Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Ανταλλαγή πυρών στη Βουλή για την έξοδο στις αγορές

Ανταλλαγή πυρών στη Βουλή για την έξοδο στις αγορέςΑντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, με τον εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δ. Παπαδημούλη να εγκαλεί την κυβέρνηση για την «επιχείρηση ''τεχνητή ευφορία''» και τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κάνουν λόγο για «επιχείρηση αποδόμησης της χώρας» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση της εξόδου της χώρας στις χρηματαγορές, επισκίασε την αντίστοιχη του νομοσχεδίου για τα υδατορέματα, το οποίο υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Επικαλούμενος δημοσιεύματα του ξένου Τύπου (ανάμεσά τους της γερμανικής εφημερίδας Zideutsche Zeitung και των Financial Times) τα οποία υποτιμούν την δοκιμαστική επιστροφή της Ελλάδας στον δανεισμό, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως η κυβέρνηση «επιχειρεί να ενισχύσει την ιδέα πως το Μνημόνιο πέτυχε και δεν χρειάζεται κούρεμα, καθώς και να περάσει τον κάβο των εκλογών, προκειμένου αμέσως μετά, να φέρει ένα νέο Μνημόνιο με κάποιον άλλο τίτλο».

«Αυτό που κάνετε τώρα, είναι εκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας με έξοδα των φορολογουμένων» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, «με κόστος τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον τοκοχρεολύσια και αύξηση του δημόσιου χρέους από το 171% στο 175%. Αντί να κάνετε αυτό, θα έπρεπε να διεκδικήσετε αυτά που εσείς λέγατε προ των εκλογών και τα ξεχάσατε μόλις γίνατε συγκυβέρνηση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δύο υπεύθυνοι Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προσήλθαν σήμερα. Προφανώς είχαν καλύτερη δουλειά, απασχολημένοι στην εκστρατεία αποδόμησης της χώρας για την έξοδο στις αγορές» απάντησε η Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ). «Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά τα αδηφάγα τέρατα αποφάσισαν να συνωμοτήσουν για να βγει δήμαρχος στην Αθήνα. Υπερκάλυψαν το ομόλογο 20 φορές, με 5% επιτόκιο που σημαίνει πως είναι έτοιμη η αποκλιμάκωσή του - και όλα αυτά τα έκαναν για να βγάλουμε περιφερειάρχες! Μου έκανε εντύπωση που ο κ. Παπαδημούλης επέλεξε να επικαλεστεί αρθρογράφους που συστηματικά πλήττουν την χώρα μας από την ώρα που μπήκε στην κρίση» σχολίασε η κα Βούλτεψη.

«Τα στελέχη σας μας λένε να μείνουμε κάτω απ' τους δυνάστες δανειστές και να τους παρακαλούμε να μας μειώσουμε το χρέος, λες και το πρόβλημα της χώρας είναι το χρέος και όχι τα ελλείμματα. Το πρόβλημα της χώρας είναι τα ελλείμματα!» δήλωσε η κα Βούλτεψη. «Τα ελλείμματα ανεβάζουν το χρέος. Αν καταφέρουμε να δανειστούμε και να ρίξουμε τα επιτόκια δεν θα έχουμε πρόβλημα γιατί το χρέος θα μπορεί να εξυπηρετείται» συμπλήρωσε.

«Η γενιά μας δεν γνώρισε πόλεμο - και αυτός ήταν ο πόλεμος της δικής μας γενιάς. Κι εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είμαστε εδώ παρόντες και παρούσες, αποδεκατισμένοι, βαθύτατα πληγωμένοι, αλλά είμαστε εδώ να πούμε πως τον πόλεμο τον κερδίσαμε» δήλωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. "Έχει πολλές μάχες ο πόλεμος για να λήξει, αλλά τον πόλεμο τον κερδίσαμε. Οι δυνάμεις της λασπολογίας, το λόμπυ της δραχμής ηττήθηκαν και δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν έκφραση πολιτική».

«Προσπαθείτε να απαξιώσετε την επίσκεψη της κας Μέρκελ η οποία εκπροσωπεί τρεις στους τέσσερις Γερμανούς. Δεν μπορώ να καταλάβω την απαξιωτική συμπεριφορά! Και αντί να κατανοήσετε πως η κα Μέρκελ έρχεται σε μία χώρα που ανακτά την εθνική της κυριαρχία, προσπαθείτε να δώσετε την εντύπωση εθνικής υποταγής. Έλεος!» σχολίασε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κος Κουκουλόπουλος.

«Μιλάτε για ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Δηλαδή ομολογείτε πως η κυριαρχία είχε εκχωρηθεί!» διαπίστωσε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ). « Τόσο μεγάλη επιτυχία είχε η πολιτική σας, που δεν τολμάτε να κατέβετε στις εκλογές με το ίδιο σας το κόμμα, και το επισκιάζετε με την «Ελιά»…» συμπλήρωσε.

Κατά τον κο Μαριά, «στην πράξη η Ελλάδα ουδέποτε είχε αποσυρθεί από τις αγορές, καθώς με τα τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου τα οποία εκδίδοντο και ήταν πάντα καλυμμένα(φέτος ήταν 40 δις), στην πράξη υπήρχε η προσφυγή της Ελλάδας στις αγορές. Μόνο που τα 40 δις τα πληρώνατε τοκογλυφικά: Αντί να δανειστείτε απευθείας με μια τράπεζα ειδικού σκοπού με επιτόκιο 0,25%, πηγαίνετε να δανειστείτε 2,5 δις με επιτόκιο 4,85%».

«Προσπαθώντας η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί πολιτικά την έξοδο στις αγορές, αυτοεγκλωβίζεται» τόνισε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ). «Η πιλοτική αυτή εφαρμογή έχει θετικά στοιχεία - επιτόκια, προσφορά - αλλά αν δεν είχαμε εκλογές τον Μάιο, θα αποφασίζαμε τώρα να βγούμε, ή θα ήταν καλύτερα να βγούμε τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο; Ας δώσουμε τα δεδομένα και την καθαρή εικόνα στους πολίτες, ας μην πανηγυρίζει κανείς, γιατί οι έλληνες πολίτες, μέχρι τώρα έχουν βιώσει την ιστορία τριών success story…» παρατήρησε ο κος Τσούκαλης.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ο κος Τσούκαλης σημείωσε πως με την έξοδο στις αγορές, «δεν κερδήθηκε ο πόλεμος αλλά μια μάχη». Το ίδιο σχόλιο επεφύλαξε αργότερα και ο Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως «ο οδικός χάρτης προς την τελική έξοδο από την κρίση, θέλει καιρό ακόμα - αλλά έγινε ένα σημαντικό βήμα». Σίγουρα, «όποια κυβέρνηση και να ήταν εδώ σήμερα, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθούσε, γιατί το κούρεμα του χρέους θα συνεπαγόταν περικοπές μισθών και συντάξεων - και έχουμε πει πως αυτά τελείωσαν για πάντα». Άλλωστε, «παράδειγμα χωρών με μηδενικό χρέος που δεν προσέφυγαν ποτέ σε χρηματαγορές, ήταν μόνον η Ρουμανία του Τσαουσέσκου και η Αλβανία του Εμβέρ Χότζα, που δεν αποτελούν πρότυπο για κανέναν».

«Μπορεί να πανηγυρίζετε με στημένη έξοδο στις χρηματαγορές και να καλλιεργείτε εντυπώσεις ότι έρχεται το τέλος του Γολγοθά για τη λαϊκή οικογένεια, όμως κοροϊδεύετε. Λέτε ψέματα» δήλωσε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Κρύβετε και εσείς και η αντιπολίτευση, ότι η πληθώρα των αντιλαϊκών, αντεργατικών, νόμων δεν έχουν τέλος, γιατί αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, έξοδος στις χρηματαγορές σημαίνει χρέος, σημαίνει δανεικά που θα βγουν από τις πλάτες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Αρβανίτης αναφέρθηκε στις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον της οργάνωσής του και σημείωσε μεταξύ άλλων πως «κατά την έρευνα η οποία είχε γίνει στο σπίτι του επιχειρηματία Αναστασίου Πάλλη, με σκοπό να βρεθούν έγγραφα από τα οποία θα προέκυπτε ότι χρηματοδοτούσε τη Χρυσή Αυγή, ευρέθησαν περιέργως έγγραφα από τα οποία προέκυπτε σαφώς και κατηγορηματικώς, ότι ο κ. Πάλλης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος τώρα, χρηματοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ιωάννη Μιχελάκη, όταν ήταν βουλευτής».

«Το πλεόνασμα στήθηκε πάνω σε θύματα κοινωνικά - το Κοινοβούλιο πρέπει να πείσει την κυβέρνηση πως δεν είναι αυτή η πορεία που πρέπει να συνεχιστεί» παρατήρησε για λογαριασμό των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Πάρις Μουτσινάς. «Με ποιες αγροτικές επιχειρήσεις θα γίνει η αγροτική ανάπτυξη;. Με ποια τράπεζα; Με την «Πειραιώς» που δίνει 12% επιτόκια στους συνεταιρισμούς; Εκχωρούμε το λάδι, το γάλα σταμάτησε στη μέση, τα μεταλλαγμένα έρχονται απ' το παράθυρο και στη συνέχεια απ' την πόρτα» σχολίασε ο κος Μουτσινάς.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny