Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η ημέρα που «έσβησε» ο Έλληνας μεγιστάνας

Η ημέρα που «έσβησε» ο Έλληνας μεγιστάναςΓεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη και ήταν το δεύτερο παιδί του Σωκράτη Ωνάση και της Πηνελόπης Δόλογλου, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε φέρει στη ζωή την Άρτεμη.
Η οικογένειά του ήταν εύπορη, καθώς ο πατέρας του υπήρξε από τους πιο επιτυχημένους καπνέμπορους της Σμύρνης. Αυτό είχε ως συνέπεια να περάσει καλά παιδικά χρόνια και να φοιτήσει στα καλύτερα σχολεία.
Κατά την εφηβεία του, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην λόγω της μικρασιατικής καταστροφής. Ο πατέρας του φυλακίστηκε, η επιχείρηση περιήλθε στα χέρια των Τούρκων και ο Αριστοτέλης Ωνάσης αναγκάστηκε να ξεκινήσει από το μηδέν.

Στα 16 του χρόνια επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, αλλά δεν έμεινε για πολύ. Τον Αύγουστο του 1923 αναχώρησε για την Αργεντινή έχοντας στις τσέπες του 250 δολάρια. Ήταν η αρχή του «ταξιδιού».
Αρχικά εργάστηκε ως λαντζιέρης, υπάλληλος πλυντηρίου, νυχτοφύλακας και νυκτερινός τηλεφωνητής στο Μπουένος Άιρες. Εν συνεχεία, ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα και γνωρίσει τον υπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο. Χάρη σε αυτόν, η δεύτερη «επίσκεψή» του στην Αργεντινή έγινε με καινούριο ελληνικό διαβατήριο και τον τίτλου του ειδικού ακόλουθου.

Με τη ναυτιλία πρωτοασχολήθηκε το 1932, αγοράζοντας αρχικά ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο ήταν διαλυμένο. Ακολούθησαν έξι καναδέζικα πλοία, αλλά το μεγάλο «μπαμ» έγινε όταν παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, το οποίο ονόμασε «Άριστον».
Ο Ωνάσης έγινε πολύ γρήγορα παντοδύναμος και επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Όσο σταθερός ήταν ως επιχειρηματίας, όμως, τόσο ασταθής υπήρξε συναισθηματικά. Το 1946 νυμφεύθηκε την Αθηνά Λιβανού, εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι και το 1948 απέκτησαν τον γιο τους Αλέξανδρο, πριν έρθει στη ζωή και η Χριστίνα, το 1950.

Πέρασε για δεύτερη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας το 1968, ενώνοντας τη ζωή του με αυτή της Τζάκι Μπουβιέ, πρώην συζύγου του Τζον Κένεντι. Από τη ζωή του, ωστόσο, πέρασαν δεκάδες διάσημες γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες η Μαρία Κάλλας, η Τζεραλίν Σπερκλς, η Εύα Περόν, η Μέριλιν Μονροε και η Γκρέτα Γκάρμπο.
Η αρχή του τέλους για τον Έλληνα μεγιστάνα ήρθε με την απώλεια του γιου του. Ο Αλέξανδρος Ωνάσης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του στο Ελληνικό, στις 22 Ιανουαρίου του 1973. Λίγες ημέρες αργότερα, έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας του δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον χαμό του.
Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς χτυπήθηκε και επιχειρηματικά λόγω της πτώσης στην παγκόσμια αγορά τάνκερ. Μικρή σημασία είχε γι αυτόν η οικονομική ζημία, καθώς το ενδιαφέρον του για τη ζωή ήταν πλέον μηδαμινό.

Εγκαταστάθηκε στον Σκορπιό όταν προσβλήθηκε από μυασθένεια, η οποία σταδιακά εξασθενεί το μυικό σύστημα και τελικά έφυγε από τη ζωή στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού στις 15 Μαρτίου του 1975. Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια.
*Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny