Ο Γ. Σαχπατζίδης στο γήπεδο της Τούμπας, παρέα με τον πρώην τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα. |
Με "βιτρίνα" τους δύο νεαρούς γιους του, έναν άγνωστο Κωνσταντινουπολίτη και τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Ζ. Βρύζα, ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, που φέρεται εμπλεκόμενος σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, σχεδιάζει να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της δημοφιλούς ομάδας
Στην... Τούμπα ψάχνει για δεκανίκια ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, ο οποίος εμπλέκεται στις σκανδαλώδεις υποθέσεις Βατοπεδίου, της Torcaso (offshore), των υποβρυχίων κ.λπ. και σε βάρος του προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Με "βιτρίνα" τους δύο νεαρούς γιους του, Δημήτρη και Γιώργο και...... έναν άγνωστο επιχειρηματία (;) από την Κωνσταντινούπολη, το τελευταίο διάστημα έχει θέσει σε εφαρμογή ολόκληρο σχέδιο ώστε να πάρει την πλειονότητα των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ένα ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση παραγόντων, η δημοφιλής ομάδα της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ετοιμάζεται να βιώσει τη δική της... περιπέτεια, με αναφορά σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων.
Η δράση του Γ. Σαχπατζίδη περιγράφεται με πολλά νέα στοιχεία στο κοινό πόρισμα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, το οποίο ήρθε στην Ολομέλεια της Βουλής, για να παραπεμφθεί τελικά ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.
Η περίφημη Torcaso Ιnvestments Ltd, γύρω από την οποία είχε στηθεί επί μία δεκαετία ένας χορός μεταβιβάσεων ακινήτων -μαζί και αυτά που αποκτήθηκαν από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη- "ακουμπά" στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ είναι και η άκρη του νήματος που οδηγεί στον δρόμο με τις μίζες στο σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Η Προανακριτική Επιτροπή για τα Υποβρύχια συνεκτιμώντας και τα στοιχεία που είχαν προκύψει για τον Γ. Σαχπατζίδη από την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου αλλά και από την έρευνα της ειδικής ανακρίτριας, τον χαρακτηρίζει ως "παρένθετο πρόσωπο", τον πραγματικό ρόλο του οποίου διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ για τα χρήματα που έχει διακινήσει προκύπτουν στοιχεία ότι "εντάσσονται στις τιμωρούμενες από τις διατάξεις του Ν. 3691- 2008 πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα".
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής για τα υποβρύχια, υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ήταν από τα βασικά μέλη και της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι και γι΄ αυτό γνώριζε αρκετά γύρω από την εμπλοκή της Torcaso και του Γ. Σαχπατζίδη.
Το παρελθόν
Ετσι όταν η offshore και ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας εντοπίστηκαν και στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, συνεκτιμήθηκαν τα στοιχεία και ρίχτηκε περισσότερο φως και στις "διαδρομές" του χρήματος στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Ετσι όταν η offshore και ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας εντοπίστηκαν και στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, συνεκτιμήθηκαν τα στοιχεία και ρίχτηκε περισσότερο φως και στις "διαδρομές" του χρήματος στην υπόθεση των υποβρυχίων.
O 60χρονος επιχειρηματίας από την Κατερίνη που διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, είχε χαθεί από την πιάτσα για αρκετά χρόνια, όταν εκδιώχθηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας από το εκδοτικό συγκρότημα των εφημερίδων "Μακεδονία"-"Θεσσαλονίκη" από τον επιχειρηματία Τζον Ρήγα. Ο τελευταίος κινήθηκε και νομικά εναντίον του, θεωρώντας τον Γ. Σαχπατζίδη υπαίτιο για "μαύρη τρύπα" στα οικονομικά της εταιρείας.
Το όνομά του ήρθε στην επιφάνεια στα τέλη του 2008, όταν από το άνοιγμα κάποιων τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου στο πλαίσιο της έρευνας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προέκυψαν μεταφορά και καταθέσεις χρηματικών ποσών ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, που θεωρήθηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ως μη αιτιολογημένες.
Μάλιστα τότε είχε αποκαλυφθεί πως ένα ποσό 1,8 εκατ. είχε κατατεθεί στις 28-5-2008 από τη Μονή Βατοπεδίου σε τραπεζικό λογαριασμό του γιου του, Δημήτρη Σαχπατζίδη, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται τυπικά ως ο υποψήφιος αγοραστής του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ του ΠΑΟΚ, μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ομάδας.
ΤΟΥ ΤΗ... ΣΥΣΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡ!
Εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της Torcaso
Εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης της Torcaso
Ο Γ. Σαχπατζίδης όταν κλήθηκε για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι τον Δεκέμβριο του 2008, προκειμένου να δικαιολογήσει τις συναλλαγές του με τη Μονή Βατοπεδίου και τα ποσά των τραπεζικών λογαριασμών, υποστήριξε ότι ο ίδιος από το 2006 ήταν ιδιοκτήτης της offshore Torcaso με έδρα την Κύπρο. Μάλιστα είχε ισχυριστεί πως δεν ήξερε ποιοι ήταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Ανέφερε ακόμη ότι την είχε αγοράσει μετά από σχετική σύσταση από τον... πρόεδρο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ιντερ του Μιλάνου, Μάσιμο Μοράτι.
Και μπορεί όλα αυτά ο Γ. Σαχπατζίδης να τα ισχυρίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 για να δικαιολογήσει τις συναλλαγές με τον Εφραίμ, όμως δεν περίμενε τότε ότι δύο χρόνια μετά η Torcaso θα γινόταν "φύλλο και φτερό", αφού υπήρξε ο κορμός μιας σειράς διάτρητων αγοραπωλησιών ακινήτων μεταξύ των οποίων και αυτών που κατέληξαν στον Α. Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη με πρώτο το διατηρητέο τριώροφο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Στο καυτό πόρισμα της Προανακριτικής διαψεύδονται κατηγορηματικά οι ισχυρισμοί του Γ. Σαχπατζίδη περί της Torcaso και ρίχνεται φως σε όλη τη διαδρομή της.
Συγκεκριμένα αναφέρεται: "...δικαιούχος της Torcaso από την ίδυσή της 3/8/1999 μέχρι τουλάχιστον την 8/10/2010 ήταν ο Νικόλαος Ζήγρας, πρώτος εξάδελφος του ελεγχόμενου πρώην υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου... Εκπρόσωπος της εταιρείας Torcaso στην Ελλάδα και το πρόσωπο που διενεργούσε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές της Τorcaso (επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της εκθέσεως της Τράπεζας Ελλάδος της 22/9/2010), ήταν η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια, συνδεόμενη με στενή φιλία και συνεργασία με τον ελεγχόμενο ως ύποπτο δωροδοκίας πρώην υπουργό... Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της Τorcaso, πρώτος εξάδελφος του ελεγχόμενου πρώην υπουργού, ο οποίος δεν είχε εμφανή οικονομική δραστηριότητα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, παρένθετο πρόσωπο, όπως και η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία προέβαινε στις επί μέρους οικονομικές συναλλαγές όχι μόνο για την εταιρεία Torcaso, αλλά και για την εταιρεία NOBILIS, ενδιάμεση ιδιοκτήτρια ενός εκ των ακινήτων που περιήλθε το 2010 στην κυριότητα της συζύγου του πρώην υπουργού".
ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Πόρισμα- καταπέλτης για τα 6 εκατ. ευρώ
Πόρισμα- καταπέλτης για τα 6 εκατ. ευρώ
Στο πόρισμα περιγράφονται οι έωλες αγοραπωλησίες και κινήσεις λογαριασμών του Γ. Σαχπατζίδη και ιδιαίτερα σε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου.
Αναφορικά με την ενέργεια του 60χρονου επιχειρηματία να εμφανιστεί ως δικαιούχος της Torcaso για να εισπράξει ένα ποσό 6 εκατ. ευρώ από το Βατοπέδι, το οποίο φέρεται ως τίμημα για την πώληση ενός δεύτερου ακινήτου το 2007, με συμβόλαιο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, το πόρισμα είναι καταπέλτης.
Αφού τον χαρακτηρίζει ως παρένθετο πρόσωπο, τον πραγματικό ρόλο του οποίου διερευνά ήδη η Δικαιοσύνη, προσθέτει: "Το τίμημα από την πώληση ύψους 6 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκε για λογαριασμό δήθεν της πωλήτριας Torcaso από τον Γεώργιο Σαχπατζίδη που δεν συνδέεται με καμιά νόμιμη σχέση με την εταιρεία αυτή, της οποίας παρουσιάστηκε ψευδώς ως δικαιούχος, τέθηκε στην "αφάνεια" με διαδοχικές αναλήψεις μετρητών μετά την κατάθεση των επιταγών σε λογαριασμούς του Σαχπατζίδη την 22/3 και 2/4/2007? σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν δηλώθηκε ως φορολογητέο εισόδημα κατά τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές από τη φορολογική αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα Ευφροσύνη Λαμπροπούλου...".
Αναζητά σωσίβιο στη... Θύρα 4. Το πόρισμα-καταπέλτης της Προανακριτικής είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον Γ. Σαχπατζίδη και παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω. Την ίδια ώρα ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας παίζει το χαρτί του ΠΑΟΚ επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη δύναμη των πολυπληθών φιλάθλων του.
Σε μια δύσκολη περίοδο για την ποδοσφαιρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, λόγω των οικονομικών ανοιγμάτων, προσπαθεί να εμφανιστεί ως σωτήρας. Οι δύο γιοι του, με άγνωστο επιχειρηματικό παρελθόν, μαζί με έναν επίσης άγνωστο ομογενή από την Κωνσταντινούπολη που τον φέρουν να έχει... ορυχεία στην Κένυα και έχοντας βάλει μπροστά τον πρώην τεχνικό διευθυντή της ομάδας Ζήση Βρύζα, εμφανίζονται ως διατεθειμένοι να αγοράσουν έναντι ποσού περίπου 5 εκατ. ευρώ το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Κι όλα αυτά ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο, όταν ξεκινούσαν οι νέες αποκαλύψεις για τον Γ. Σαχπατζίδη, ο 60χρονος επιχειρηματίας ανέφερε ότι αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ μεταβιβάζοντας τι όποιες μετοχές έχει στην κατοχή του, γιατί όπως έλεγε τότε ενοχλήθηκε από μια ανακοίνωση των φιλάθλων της "Θύρας 4" που άφηνε υπονοούμενα για την εμπλοκή του με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΑΧΠΑΤΖΙΔΗ
Μπον βιβέρ με... έφεση στο σκι
Μπον βιβέρ με... έφεση στο σκι
Μπορεί ο Γιώργος Σαχπατζίδης να δηλώνει κάτοικος Κατερίνης, όμως στη βορειοελλαδική πόλη δεν γνωρίζουν τίποτα για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των δύο τριαντάρηδων γιων του, που είναι γνωστοί μόνο για την "καλή ζωή" που κάνουν, όπως χαρακτηριστικά λένε όσοι τους ξέρουν.
Τον έναν, τον Γιώργο, τον γνωρίζουν μόνον ως αθλητή-σκιέρ, που ανήκει στον Χιονοδρομικό Ομιλο Κατερίνης.
Ο δεύτερος γιος, ο Δημήτρης, που εμφανίζεται "μπροστά" στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έγινε... γνωστός για πρώτη φορά το 2008 όταν άνοιξαν οι λογαριασμοί της Μονής Βατοπεδίου και προέκυψε ότι σε προσωπικό λογαριασμό του είχε κατατεθεί από το μοναστήρι το 2007 το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Κατάθεση η οποία ελέγχεται ήδη για διακίνηση "μαύρου" χρήματος. Εκείνη την περίοδο τα δύο αδέλφια εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ΔΣ της εταιρείας "GDS Αξιοποίηση Ακινήτων ΑΕ", που δημιούργησε ο πατέρας τους το 2007 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και βέβαια με τις γνωστές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη από το 2008 εκφράζονται ερωτηματικά για το εάν η οικογένεια Σαχπατζίδη είναι σε θέση να εμφανίζει ένα επαγγελματικό πρόσωπο, ώστε να επιχειρεί να αγοράσει τον ΠΑΟΚ.