«Ναι μεν αλλά» είναι το μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση στον απόηχο των επαφών με τους επικεφαλής της Τρόικα, καθώς υπάρχει σύγκλιση για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει, τίθενται όμως και σαφείς κόκκινες γραμμές για βασικά ζητήματα, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση να αναμένεται πολιτική διαπραγμάτευση.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Η χθεσινή μέρα ήταν πυρετώδης σε επίπεδο επαφών, καθώς υπήρξαν συναντήσεις των κυρίων Αντώνη Σαμαρά Ευάγγελου Βενιζέλου και Γκίκα Χαρδούβελη, συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα αλλά και επαφές του πρωθυπουργού με άλλους υπουργούς, όπως ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Στο φουλ οι μηχανές για τις αποκρατικοποιήσεις
Ένα βασικό συμπέρασμα που βγαίνει από τις χθεσινές επαφές κυβερνητικών αξιωματούχων με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι πως επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο το προηγούμενο διάστημα είχε… βαλτώσει. Είναι πάντως αλήθεια πως ο στόχος εισπράξεων από τις αποκρατικοποιήσεις είχε χαμηλώσει αισθητά, με τον αρχικό στόχο των 3,5 δισ.ευρώ για φέτος να κατεβαίνει στο 1,5.
Με βάση την κυβερνητική πρόβλεψη, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα είχε έσοδα από πωλήσεις τα δύο πρώτα εξάμηνα του έτους, όπερ και εγένετο. Τώρα όμως οι μηχανές πρέπει να τρέξουν στο φουλ. Αυτό τουλάχιστον είναι το μήνυμα που μετέδωσαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστών και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε βρέθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, ώστε να συζητηθεί η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων.
Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει βάσει χρονοδιαγράμματος το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στις δεσμευτικές προσφορές για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όπως και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ θα προκηρύξει και τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση της μαρίνας στο Λαύριο αλλά και της Εγνατίας Οδού.
Έτσι, το Ταμείο θα πρέπει να αυξήσει στο άμεσο μέλλον τον τζίρο του, ο οποίος αυτή τη στιγμή τοποθετείται στα 4,9 δισ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των τιμημάτων για τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Ελληνικό, τα οποία εκκρεμούν ακόμα.
Δεν πωλείται το νερό
Στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων όμως δεν πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να ενταχθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος χθες, μετά το πέρας της βραδινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη φημολογία πως οι δύο επιχειρήσεις θα εξαιρούνταν από τις προς αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις, με βάση την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πως είναι αντισυνταγματική παραχώρησή τους, καθώς όριζε το νερό ως βασικό κοινωνικό αγαθό.
Δεν υπαναχωρεί η κυβέρνηση για τις φοροελαφρύνσεις
Πάντως, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ως προς το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που έχει ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, ίσως η ομαλή εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και η συνεπής υλοποίηση των προαπαιτούμενων να είναι και επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής πλευράς, η οποία θέλει στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου να φέρει στο προσκήνιο κινήσεις συνολικής ανακούφισης περισσότερων κοινωνικών ομάδων και όχι μόνο a la carte παρεμβάσεις, όπως η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε χθες μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου πως η κυβέρνηση έχει «συνολικό σχέδιο για τις ελαφρύνσεις φόρων που θα εφαρμόσει». Επί της ουσίας, η κυβέρνηση προτάσσει σε αυτό το σημείο την υλοποίηση των ανειλημμένων δράσεων, ενώ μεταθέτει για τον Σεπτέμβριο την οριστική διαπραγμάτευση για τις μειώσεις φόρων, αν και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κρούσεις στην Τρόικα.
Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, όταν ερωτήθηκε χθες για αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, απάντησε σιβυλλικά πως «υφίσταται και έχουν υπολογιστεί όλα τα ενδεχόμενα και τα… ισοδύναμα», καθώς στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό.
Μέτωπο από το ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά
Πάντως, ακόμα ένα πεδίο έντασης δημιουργείται και από τη διαφαινόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για τα εργατικά και εργοδοτικά δικαιώματα. Επί της ουσίας, το ΠΑΣΟΚ εναντιώνεται σε κάθε νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και στον εκσυγχρονισμό του απεργιακού νόμου που εισηγείται η Τρόικα.
«Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δηλώνει και πάλι ότι για μας το θέμα των παραμετρικών αλλαγών στο ασφαλιστικό και των παρεμβάσεων στα εργασιακά, έχουν ΚΛΕΙΣΕΙ με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί ως τώρα και ήδη εφαρμόζονται» αναφέρει σε σημείο της ανακοίνωσής της η Χαριλάου Τρικούπη.
Σε άλλο σημείο μάλιστα υπογραμμίζεται πως «υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις μας για τις εργασιακές σχέσεις, το «όχι» στις ομαδικές απολύσεις, το «ναι» στην επαναφορά της συλλογικής αυτονομίας και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και όσον αφορά στη διόρθωση των αντικειμενικών αξιών, σε μια πρώτη ελάφρυνση σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας όπως και για το πετρέλαιο θέρμανσης».
Πάντως, η Τρόικα ετοιμάζεται στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου να θέσει επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, με αποτέλεσμα να προαναγγέλλεται μέτωπο με την κυβέρνηση, παράγοντες της οποίας αναγνωρίζουν πως επιπρόσθετες αλλαγές επί τα χείρω στον ασφαλιστικό χάρτη πολύ δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή.