Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ελλάδα-Κίνα : Οι ευκαιρίες δεν περιμένουν

Του  Πέτρου  Τρουπιώτη
Τα πρώτα δείγματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κινα, μια επίσκεψη που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικά. "Πέραν του αναμενόμενου" λένε κυβερνητικές πήγες , κάτι βεβαία που μένει να αποδειχθεί και στην πράξη. Γιατί είναι σαφές ότι η πράξη, το τελικό αποτέλεσμα καθορίζει και την επιτυχία μιας προσπάθειας.
Όχι ότι η προσπάθεια και αυτός που την κάνει , δεν αξίζουν συγχαρητήριων, όμως η χώρα σε όλους τους ..............
τομείς αναζητεί (και πάσχει από ) αποτελέσματα .
Γι αυτό έξαλλου ο μέσος πολίτης κρατά συνήθως μικρό καλάθι και είναι δύσπιστος σε μια σειρά από ανακοινώσεις που κατά καιρούς κάνουν οι κυβερνήσεις και οι περίφημοι « αρμόδιοι» αναμένοντας να δουν στην πράξη και κυρίως στην καθημερινότητα τους τα αποτελέσματα.
Περιμένοντας πάντως τα αποτελέσματα στην πράξη , του ταξιδίου στην Κίνα, ας μείνουμε λίγο στα ως σήμερα δεδομένα.
Η Κίνα, μια τεράστια χώρα και μια οικονομία σε πολύ μεγάλη ανάπτυξη, επιζητεί ζωτικό χώρο σε πολλούς τομείς της διεθνούς οικονομίας , του εμπορίου , του τουρισμού και γενικότερα στο διεθνές γίγνεσθαι.
Η μεγάλη χώρα του Μάο φαίνεται να έχει αντιληφτεί ότι με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, μπορεί σήμερα να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια οικονομική κρίση και κυρίως την Ευρωπαϊκή και να μπει δυναμικά στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Προσπαθεί λοιπόν να επιλέξει «¨κατάλληλες πόρτες» για να μπει πιο εύκολα, πιο δυναμικά και με μέλλον στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως μέσω του εμπορίου.
Η χώρα μας φαίνεται ότι αποτελεί ιδανικό τόπο για κάτι τέτοιο.
Βρίσκεται σε κομβικό γεωγραφικά σημείο για τους κινέζικούς στόχους, ανήκει στην ευρωζώνη πράγμα πολύ σημαντικό στον χρηματοοικονομικό τομέα και βρίσκεται σε οικονομική κρίση, πράγμα που σημαίνει μεγάλες ευκαιρίες .
Γι αυτό και φαίνεται να έχει επιλεγεί εδώ και χρόνια , ως «στόχος» για βάση των κινεζικών σχεδίων.
Βεβαία, μερικά χρόνια πριν , για λόγους που ανάγονται στον συνήθη ελληνικό παραλογισμό, παρ ολίγων να διώξουμε την πρώτη προσπάθεια επένδυσης της Κινάς, την cosco ,από το λιμάνι του Πειραιά. Ευτυχώς το πείραμα, μετά από πολλά προβληματα, έτυχε και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το Πεκίνο.
Έτσι σήμερα οι κινέζοι επιζητούν και το υπόλοιπο του λιμανιού, θέλουν να διαχειρισθούν τον (ανύπαρκτο ουσιαστικά) σιδηρόδρομο μας και επιθυμούν την πλειοψηφία του Αεροδρομίου της Αθήνας.
Στόχοι που συμπίπτουν σχεδόν με την ελληνική πρόθεση να πουλήσει τις συγκεκριμένες κρατικές εταιρείες. Είναι μάλλον περίπτωση win-win.
Και αυτό γιατί εκτός του ότι και οι δυο πλευρές επιτυγχάνουν τους σημερινούς στόχους τους,( η μια θέλει να πουλήσει και η άλλη να αγοράσει τις συγκεκριμένες εταιρείες), υπάρχει και πιθανό μελλοντικό κέρδος.
Η δημιουργία στην χώρα μας του κεντρικού μηχανισμού εισαγωγής σε Ευρώπη και όχι μόνον των κινεζικών προϊόντων και η μεταφορά τους , θα δημιουργήσει άμεσα και μεσοπρόθεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας , αλλά και θα δώσει αφορμή για την μεταφορά εδώ ευρωπαϊκών εταιρειών που κατασκευάζουν προϊόντα τους στην Κίνα. Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει μια δυνατή κλωτσιά προς τα πάνω στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, αναγκαστικά, λιμανια, σιδηροδρομοι και αεροπορικες υπηρεσιες θα εκσυγχρονιστουν, κάτι που θα αποτελέσει και άμεσο κέρδος για την εσωτερική «κατανάλωση».
Η τόσο μεγάλη εμπλοκή Τσι Κίνας , με μακροπρόθεσμη προοπτική , στην χώρα μας θα έχει σειρά παραπλεύρων ωφελημάτων. Για παράδειγμα η αύξηση του Κινέζικου τουρισμού στην χώρα , κάτι που σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο κινέζοι μπορεί να βρίσκονται κάθε χρόνο στην χώρα μας Και μάλιστα όλο το χρόνο…
Παράλληλα, φαίνεται ότι η Κινεζική πλευρά θέλει «βάσεις» (λιμάνια και αεροδρόμια) και στην Κρήτη, μια και μπορεί από εκεί να έχει πρόσβαση για τα προϊόντα της στην Αφρική, όπου και έχει αναπτύξει τα τελευταία χρονια τις εμπορικες σχεσεις της και θελει να τις αναπτυξει περισσοτερο.
Μια τέτοια εξελιξη θα μπορουσε να βοηθησει , αυτονομα, στην αναπτυξη της Κρητης σε ολους τους τομείς.
Όλα αυτά βεβαία, τα ιδιαίτερα αισιόδοξα, μένει να γίνουν πράξη Και όπως φαίνεται όλα εξαρτώνται από εμάς. Γιατί οι Κινέζοι θέλουν, οι διεθνείς αγορές υποστηρίζουν, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αντιρρήσεις. Εμείς, ως χώρα, ως κρατικός μηχανισμός αλλά και ως πολίτες, πρέπει να κινηθούμε γρήγορα , δυναμικά και να ξεπεράσουμε κάθε είδους γραφειοκρατικά η αλλά εμπόδια.
Γιατί οι ευκαιρίες δεν ξαναέρχονται και κυρίως δεν περιμένουν…
ptroupiotis@yahoo.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny