Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Δεν αποκλείει την προσφυγή στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις το υπουργείο Εξωτερικών

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται για ακόμη μια φορά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, έπειτα και από τα νέα δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Γερμανία, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντάει εμμέσως και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από συνεχόμενα δημοσιεύματα του περιοδικού Spiegel ήρθε η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και οι αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση και άλλα κόμματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου για να εκτιμηθεί εάν στοιχειοθετούνται ή όχι οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου.

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνέταξε ένα πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη βάση του υφιστάμενου αρχειακού υλικού. Το παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το προώθησε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να εκτιμηθεί αν στοιχειοθετούνται ή όχι οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου» ήταν τα λόγια του κ. Δελαβέκουρα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της «ηθικής και ιστορικής διάστασης του ζητήματος», εκφράσθηκε η πολιτική βούληση (όπως προκύπτει από το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκεκριμένη διαδικασία) και τώρα εξετάζεται η νομική διάσταση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε έγγραφό του ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να ανακινήσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση όπως έπραξε και στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σύνολο των παραμέτρων», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει επίσης ότι «ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι ευρύτερα «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές και νομικές παραμέτρους».

«Η Ελλάδα συνεκτιμώντας τις ανωτέρω παραμέτρους και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις, εγείρει τακτικά το θέμα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων», σημειώνει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και ενημερώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει την Eκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που χαρακτηρίστηκε απόρρητο από το υπουργείο Οικονομικών, στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.

Είχαν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Απάντηση προς τον κ. Σόιμπλε έδωσε ο Μανώλης Γλέζος που τον χαρακτήρισε «ανιστόρητο» υπενθυμίζοντάς του ότι η Γερμανία και στους δύο πολέμους ηττήθηκε.

Αναλυτικά:

«Ο Β. Σόιμπλε εκτός από «ηγεμόνας» των κρατών της Ευρώπης, είναι και ανιστόρητος.

Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο αυταρχισμού και άγνοιας της ιστορίας του Β΄ παγκόσμιου πόλεμου. Είναι αγνώμων γιατί δεν αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού λαού, που με την αντίστασή του βοήθησε να εδραιωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Ή μήπως αυτή την αντίσταση θέλει να εκδικηθεί;

Ας προσέξει η Γερμανία γιατί στο τέλος και στους 2 πολέμους ηττήθηκε».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γενημματά, χαρακτήρισε «ζήτημα τιμής» το θέμα των αποζημιώσεων τονίζοντας ότι είναι πάντα ανοικτό για την Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις.

Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί.

Η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματά της όποτε το κρίνει αυτή. Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τη διακοίνωση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αειμνήστου Γ.Α. Μαγκάκη στον τότε Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν δυο περίπου χρόνια.

Οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του ΓΛΚ που διαβιβάζεται στο ΝΣΚ. Το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από την κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες».

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny