Οι μετεωρολόγοι, με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, υπολόγιζαν ότι η καταιγίδα που ξεκίνησε σε περιοχές της Αττικής μετά τις 03.00 τα ξημερώματα θα διαρκούσε 2-3 ώρες.
Ωστόσο, οι ισχυροί νοτιοανατολικοί άνεμοι που συνέχιζαν να πνέουν από τον Σαρωνικό όλη τη νύχτα ενίσχυαν με υδρατμούς τα καταιγιδοφόρα νέφη. Αποτέλεσμα, οι σημερινές καταστροφές στην Αθήνα. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για την πιο ισχυρή πλημμύρα από το 1961, οπότε και είχε καταγραφεί ίδιας έντασης και διάρκειας βροχόπτωση.
Για την ακρίβεια:
6 Νοεμβρίου 1961:
Καταγράφηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική με χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού επί δέκα συνεχόμενες ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα, καθώς σημειώθηκαν και καταστροφές του εδάφους. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια.
Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.
2 Νοεμβρίου 1977:
Η δεύτερη μεγαλύτερη θεομηνία όλων των εποχών, που κράτησε μιάμιση ώρα και έπληξε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνολικά πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια, παρασύρθηκαν 172 αυτοκίνητα και καταστράφηκε το 15% των δρόμων. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37.
Πηγή φωτογραφιών: Αρχείο ΕΡΤ