
Από την απειλή της πτώχευσης της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του '70, οι μετανάστες έχουν γίνει μια κινητήρια δύναμη στη θεαματική ανάκαμψη της πόλης », λέει η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την ΜΚΟ Americas Society και μια ομάδα λόμπι του Συμβουλίου της Αμερικής.
Η 17σελιδη μελέτη βασίζεται σε επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό, την εγκληματικότητα και τη στέγαση στη Νέα Υόρκη η οποία έχει 8,3 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων πάνω από 3 εκατομμύρια είναι μετανάστες .
Μεταξύ των ετών 1975 και 2013 , οι μετανάστες βοήθησαν να αντιστραφεί η μείωση του πληθυσμού, καθώς επίσης βοήθησαν στη μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας, στη βελτίωση της κατάστασης σε προβληματικές συνοικίες, γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.
«Για κάθε αύξηση κατά 1 % του μεταναστευτικού πληθυσμού σε μια περιοχή, ο αριθμός των εγκλημάτων μειώθηκε κατά μέσο όρο σε 996 ανά έτος» , υπολόγισαν οι ερευνητές . Σύμφωνα με αυτούς, «μέχρι τα δύο τρίτα της μείωσης της εγκληματικότητας μπορεί να αποδοθεί στη μετανάστευση».
«Η Νέα Υόρκη έχει επί του παρόντος περισσότερα άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ό τι οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη στον κόσμο. Η επιτυχία των μεταναστών στη Νέα Υόρκη υπαγορεύει την επιτυχία της πόλης», αναφέρει επίσης η έκθεση.
Το 1970, το 8% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό είναι σήμερα 37 %, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Οι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των μεταναστών . Ακολουθούν οι Ασιάτες ( 28 % ) , οι μετανάστες από τη μη - ισπανόφωνη Καραϊβική ( 19 % ) , οι Ευρωπαίοι ( 16 % ) και οι Αφρικανοί ( 4 % ).