Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η Ντόρα τράβηξε το δρόμο της. Ποιοί βουλευτές θα την ακολουθήσουν


Η ΙΣΤΟΡΙΑ του κοινοβουλευτισμού έχει αποδείξει ότι εννέα στις δέκα φορές οι διαγραφές των βουλευτών, ακόμα και κορυφαίων, ανακαλούνται έπειτα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Η περίπτωση της διαγραφής της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη από τον πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας κ.Αντ.Σαμαράείναι διαφορετική και δεν αποτελεί μια συνηθισμένη
αποπομπή,καθώς ήταν η βασική αντίπαλός του στις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσειςκορυφαίων κομματικών στελεχών- μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί- με τα οποία συνομίλησε «Το Βήμα», η απομάκρυνσή της από τη ΝΔ αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις στο εσωτερικό τής κεντροδεξιάς παράταξης. Μετά το πολυαναμενόμενο διαζύγιο,που επήλθε την περασμένη Πέμπτη ύστερα από μια πεντάμηνη
επεισοδιακή συμβίωση,θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για την κυρία Μπακογιάννη. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει για την ανεξάρτητη πλέον βουλευτή, αγνοώντας τη ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ , πολιτικού μέντορα του κ. Σαμαρά, ότι «έξω από το μαντρί σε τρώει ο λύκος», είναι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα,μια εξέλιξη που προαγγέλλει με έμμεσο τρόπο και η ίδια.

Για πρώτη φορά στην πολιτική της διαδρομή η κυρία Μπακογιάννη, εν αντιθέσει με τον κ. Σαμαρά που αισθάνεται πιο ισχυρός όπως μεταδίδεται από τη Ρηγίλλης, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Επέλεξε τα δύσκολα μετά την απώλεια της εσωκομματικής της ισχύς λόγω της ήττας της από τον κ. Σαμαρά στις εκλογές για την ηγεσία του...........
κόμματος την 29η Νοεμβρίου. Δεν ευθυγραμμίστηκε με την επίσημη κομματική γραμμή να καταψηφίσει τη συμφωνία στήριξης, όπως έδωσε εντολή ο κ. Σαμαράς, και επέλεξε το δύσκολο μονοπάτι.

Διαφώνησε, ψήφισε «ναι» και διεγράφη με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ με σκληρή της δήλωση άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της ΝΔ, κατηγορώντας τον για «λαϊκισμό» και πως οδηγεί το κόμμα στον κατήφορο. Μετά την ανασυγκρότησή της από την εσωκομματική ήττα οικοδόμησε προσεκτικά την τακτική της και απλώς το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ήταν η αφορμή για το διαζύγιο και για τις δύο πλευρές, που δώσανε και πολιτικό και ιδεολογικό περίβλημα στην αντιπαλότητά τους.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν δεδομένη τη δημιουργία νέου κόμματος, ανεξαρτήτως εάν οι εκτιμήσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος διαφέρουν. Η ίδια με τις δημόσιες τοποθετήσεις της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και λέει ότι είναι «πολύ πρόωρη» η όποια συζήτηση και επισημαίνει με έμφαση πως τα κόμματα δημιουργούνται λόγω των κοινωνικών συνθηκών και δεν είναι προϊόν προσωπικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών. Η πορεία της θα διαμορφωθεί από τις γενικότερες εξελίξεις και κυρίως από το αν θα υπάρξει συνολική ανασύσταση του πολιτικού σκηνικού, όπως φαίνεται ότι προσδοκά. «Ο,τι είναι να γίνει δεν μπορεί να προχωρήσει σε συνθήκες έντονης φόρτισης» λένε από το περιβάλλον της και επιμένουν ότι η συζήτηση αυτή δεν είναι της στιγμής, αφού «δεν τρέφει αυταπάτες» και εκτιμά πως χρειάζεται χρόνος πριν από την τελική απόφαση.

Δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κινήθηκε με ιδιοτελείς σκοπούς και ξέρει ότι θα διανύσει περίοδο «πολιτικής ερήμου».

Θα μετρήσει τους φίλους της και θα διαπιστώσει ποιοι πραγματικά θα την ακολουθήσουν, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι την εγκατέλειψαν. Ακόμα και σε επίπεδο ΚΟ έχασε δυνάμεις και ελάχιστοι είναι οι βουλευτές που φέρονται αποφασισμένοι να την ακολουθήσουν. Η Ρηγίλλης εκτιμά ότι είναι λιγότεροι από έξι, αν και οι «ντορικοί» έχουν άλλη άποψη και επισημαίνουν ότι είναι διατεθειμένοι να συνταχθούν μαζί της περίπου δέκα βουλευτές και πολλά περιφερειακά στελέχη.

Κυοφορείται κόμμα
Η εκτίμηση έμπειρων στελεχών είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες που οι πολίτες απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς δεν είναι εύκολη η δημιουργία ενός κόμματος.«Χρειάζεται χρόνος αρκετός»λένε και εκτιμούν ότι η κυρία Μπακογιάννη,η οποία δεν μπαίνει σε συζητήσεις περί χρονικού ορίζοντα,θα το αποφασίσει αναλόγως των αποτελεσμάτων των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και είναι μάλλον δύσκολο να γίνει σύντομα,αν και«είναι κοντά περισσότερο από κάθε άλλη φορά». Στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος πάντως δεν υπάρχει ενιαία στάση ούτε από τον πυρήνα των βουλευτών με τους οποίους συνομιλεί σχεδόν καθημερινά.Αλλοι για λόγους πολιτικής αυτοσυντήρησης,άλλοι γιατί δεν αντέχουν στην περιπέτεια της αναζήτησης,δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Το πολιτικό πλαίσιο για το νέο κόμμα αναδείχθηκε με τη γραπτή της δήλωση μετά τη διαγραφή,αλλά και την προηγούμενη Δευτέρα,όταν συνάντησε τον κ.Σαμαρά,στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη το κόμμα να ψηφίσει «ναι» στη συμφωνία.Οταν βγήκε από τη Ρηγίλλης,έδειξε ευθέως τον προσανατολισμό του νέου φορέα,όταν είπε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ«να κουβεντιάσουμε τον τρόπο που οι φιλελεύθερες δυνάμεις της χώρας μπορούν να συμβάλουν στην ταχύτατη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Οι «συνοδοιπόροι»
Η κυρία Μπακογιάννη έχει την πλήρη στήριξη του πατέρα της, πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη, ο οποίος προχθές τη στήριξε με έμμεσο τρόπο: απέφυγε να τοποθετηθεί επί της διαγραφής της,αλλά επικρότησε τα μέτρα.Παράλληλα ο αδελφός της κ. Κυρ.Μητσοτάκης, που είναι ικανοποιημένος με την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου,αν και αυτός τελικά το καταψήφισε λόγω κομματικής πειθαρχίας,το επόμενο διάστημα θα παρεμβαίνει πιο έντονα, έστω και αν διαφωνεί με τη Ρηγίλλης.

Οι βουλευτές που δεν την ακολούθησαν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα,δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη ΝΔ,αλλά αρκετοί εξ αυτών δεν θα διστάσουν να επικρίνουν επιλογές του κ.Σαμαρά, αλλά και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Από εδώ και πέρα θα είναι πιο απελευθερωμένοι οι περισσότεροι βουλευτές που τη στήριζαν.Μεταξύ των συνομιλητών της παραμένουν η κυρία Ελσα Παπαδημητρίου και οι κκ. Κ.Κιλτίδης, Αθ. Γιαννόπουλος, Γ. Κοντογιάννης,Σ.Κεδίκογλου, από τους οποίους ζήτησε να συνταχθούν με την κομματική γραμμή και να μην την ακολουθήσουν,όπως και ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης, κ.ά.Παράλληλα,αυτοδιοικητικά στελέχη και μέλη της ΚΕ που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της ετοιμάζονται για «αντάρτικα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν μετάνιωσε ο Σαμαράς
Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια και επιμένουν ότι «το θέμα είναι λήξαν» και ότι από εδώ και πέρα, ειδικά στην πορεία προς το συνέδριο, προέχει να σταματήσει η εσωστρεφής συζήτηση. «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με την “προίκα” του “όχι” στη συμφωνία και να προβάλουμε πιο έντονα ότι έχουμε να προτείνουμε εναλλακτική προοπτική διεξόδου από την κρίση» υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Στενός συνεργάτης του εξηγούσε στο «Βήμα» ότι «μια σύγκρουση με την πλευρά Μπακογιάννη ήταν αναπόφευκτη έτσι κι αλλιώςόπως εξελίχθηκαν τα πράγματα».«Μεβάση αυτή την παραδοχή», λέει ο ίδιος συνεργάτης, «καλύτερα που έγινε τώρααυτή η ρήξη και μάλιστα σε ένα κομβικής σημασίας ζήτημα,ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος συσπείρωσης της κομματικής βάσηςεν όψει των πολιτικών εξελίξεων».

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, η γνώμη των οποίων συνήθως απηχεί τις απόψεις του προέδρου του κόμματος, εκτιμούσαν ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια διάσπασης της ΝΔ». Στην παρατήρηση ότι η κυρία Μπακογιάννη διαθέτει σοβαρά ερείσματα στην ΚΟ υποστήριζαν ότι «η πίεση της βάσης του κόμματος θα επιβάλει την ενότητα». Πιστεύουν ότι το νέο κόμμα, εάν σχηματιστεί, δεν θα έχει ιδιαίτερη απήχηση, μιλάνε για την εδραίωση του ηγετικού κύρους του κ. Σαμαρά που δεν μετάνιωσε για την επιλογή του και επισημαίνουν ότι θα συνεχιστεί η «αυτοκάθαρση» του κόμματος με την απομάκρυνση στελεχών που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη βάση της ΝΔ.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny