Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η «αόρατη» ψυχολογική βία

Η «αόρατη» ψυχολογική βίαΕίμαι μητέρα δυο μικρών παιδιών και αναρωτιέμαι αν υφίσταμαι βία στο γάμο μου, παρότι ζω μια «ονειρεμένη ζωή». Φοβάμαι κάθε στιγμή για το τι θα πω ή τι θα κάνω ή τι θα προτείνω μήπως του προκαλέσω νεύρα ή θυμό. Είναι στο μυαλό μου;
Την βία όταν μια γυναίκα την εισπράττει, την νιώθει ακόμη και αν δεν μπορεί να την επεξεργαστεί και να την κατανοήσει ως προς τα κίνητρά της.
Η γυναίκα που υφίσταται βία δεν μεγεθύνει το βίωμα της βίας μέσα της όπως πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει, αλλά αντίθετα εισπράττει τη βία και την δέχεται χωρίς να αντιδρά.
Συνήθως η γυναίκα που βρίσκεται σε αυτήν την θέση προσπαθεί να σταματήσει αυτό που της συμβαίνει αλλά παρά τις προσπάθειές της, αδυνατεί να προβλέψει την επόμενη στιγμή που θα εισπράξει ταπείνωση, εκφοβισμό, φωνή, υποτίμηση κ.ο.κ.
Οι αφορμές για τα ξεσπάσματα του συντρόφου είναι άλλωστε διαφορετικά και τυχαία κάθε φορά.
Η γυναίκα νιώθει αβοήθητη, και μαθαίνει να βλέπει τον εαυτό της μέσα από αυτόν τον ρόλο, ότι δεν έχει τον έλεγχο πάνω σε αυτό που εισπράττει, και αρχίζει να μπαίνει σε φαύλο κύκλο απόγνωσης, θλίψης, αδιεξόδου και αδράνειας.
Το αίσθημα φόβου είναι πάντα ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Ο φόβος σας οδηγεί σε μια κατάσταση χρόνιας καθημερινής επιφυλακής με αποτέλεσμα να είστε «έτοιμη» να αποκωδικοποιήσετε τις αντιδράσεις του συζύγου σας κάτω από πρίσμα μιας απειλής.
Η ψυχολογική βία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι μια μορφή σιωπηλής και αθέατης βίας.
Είναι μια γκρίζα και ύπουλη μορφή βίας εξίσου επικίνδυνη για τον ψυχισμό μιας γυναίκας και παράγοντας που την οδηγεί εύκολα στην κατάθλιψη.
Σε κανέναν γάμο δεν είναι θεμιτά τα ξεσπάσματα θυμού, τα οποία βέβαια καμία οικειότητα δεν δικαιολογεί.
Η επιβολή ελέγχου στο πρόσωπό σας, ο άρρητος εκφοβισμός, ο απότομος τρόπος ομιλίας που μπορεί να σας δημιουργεί ανασφάλεια, φόβο και ταραχή, μπορεί να είναι ήπιες έως και σοβαρές εκφάνσεις ψυχολογικής βίας.
Αλλά αυτό έχει πάντα συναρτάται από το πώς η βία αυτή σας κάνει να νιώθετε (ταπεινωμένη; φοβισμένη; μόνη; περιφρονημένη; κατώτερη; υπευθυνη; ενοχική;).
Η ενοχοποίηση συντηρεί τη βία και τον φόβο.
Αδρανοποιεί και επιτρέπει το ανεπίτρεπτο. Μιλήστε στον σύζυγό σας για το βάρος που σας κάνει να νιώθετε και βοηθήστε τον να καταλάβει ότι προβληματίζεστε και ότι απαιτείτε να σας μιλάει και να σας φέρεται με σεβασμό.
Μυρσίνη Κωστοπούλου - διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny