Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τη "γλιτώνει" ο Αμαζόνιος

Ο ρυθμός της εκδάσωσης στα τροπικά δάση του Αμαζονίου στη Βραζιλία μειώθηκε στο ιστορικά πιο χαμηλό καταγεγραμμένο επίπεδο αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση στην Μπραζίλια, δύο εβδομάδας πριν φιλοξενήσει την διάσκεψη του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη (Rio+20).

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο...
, πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό εκδάσωσης στην ιστορία», είπε η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Ισαμπέλα Τεσέιρα.
Συνολικά 6.418 χλμ. τροπικού δάσους αποψιλώθηκαν από τον Αύγουστο του 2010 ως τον Ιούλιο του 2011, είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε δορυφορικές φωτογραφίες και δεδομένα που συνέλεξε το εθνικό ινστιτούτο διαστημικής έρευνας. Η εκδάσωση μειώθηκε κατά 8% από τα 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα οποία είχε σημειωθεί μαζική υλοτομική δραστηριότητα από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Ιούλιο του 2010.

Παρ' όλη την καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, τόνισε η Τεσέιρα, η Βραζιλία διατηρεί το 81,2% της βλάστησής της.

Η ανακοίνωση έγινε την ημέρα προστασίας του Περιβάλλοντος, ενώ η πρόεδρος της Βραζιλίας ΝτίλμαΡουσέφ -η οποία πρόσφατα άσκησε βέτο σε σημαντικά τμήματα της νομοθεσίας για τα δάση που οικολογικές οργανώσεις είχαν καταγγείλει- υπέγραψε διατάγματα με τα οποία αυξάνεται κατά 10.000 χλμ.2 η έκταση των δασικών περιοχών που θεωρούνται προστατευόμενες στην πολιτεία Αμασόνας και στις οποίες κατοικούν ιθαγενείς, ενώ θέσπισε παράλληλα "πράσινα" κριτήρια για τις κρατικές δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες (16% του ΑΕΠ). Κατά την Ρουσέφ, στη Βραζιλία αντιστοιχεί «το 75% του συνόλου των περιοχών που κηρύχθηκαν προστατευόμενες παγκοσμίως από το 2003».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny