Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ Κ.Ε.ΝΕ. ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ;

Ρεπορτάζ: Χρήστος Γιασκουλίδης


Αναστάτωση προκάλεσε στους καθηγητές και τους χιλιάδες μαθητές των Κέντρων Εργαζόμενης Νεότητας, η πληροφορία και οι φήμες για αναστολή της λειτουργίας τους από τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα έχει πολύ μεγάλο και σημαντικό κοινωνικό κόστος. Τα Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας της Εργατικής Εστίας, προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο, μια που οι δικαιούχοι και οι οικογένειές τους, από οκτώ ως πενήντα ετών, μπορούν εντελώς δωρεάν, να παρακολουθήσουν μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, υπολογιστών, χειροτεχνίας, κοπτικής ραπτικής, πλεκτικής, γυμναστικής και πολλά άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εργατικής Εστίας, σκέπτεται να αναστείλει τη λειτουργία των Κ.Ε.ΝΕ. σε όλη την Ελλάδα, με την αιτιολογία του κόστους λειτουργίας τους, αλλά και για την ΄΄αξιοποίηση΄΄ του προσωπικού σε άλλες θέσεις της.......
υπηρεσίας. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει, ότι χιλιάδες μαθητές όλων των ηλικιών που παρακολουθούν μαθήματα στα Κ.Ε.ΝΕ. όλης της χώρας, θα αναγκαστούν από τον Σεπτέμβριο να σταματήσουν τα μαθήματα, ή να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη εν καιρό οικονομικής κρίσης, για να πάνε σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Όσο για τους καθηγητές, το μέλλον τους είναι αβέβαιο, μια που ιδικά οι καθηγητές ξένων γλωσσών και πληροφορικής, απειλούνται ίσως και με απόλυση, μια που δεν υπάρχει η δυνατότητα να μεταταχτούν στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και πρακτικά θα είναι άσχημο να βάλεις κάποιον καθηγητή σε θέση γραφιά.
Όσο για το κόστος λειτουργίας που επικαλείται η διοίκηση της Εργατικής Εστίας, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα. Το κόστος λειτουργίας των Κ.Ε.ΝΕ. για την Εργατική Εστία, είναι μόλις 160 Ευρώ το χρόνο για τον κάθε μαθητή, την ώρα που το κόστος για το εκδρομικό πρόγραμμα είναι 200 – 300 Ευρώ (για επτά μόνο ημέρες) ανά δικαιούχο και της κρουαζιέρας που για πέντε ημέρες, είναι περίπου 550 Ευρώ το άτομο. Άρα από τα απλά μαθηματικά, φαίνεται ότι η λειτουργία των Κ.Ε.ΝΕ., όχι μόνο δεν επιβαρύνει πολύ την Εργατική Εστία, αλλά εάν αναλογιστεί κανείς, την κοινωνική προσφορά, της δωρεάν εκμάθησης ξένων γλωσσών, υπολογιστών και ότι άλλο υπάρχει, το κοινωνικό κόστος από το κλείσιμο των Κ.Ε.ΝΕ., θα είναι πολύ σημαντικό. Όπως μας δήλωσε η Κα Μέμα Τσεμεκενίδου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού των Κ.Ε.ΝΕ., ΄΄Έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές προς τους αρμόδιους, για να μας πουν τι σκέπτονται να κάνουν, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμα καμιά απάντηση. Καλούμε όλους τους μαθητές μας ανά την Ελλάδα, να στείλουν επιστολές και e-mail στο Υπουργείο Εργασίας, που να εξηγούν την χρησιμότητα των Κ.Ε.ΝΕ., ιδικά στις μέρες μας, που υπάρχει και η οικονομική κρίση και δεν μπορεί ο πολύς κόσμος, να παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα σε ιδιωτικά φροντιστήρια΄΄. Ένα ακόμη ερώτημα είναι, το τι θα γίνουν τα ιδιόκτητα κτίρια που στεγάζουν τα Κ.Ε.ΝΕ. σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας τους και το εάν θα αξιοποιηθούν ή θα μείνουν κλειστά να ρημάζουν. Ο Υπουργός Εργασίας, καλείται να ξεκαθαρίσει και το τι θα γίνει με τα Κ.Ε.ΝΕ., μια που χιλιάδες μαθητές, θα περιμένουν τις απαντήσεις του.


Ρεπορτάζ: Χρήστος Γιασκουλίδης
Δημοσιογράφος
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny