Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Χάρβαρντ: Αληθινός και όχι πλαστός ο πάπυρος που λέει ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος

Περιέχει διάλογο στον οποίο ο Ιησούς αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία και περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...», αλλά και άλλες, όπως: «θα μπορεί να είναι μαθήτριά μου», «η Μαρία το αξίζει αυτό» και «όσο για μένα, θα σταθώ πλάι της προκειμένου να...»

Ο πάπυρος στα αρχαία κοπτικά που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...»,  φαίνεται να είναι πραγματικός και όχι πλαστός, όπως...............
ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ την Πέμπτη.

Ο πάπυρος αυτός που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, έχει μέγεθος όχι μεγαλύτερο από αυτό μιας πιστωτικής κάρτας και αποκαλύφθηκε από την καθηγήτρια ιστορίας του Χάρβαρντ Κάρεν Κινγκ τον Σεπτέμβριο του 2012, με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και το Βατικανό γρήγορα να θεωρούν ότι είναι πλαστός και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, Ωστόσο, η ανακοίνωση της Πέμπτης, που έρχεται λίγο πριν το Πάσχα, πυροδοτεί νέες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην επιστήμη και τη θρησκεία.


Η καθηγήτρια ιστορίας του Χάρβαρντ Κάρεν Κίνγκ 


Αξιωματούχοι του Χάρβαρντ δήλωσαν ότι επιστήμονες, τόσο εντός όσο και εκτός του πανεπιστημίου, εξέτασαν ενδελεχώς το κομμάτι αυτού του αρχαίου πάπυρου,  που ονομάστηκε «Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού».

Το κείμενο του παπύρου έχει γραφτεί στα αρχαία κοπτικά, στη γλώσσα των Αιγύπτιων Χριστιανών της εποχής και αποτελείται από οκτώ ως επί το πλείστον ευανάγνωστες σκοτεινές γραμμές στο μπροστινό μέρος και έξι δυσανάγνωστες ξεθωριασμένες γραμμές στο πίσω μέρος.

Ο πάπυρος περιέχει έναν διάλογο στον οποίο ο Ιησούς μιλά στους μαθητές του. Σε κάποιο σημείο αναφέρεται στη σύζυγό του Μαρία που περιλαμβάνει τη φράση «ο Ιησούς τούς είπε, η γυναίκα μου...», αλλά και άλλες, όπως: «θα μπορεί να είναι μαθήτριά μου», «η Μαρία το αξίζει αυτό» και «όσο για μένα, θα σταθώ πλάι της προκειμένου να...».

Το έγγραφο δεν είχε ποτέ ως στόχο να αποδείξει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος, επισημαίνει η Κάρεν Κινγκ.


Το μπροστινό μέρος


Η πίσω πλευρά

Αντ 'αυτού, υποστήριξε, πως είναι γραφτό να τονίσει ότι κάποιοι πρώτοι χριστιανοί μπορεί να πίστευαν ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος.

Η διάκριση αυτή είναι σημαντική, διότι οι αντιπαραθέσεις για τη σεξουαλικότητα και το γάμο έχουν κυριαρχήσει στις σύγχρονες συζητήσεις για τον Χριστιανισμό. Η Καθολική Εκκλησία υποδεικνύει την αγαμία του Ιησού ως έναν λόγο για τον οποίο οι ιερείς δεν πρέπει να κάνουν σεξ ή να παντρευτούν.

«Το κύριο θέμα του κομματιού του παπύρου είναι να δείξει ότι οι γυναίκες που είναι μητέρες και σύζυγοι μπορούσαν να είναι μαθήτριες του Ιησού -ένα θέμα που συζητήθηκε έντονα στις αρχές του Χριστιανισμού όταν το να παντρευτεί μία γυναίκα παρθένα αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη αξία», τόνισε η Κινγκ.

«Αυτό το κομμάτι δίνει την αφορμή για να επανεξετάσουμε αυτό που νομίζαμε ότι ξέραμε με το αναζητήσουμε τι ρόλο έπαιξαν οι ισχυρισμοί ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος κατά την παλαιοχριστιανική διαμάχη για το γάμο, την αγαμία και την οικογένεια», πρόσθεσε.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny