη Σιγκαπούρη. Όλα τα εμβάσματα κατά την περίοδο της κρίσης. Στο κομμάτι της φοροδιαφυγής μπορούν να πιέσουν τον καταθέτη και να φορολογήσουν με συντελεστή 20%-25% το μη δηλωθέν χρήμα».
Πριμ και μπόνους
Τέλος, επισημαίνεται ότι πρέπει να προβλεφθεί πριμ και μπόνους για τις νόμιμες καταθέσεις των περίπου 25 δισ. ευρώ τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα την εποχή που κυριαρχούσε η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Η πρόταση των πιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπει την παροχή στην εν λόγω κατηγορία μιας σειράς ευνοϊκές ρυθμίσεις και την απόδοση φορολογικών μπόνους. «Είναι εύκολο για την κυβέρνηση να προσελκύσει τους συγκεκριμένους καταθέτες», τονίζουν τραπεζικά στελέχη.