15 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης-μαμούθ (963,7 εκατ. ευρώ) και 2,5 χρόνια μετά την ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής, κινδυνεύουν να μείνουν στο απυρόβλητο και τυχόν αδικήματα από τις συμπληρωματικές συμβάσεις, καθώς η Δικαιοσύνη βεβαιώνει ότι δεν της ζητήθηκε καμία προκαταρκτική!...
Στο απυρόβλητο λόγω παραγραφής τυχόν αδικημάτων, παρά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών, παρέμεινε τελικά η προγραμματική σύμβαση 8004/1997 μεταξύ ΟΤΕ και Intracom, η οποία είχε απασχολήσει την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Πρόκειται για μία συμφωνία την οποία «συναντούν» αρκετά συχνά οι εφέτες ειδικοί ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση δωροδοκίας της Siemens, καθώς η 8004/97 και η 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ υπογράφτηκαν την ίδια περίοδο και θεωρούνται «αδελφές».
Η μεγάλη διαφορά τους, όμως, είναι το γεγονός ότι για την προγραμματική σύμβαση Intracom - ΟΤΕ δεν είχε γίνει καμία απολύτως ενέργεια, προκειμένου να ξεκινήσει ένας έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές. Σήμερα, 15 χρόνια μετά την υπογραφή τής προγραμματικής σύμβασης, είναι γεγονός η παραγραφή πιθανών αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχει κίνδυνος παραγραφής και για τυχόν αδικήματα που ενδεχομένως θα εντόπιζε η δικαστική έρευνα, στις συμπληρωματικές συμβάσεις.
Πηγές από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι καμία προκαταρκτική έρευνα δεν ξεκίνησε ποτέ, παρά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, ιδίως το Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο Σ. Κόκκαλης κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση δωροδοκιών της Siemens. Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει αν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής στη Δικαιοσύνη, αν και είχε ψηφιστεί ομόφωνα, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα.
Αφορμή -μεταξύ άλλων- είχαν δώσει δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε επιστολές του πολιτικού μηχανικού Π. Καρακώστα (σ.σ. εμπλεκόμενου στην υπόθεση της Siemens) προς τον πρόεδρο και τρία στελέχη της Intracom («Κ.Ε.» 5/9/2010 και «Ε» 6/9/2010), που είχαν στη διάθεσή τους οι βουλευτές. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Π. Καρακώστας ζητούσε να του δοθούν περί τα 400 χιλιάδες ευρώ που όφειλε ο Σ. Κόκκαλης από τη συνεργασία τους για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο μεγαλοεπιχειρηματίας είχε καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ότι «ποτέ δεν δωροδόκησα, ποτέ δεν χρησιμοποίησα αθέμιτα μέσα, ποτέ δεν έδωσα μίζες για να προωθήσω τις δουλειές μου».
Παπαδημούλης: Αδιανόητο
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, είχε δηλώσει τότε: «Η εξεταστική επιτροπή και η Δικαιοσύνη οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι αδιανόητο η προγραμματική σύμβαση 8004 να μένει στο απυρόβλητο».
Η σύμβαση 8004/97 ΟΤΕ - Intracom, που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο 1997, δεν αποκλείεται να αποτελεί τη μεγαλύτερη σύμβαση όλων των εποχών. Οπως έχει αναφερθεί, το αρχικό τίμημά της έφτανε τα 222,7 δισ. δρχ., ενώ η τελική αξία ανήλθε στα 328,3 δισ. δρχ. (963,7 εκατ. ευρώ).