Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Στη Βουλή ο «χορός» των 115 εκατ. ευρώ του ΥΠΕΞ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, προανήγγειλε σήμερα από τη Βουλή την εφαρμογή αυστηρών κανόνων που θα υπηρετούν την διαφάνεια σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, ενώ θα επανακαθοριστεί ο ρόλος και ο τρόπος σύστασης τέτοιων οργανώσεων.

Είναι σαφές ότι όσες οργανώσεις έχουν παρανομήσει ή διέθεσαν τους κρατικούς πόρους για άλλους σκοπούς θα διαγράφονται τούδε και στο εξής από τα μητρώα, καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Δόλλης το «πάρτι» με την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στις ΜΚΟ «μεσουρανούσε» την τελευταία δεκαετία...


Συγκεκριμένα, ο κ. Δόλλης έφερε στη Βουλή την πολύκροτη λίστα με τις ΜΚΟ που έλαβαν «υπέρογκες» χρηματοδοτήσεις από το κράτος την περίοδο του 2001 έως το 2011. Πρόκειται για 430 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έλαβαν τα τελευταία δέκα χρόνια συνολικά 115 εκατομμύρια ευρώ. Την πρώτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει η ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, «Αλληλεγγύη» στην οποία το κράτος «δώρισε» 23 εκατομμύρια ευρώ. Στη «λίστα» εμφανίζεται και το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης με χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ μόνον την περίοδο 200-2004.

Το δε Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Ευρωπαική Προοπτική έλαβε μόλις... 7,5 εκατομμύρια ευρώ! Την «τιμητική» της είχε και η Ελληνική Δράση Αφρικής που έβαλε στα ταμεία της 1,1 εκατομμύρια ευρώ κρατική «χορηγία». Το ΙΣΤΑΜΕ μέσα στη διετία 2002-2004 έλαβε 400.000 ευρώ, ενώ στις 544.000 ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση του ΕΛΙΑΜΕΠ την ίδια περίοδο. Σημειώνεται ότι τα 66 από τα 115 εκατομμύρια που χορηγήθηκαν σε ΜΚΟ διατέθηκαν την περίοδο 2003-2006.

Ο κ. Δόλλης έχει πολλάκις επισημάνει ότι άλλα καταγράφονταν ως χρηματοδοτήσεις στα βιβλία του ΥΠΕΞ και άλλα δήλωναν οι ίδιες οι ΜΚΟ και για αυτό το λόγο ετοιμάζει νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για το ζήτημα των ΜΚΟ.

http://newpost.gr/
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny