Υπεγράφησαν 14 συμφωνίες
Ο αντιπρόεδρος της κινέζικης κυβέρνησης και ο ομόλογός του Θεόδωρος Πάγκαλος υπέγραψαν 14 συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν το ναυτιλιακό τομέα, τον Τουρισμό, των Τηλεπικοινωνιών και την εξαγωγή ελαιόλαδου.
- * Η πρώτη υπογραφή "έπεσε" στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, μεταξύ της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και του υπουργού Μεταφορών της Κίνας Λι Σενγκλίν, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.
- * Οι επόμενες τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.
- * Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και απο ελληνικής από έλληνες εφοπλιστές.
- * Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης.
- * Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza.
- * Τέλος, τέσσερις συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.
Ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση προς όφελος και της ευημερίας του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση ακόμα παραμένει διεθνώς και ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης.
Με τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο Κινέζος αντιπρόεδρος είχε μια πολύ φιλική συνομιλία -όπως είπε ο ίδιος- από την οποία άντλησε ενθαρρυντικά μηνύματα, ενώ παρακινεί και τους Κινέζους επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα και να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις.
Ζήτησε εξάλλου από τους δημοσιογράφους να συμβάλλουν στην ελληνοκινεζική συνεργασία με την προβολή των σημαντικών αυτών συμφωνιών.
Πέραν των συμφωνιών που υπογράφτηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν διακρατικές συμφωνίες, όπως το μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο του Θριασίου, θέματα έρευνας και τεχνολογίας, τουρισμού και κατασκευής υποδομών, όπως το λιμάνι στο Τυμπάκι της Κρήτης.
Το βράδυ ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης.
Συνάντηση Παπούλια με Ζανγκ Ντετζιάνγκ
Ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ και τα μέλη του κινεζικού υπουργικού συμβουλίου που τον συνοδεύουν (Υπουργό
Μεταφορών, Υφυπουργό Εξωτερικών, Υφυπουργό Βιομηχανίας και Πληροφορικής, Υφυπουργό
Εμπορίου), έγιναν δεκτοί νωρίτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την υποδοχή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις διαθέτουν στέρεες βάσεις και ανοδική πορεία. "Δύο μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί συναντώνται σε μια εγκάρδια συνεννόηση και σε μια σχέση στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές και οι προοπτικές ανάπτυξης επίσης καλές", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο Ζανγκ Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην συμμετοχή του κ. Παπούλια στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στην προώθηση της φιλίας με τον κινεζικό λαό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη δραστηριοποίηση της κινεζικής εταιρείας Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και ευχές του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στον κ. Παπούλια.
Συνάντηση με Γ. Παπανδρέου
Γεύμα παρέθεσε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον αντιπρόεδρο της Κίνας, Ζανγκ Ντετζιάνγκ.
Υποδεχόμενος τον Κινέζο αντιπρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας είναι άριστες, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνονται τόσο με τις συμφωνίες που υπογράφουν οι δύο χώρες όσο και με τη συνεργασία τους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε στις δεκατέσσερις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα το πρωί, γεγονός που όπως είπε, εκφράζει τη βούληση της Κίνας για περαιτέρω σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει σίγουρα τις προσωρινές, όπως είπε, δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ η Κίνα από τη μεριά της θα ενθαρρύνει ισχυρές επενδύσεις στη χώρα μας.
Το απόγευμα, ο Κινέζος αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο το πρωί πρόκειται να επισκεφθεί το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο δραστηριοποιείται η COSCO και το οποίο πριν ένα μήνα είχε επισκεφθεί ο επικεφαλής της εταιρίας κάπτεν Γουέι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
(i-reporter.gr)