Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ποιο «τεράστιο δημόσιο»; 50% λιγότεροι από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ οι δημόσιοι υπαλλήλοι στην Ελλάδα

Για δημοσιονομική προσαρμογή ρεκόρ (ή, αλλιώς: το οδυνηρό σοκ που βιώνει η ελληνική κοινωνία .), το πολύ μικρό ποσοστό της απασχόλησης που σχετίζεται με την κεντρική κυβέρνηση και η μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτή (ανέρχεται μόλις στο 13%)είναι τα τρία σημεία που υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην νέα του έκθεση.


Οι κυβερνήσεις εμπνέουν εμπιστοσύνη μόλις στο 13% των Ελλήνων πολιτών, έναντι του 38% μία πενταετία πριν. Χαμηλότερη τιμή στην εμπιστοσύνη
προς την κυβέρνηση καταγράφεται μόνο στην Ιρλανδία. Πτώση εμπιστοσύνης καταγράφεται συνολικά και στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά πολύ πιο ήπια, στο 40% από 45%.
Στις σημειώσεις της έκθεσης για την Ελλάδα, τονίζονται δύο ακόμη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
  •     η δημοσιονομική προσαρμογή-ρεκόρ για τον περιορισμό του ελλείμματος (από 15,6% το 2009 σε 9,6% το 2012)
  •     το πολύ μικρό ποσοστό (7,9%) του εργατικού δυναμικού που απασχολείται από την κεντρική κυβέρνηση
Οι Ελληνες εμπιστεύονται περισσότερο την κατά τόπους Αστυνομία και τις Αρχές, όπως λέει το 63%, με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 72%. Ακολουθεί η εμπιστοσύνη στους Ελληνες δασκάλους και καθηγητές, όπως συμφωνεί το 46% των πολιτών (ΟΟΣΑ: 66%), η Δικαιοσύνη με 38% (ΟΟΣΑ: 51%) και το σύστημα Υγείας με 29% (ΟΟΣΑ: 71%).
Οι μεταρρυθμίσεις στην φορολογία πάντως μείωσαν τις ανισότητες στην Ελλάδα. Ετσι, ο δείκτης Gini (πρόκειται για ένα δείκτη που μετρά τις ανισότητες στην κατανομή εισοδήματος ή τις δαπάνες νοικοκυριών/ατόμων) υποχώρησε στο 0,34, πολύ κοντά στο μέσο όρο του 0,31 του ΟΟΣΑ. To 2007 η αντίστοιχη τιμή του δείκτη ήταν στο 0,52, όταν ο μέσος όρος τότε ήταν 0,47%.
  
Απόσπασμα από την έκθεση του ΟΟΣΑ
Ως προς την απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η Ελλάδα εμφανίζεται το 2011 να απασχολεί σε αυτόν το 7,9% του συνολικού δυναμικού, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο, στο 15,5%.
Η Ελλάδα παράλληλα παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα στην παρουσία των γυναικών τόσο σε θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα όσο και της κυβέρνησης. Ετσι, Ελληνίδες αποτελούν το 36,% των δημόσιων υπαλλήλων, έναντι 56,8% στον ΟΟΣΑ, ενώ γυναίκες υπουργοί το 5,6% έναντι 24,9%.
Πληροφορίες από το Έθνος


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2013/11/50.html#ixzz2kj9YYaln
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny