ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΗ : ΤΑΝΥΑ-ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΙΤΣΙΔΟΥ
Σύμφωνα με την με αρ. εκλογικού πρωτ. 8679/1-6-2012 μου γνωρίσατε ότι για ακόμα μία φορά έχω ορισθεί μέλος (αναπληρωματικό) της εφορευτικής επιτροπής του 211ου εκλογικού τμήματος, πρασίνου λόφου, της δημοτικής ενότητας Ηρακλείου του δήμου Ηρακλείου της περιφερειακής ενότητας βορείου τομέα Αθηνών της εκλογικής ...........
περιφέρειας Β΄ Αθηνών
αρμοδιότητος πρωτοδικείου Αθηνών για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης
Ιουνίου 2012.
Σύμφωνα με την με αρ. εκλογικού πρωτ. 8679/1-6-2012 μου γνωρίσατε ότι για ακόμα μία φορά έχω ορισθεί μέλος (αναπληρωματικό) της εφορευτικής επιτροπής του 211ου εκλογικού τμήματος, πρασίνου λόφου, της δημοτικής ενότητας Ηρακλείου του δήμου Ηρακλείου της περιφερειακής ενότητας βορείου τομέα Αθηνών της εκλογικής ...........
Δεδομένων των πραγματικών στοιχείων που θα παραθέσω κατωτέρω σας δηλώνω υπευθύνως ότι εν συνόλω η εκλογική διαδικασία όπως λαμβάνει χώρα δεν πείθει εμένα ως κοινωνική ερευνήτρια με πείρα επί των κοινωνικών ερευνών και των κριτηρίων που οφείλουν να πληρούν ότι είναι διαφανής, αντικειμενική και αδιάβλητη. Επιπλέον, μη στατιστικώς πιθανές καταστάσεις με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και αυτή η διαδικασία επιλογής των μελών της εφορευτικής επιτροπής δεν είναι πραγματικά τυχαία όπως οφείλει να είναι ως προϊόν κλήρωσης αλλά στην καλύτερη περίπτωση εμπεριέχει παράγοντες μεροληψίας (bias) που και καθιστούν κατάχρηση της δυνατότητος σας να ορίζετε μέλος εφορευτικής επιτροπής και υποδεικνύει ότι ενδεχομένως να αποκλείονται άλλοι συμΠολίτες από το να ασκήσουν αυτή την υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, τυγχάνω να έχω κληρωθεί τρείς (!) φορές σε τέσσερις διαδοχικές αναμετρήσεις εκλογικού χαρακτήρα, γεγονός που δεδομένων των πιθανοτήτων λόγω του μεγέθους του αριθμού των εγγεγραμμένων Πολιτών/κατοίκων του συγκεκριμένου εκλογικού διαμερίσματος είναι στατιστικά εξαιρετικά σπάνιο και άρα μάλλον απίθανο να συμβεί χωρίς να υπάρχει κάποιος μηχανισμός προτίμησης/παρέμβασης στην όλη διαδικασία.
Μέχρι και σήμερα, και όσο είχα έστω και ικανή εμπιστοσύνη στην διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας υπηρέτησα ευχαρίστως και αγόγγυστα και ως τακτικό μέλος και ως αναπληρωματικό. Μάλιστα, άλλοι συμΠολίτες προφορικώς έχουν εκφέρει την εκτίμηση ότι ακριβώς λόγω της άμεσης και αποτελεσματικότατης υπηρεσίας μου συνεχίζω μυστηριωδώς να ‘κληρώνομαι’, κάτι που θα ήταν τιμητικό εάν μου το γνωρίζατε επισήμως και εάν προϋπήρχαν κριτήρια για τέτοιες διακρίσεις/προτιμήσεις.
Ως εκ τούτου, ακόμα και αυτό το μικρό κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας φαντάζει πλέον όχι μόνο διαβλητό αλλά και ύποπτο, καθ’ ότι αν ‘κληρώνονται’ με ουσιαστική προτίμηση τα κριτήρια της οποίας ουδείς γνωρίζει (αφού ούτε και στο ΠΔ 26/2012 δεν αναφέρονται κριτήρια επιλογής τουλάχιστον όσον αφορά την κλήρωση), δεν έχουμε καμμία εγγύηση ότι αυτά τα κριτήρια ενδεχομένως να επηρεάζονται από την προσωπική άποψη, κίνητρα και τοποθετήσεις του κάθε αρμοδίου. Άρα, και δεδομένων των κατά καιρούς ομολογιών αρμοδίων υπουργών ότι ενυπάρχουν τέτοιου είδους μεροληπτικές επιλογές όσον αφορά τους παράγοντες των εκλογών, και μόνο η ένδειξη αυτή καθέτως διαταράσσει την εμπιστοσύνη μου στην εκλογική διαδικασία.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό το φαινόμενο. Κατά την υπηρεσία μου στις τελευταίες εκλογές του 2009 ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής παρατήρησα σωρεία δράσεων νοθείας καθώς και προβλημάτων που εξασφάλιζαν την διαβλητότητα της ψηφοφορίας, για τα οποία κατέθεσα εγγράφως αναφορές στους αρμόδιους αφού επί τόπου η υπεύθυνη δικαστική αντιπρόσωπος, η οποία όφειλε να εγγυηθεί το αδιάβλητο, αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε δράση παρ’ όλο που και η ίδια ομολόγησε ότι διαπίστωνε τα ίδια φαινόμενα αλλοίωσης/νόθευσης της ψηφοφορίας (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αρ. πρωτ. Δήμου Ηρακλείου Αττικής 9931/30-11-2009). Σε αυτές όχι μόνο δεν έλαβα ικανοποιητικές απαντήσεις αλλά ουδεμία δράση έγινε παρ’ όλο που ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής η εργασία μου συμπεριλαμβάνει την περιφρούρηση της ψηφοφορίας και τη λήψη κάθε δυνατής δράσεως για εξασφάλιση του αδιαβλήτου.
Συνεπώς, και επειδή σέβομαι τόσο τον εαυτό μου όσο και το Έθνος μου και το Σύνταγμα της Ελλάδος αρνούμαι να γίνω μέρος και συμμέτοχος και άρα συνένοχος μίας παρωδίας στην οποία παρουσιαζόμαστε στους συμΠολίτες ως δήθεν εγγυητές της διαδικασίας, της Δημοκρατίας και του Πολιτεύματος αλλά ουσιαστικά εάν προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε την ψηφοφορία όπως μας αναθέτετε δεν μπορούμε να το πράξουμε. Δηλαδή, όχι μόνο αισθάνομαι ότι εμπαίζομαι ως Πολίτης αλλά ότι καλούμαι να γίνω μάσκα μίας επιστημονικά/στατιστικά κίβδηλης και εντελώς διαβλητής διαδικασίας για να καθησυχάσω άλλους συμΠολίτες χωρίς αυτός ο καθησυχασμός να είναι αντικειμενικός και πραγματικός όπως μπορώ να τεκμηριώσω ως επιστήμονας ειδική επί των ερευνών.
Επιπλέον, ουδόλως είναι μόνο αυτές οι προβληματικές παράμετροι που σχετίζονται με το αδιάβλητο/ανόθευτο των εκλογών που θα έπρεπε να ενυπάρχει, που και αυτές μόνο είναι καίριες και σοβαρότατες και που σε μία πραγματικά Δημοκρατική και διαφανή διαδικασία θα αποτελούσαν βασικούς λόγους ακυρότητας με ενδεχόμενες ποινικές κυρώσεις για όσους επιτρέπουν την εξόφθαλμη αυτή κατασύληση ενός από τους ιερότερους Δημοκρατικούς μας Θεσμούς. Αντιθέτως, και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από πλήθος δημοσιευμάτων προερχομένων από αρμόδιους όπως η κ. Γεωργαντά της ΕΛΣΤΑΤ ενυπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά τις απογραφές βάσει των οποίων ορίζονται ζωτικές παράμετροι της εκλογικής διαδικασίας όπως π.χ. ο καθορισμός βουλευτικών εδρών.
Εκτός της απογραφής του 2011 η οποία έχει ήδη χάσει το κύρος της και η οποία ενώπιον οποιασδήποτε επιτροπής κοινωνικών επιστημόνων μη διορισθέντων από εγχώριους ή διεθνείς αξιωματούχους με συμφέρον στα πορίσματα της πρόκειται να αποτελέσει περίγελο δείγματος έρευνας/αποτύπωσης κοινωνικών συνόλων και παράδειγμα προς αποφυγή για πρωτοετείς φοιτητές κοινωνικής στατιστικής, ενυπάρχουν βάσιμες υποψίες και ανησυχίες ότι το ίδιο εσφαλμένη και προβληματική είναι και η απογραφή του 2001, των οποίων τα στοιχεία το ΥΠΕΣ αρνείται να παρουσιάσει ενώ η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται ότι δεν κατέχει (!) και επιρρίπτει πάσα ευθύνη στο ΥΠΕΣ όπως εγγράφως και προφορικώς τοποθετήθηκε δια μέσου της κ. Βρόντου Ελισσάβετ.
Αλλά και αν ακόμα υποθέσουμε, πράγμα μάλλον επικίνδυνο, ότι η απογραφή του 2001 είναι ορθώς τελεσθείσα μεθοδολογικά και στατιστικά, με την πάροδο πλέον της 10ετίας καθίσταται πλέον πεπερασμένη και μη αντικειμενική της εικόνας του πληθυσμού και άρα ενυπάρχει de facto νόθευση της ψηφοφορίας και της εκλογικής διαδικασίας όσον αφορά την καταμέτρηση και διανομή των βουλευτικών εδρών.
Αυτό βεβαίως συνιστά εξόφθαλμη παραβίαση της ισοτιμίας της ψήφου των Πολιτών, ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατικότητας των Εκλογών και της εκλογικής διαδικασίας, αφού βάσει των πεπαλαιωμένων και μη πλέον έγκυρων στατιστικών στοιχείων της απογραφής είναι μαθηματικά σίγουρο ότι λόγω της κατανομής των βουλευτικών εδρών η ψήφος μέρους των Πολιτών βαραίνει αδίκως περισσότερο από την ψήφο άλλων, καθιστώντας το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας μία παρωδία στην οποία δεν θέλω και έχω Δικαίωμα και Υποχρέωση βάσει του Συντάγματος να αρνηθώ να συμμετάσχω και να στηρίξω με την παρουσία μου και την συναίνεση μου.
Συνεπώς και λόγω όλων των ανωτέρω, δηλώνω ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ λόγω σοβαρότατων θεμάτων αντισυνταγματικότητας τα οποία είναι προδήλως διακριτά σε εμένα λόγω της ιδιότητας μου ως κοινωνικής επιστήμονος αλλά και λόγω της τελευταίας μου θητείας/υπηρεσίας όπου μου δείχθηκε το μάταιο της παρουσίας μου στην εφορευτική επιτροπή, και συνεπεία της Υποχρέωσης μου βάσει του Συντάγματος να αρνηθώ να συμμετάσχω σε οποιαδήποτε προδήλως αντισυνταγματική διαδικασία η οποία μάλιστα εμπεριέχει τόσο υψηλά διακυβεύματα για το Έθνος και την Χώρα.
Επιφυλασσόμενη παντός Νομίμου Δικαιώματος μου
Τάνυα- Μαρία Γεριτσίδου Ψυχοπαιδαγωγό