Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Οι Χρηματιστές στην Γερμανία φοβούνται το Lehman Brothers 2 !!!!


Η κρίση στην Ελλάδα οφείλετε για την πτώση του Dax,γράφει το Σπίγκελ.
Επενδυτές στην Γερμανία και παγκοσμίως φοβούνται ότι μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδος θα έχει σαν συνέπεια να κατρακυλήσει όλο το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως.

Η πτώχευση της αμερικάνικης Lehman Brothers είχε σαν συνέπεια τον Σεπτέμβριο του 2008 να κατρακυλήσει όλο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ”παγώνοντας” τις συναλλαγές ανάμεσα στις τράπεζες,

αυξάνοντας τους φόβους να χαθούν και οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Τώρα, 17 μήνες αργότερα, υπάρχουν ξανά.....
κίνδυνοι να μην πληρωθούν υπάρχοντα δάνεια.

Η Ελλάδα έχει δανειστεί 290 ΔΙΣ Ευρώ, είναι το διπλάσιο ποσό που “ χρωστούσε “ η Lehman Brothers,δηλαδή το ποσό των 140 ΔΙΣ Ευρώ.

“Η Αθήνα”, γράφει το Σπίγκελ, “πρέπει να πληρώσει 12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ έως τα τέλη Απριλίου 2010,και να δανειστεί και άλλα χρήματα, θα βρει όμως πιστωτές ? “

Εάν δεν βρεθούν πιστωτές έως τα τέλη Απριλίου, τότε υπάρχει πρόβλημα και ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδος.

Ελληνικές τράπεζες κρατούν ομόλογα αξίας 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ, όσο είναι το ποσό των ιδίων κεφαλαίων ελληνικών τραπεζών.

Ο Γερμανικός DAX τις τελευταίες 4 εβδομάδες έχασε 10 % της αξίας του, κάποιες μετοχές όπως αυτές της Ντόιτσε Μπάνκ έχασαν έως και 20 %.

¨Όπως και στην κρίση πριν 17 μήνες ξανά στο προσκήνιο έρχονται τα λεγόμενα Credit Default Swaps (CDS),που διασφαλίζουν διατραπεζικούς δανεισμούς.

Οι συναλλαγές με τα CDS πριν την κρίση ήταν τις τάξης των 50 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ.

Αλλά η κρίση δεν είναι μόνο κρίση της Ελλάδος.Για όλες τις λεγόμενες PIIGS χώρες (Portugal, Irland, Italien, Griechenland, Spanien) τα λεγόμενα CDS Spreads δείχνουν ανοδική πορεία.


Πάρης Προδρομίδης

Master of Science in Economics
University of Heidelberg-Germany


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny