
Ο αντίλογος ήταν εξίσου δυναμικός. «Αν όχι τώρα πότε;» φέρεται να ειπώθηκε απο κοινοβουλευτικό στέλεχος που συμμετείχε στην συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας (για την ιστορία συμμετέχουν οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο επι του τύπου εκπρόσωπος του κόμματος), συντασσόμενος με την πρόταση του προέδρου. Η "ανάλυση" του προέδρου περιελάμβανε δύο παραμέτρους:
* πρώτη: θα αποκαλυφθεί πλήρως η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. και θα επιτευχθεί ο διττός στόχος, να εκτεθεί πολιτικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό σχίσμα στην εναπομείνουσα εκλογική βάση, αλλά και ενδεχομένως στη κοινοβουλευτική του ομάδα. Ταυτόχρονα δε να υποχρεωθεί ο Α. Σαμαράς να στηρίξει τον "συνεταίρο" του, ειδικά σε θέματα όπως τα ναυπηγεία, δημιουργώντας τουλάχιστον ηθικό και ενδεχομένως πολιτικό θέμα στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ.
* η δεύτερη: Να φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τη ΔΗΜΑΡ όσο και το ΚΚΕ που θα κληθούν να "διαλέξουν"στρατόπεδο. Η να στηρίξουν την πρόταση μομφής ή να εκτεθούν επιλέγοντας "διαφορετικό δρόμο" στη ψηφοφορίας. Εκτιμάται ότι οι ΑΝ.ΕΛ θα στηρίξουν την πρόταση, ενω αυτή που θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα είναι η Χρυσή Αυγή, αφου θα πιεσθεί σε ζητήμτα Δημοκρατίας.
Οπως έλεγαν συνεργάτες του Α. Τσίπρα «το επόμενο εξάμηνο θα έχουμε εκλογές, αρα γιατί να περιμένουμε καταλληλότερη στιγμή;» και προέβλεπαν «ακόμα και αν καταψηφιστεί η πρότασή μας, θα είμαστε δικαιωμένοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία". Εξάλλου μια "αριστερή αντιπολίτευση δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους κοινοβουλευτικών σκοπιμοτήτων».