Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης
Αρχικά θέλησα να περιοριστώ στο παρακάτω σχόλιο σχετικά με τις συμβουλές του κυρίου Bill Gates (Διάβασε εδώ) προς τους μαθητές ενός γυμνασίου …
Το σχόλιο μου : Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε ένα κακό και άδικο πολιτικοοικονομικό σύστημα το οποίο όπως είναι φυσικό έχει αναδείξει και λάθος αξίες . Οι αξίες αυτές απαιτούν (ειδικές αρετές) συχνά διαμετρικά αντίθετες από αυτές που οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν σαν αρετές . Ακόμα και οι ίδιες οι έννοιες έχασαν ή άλλαξαν τα νοήματα τους . Επιφανής άνδρας δεν είναι πλέον ο σοφός ή ο δίκαιος ή ο γενναίος αλλά ο πλούσιος , ο οποίος ουσιαστικά δεν θαυμάζεται όπως συνέβαινε με τους επιφανείς άνδρες στην αρχαιότητα αλλά μάλλον φθονείται . Ο ανταγωνισμός πήρε στη θέση της ευγενικής άμιλλας , ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία πέθαναν και η αλληλεγγύη κοιμάται με Βάλιουμ . Σε ένα τέτοιο σύστημα είναι φυσικό ο (Bill Gates ) αλλά ίσως και ο (Al Kapone) να είναι οι καταλληλότεροι για να δίνουν καλόπιστα συμβουλές επιτυχίας στους ΝΕΟΥΣ , δηλαδή συμβουλές για να πλουτίσουν αλλά όχι και για ατομική ή κοινωνική ευτυχία. Που τη θυμήθηκα τώρα και εγώ αυτή τη λέξη , την ευτυχία ! Τι είναι αυτό ;
Συμβουλεύω τους νέους να πάρουν στα σοβαρά τις υποδείξεις επιτυχίας του κυρίου Bill Gates και θα γίνουν όλοι πλούσιοι σαν αυτόν ,( δεν μας χε@εις ρε Νταλάρα που λέει και το άσμα) , αλλά και αν δεν γίνουν , αφού ελάχιστοι μπορεί να γίνουν , οι άλλοι οι πολλοί θα γίνουν σίγουρα σκαλοπάτια και θα .........
.ξοδέψουν τη ζωή τους τροφή του θηρίου του καπιταλισμου . Εγώ είμαι παλιάς κοπής Έλληνας και πιστεύω σε άλλες αρετές και άλλες αξίες .
Σε αυτό λοιπόν το σχόλιο σκόπευα να περιοριστώ αλλά τόσο οι θετικές κριτικές που έγιναν στις συμβουλές του Bill Gates από τους Έλληνες αναγνώστες όσο και η αποστροφή στο εισαγωγικό σημείωμα « …. ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΟΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΧΩΛΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΡΗΣΗ "ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΗΣΕΙΣ ..."» με αναγκάζουν να επανέλθω. Σαν δάσκαλος λοιπόν , (δίδαξα κυρίως Τοπογραφία στην δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση) , και ήμουν ευτυχής να πιστεύω ότι έκανα το καλλίτερο για τους σπουδαστές μου . Αν όμως παραδεχτώ τώρα και αφήσω ασχολίαστες τις όντως ρεαλιστικές και εναρμονισμένες με το σάπιο οικονομικό-κοινωνικό σύστημα της εποχής , απόψεις του κ. Bill Gates θα είναι σα να απορρίπτω όλους τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους από τους προσωκρατικούς μέχρι τον Πλάτωνα τον Αριστοτέλη και τους νεοπλατωνικούς . Θα είναι σα να παραδέχομαι πως χαράμισα τη ζωή μου και χάλασα τη ζωή των σπουδαστών μου , αφού παράλληλα με τις τεχνικές γνώσεις προσπαθούσα να τους διδάξω την υπεροχή των πνευματικών αγαθών απέναντι στα υλικά αγαθά και την άμεση εξάρτηση της ευτυχισμένης ζωής από την ενάρετη ζωή .
Δεν θα σας κουράσω με τη δική μου άποψη για τη ζωή . Θα πω μόνο ότι ο κεντρικός πυρήνας της συνοψίζεται σε τέσσερεις απλές σκέψεις .
1) Η ζωή είναι λίγη . Το σπουδαιότερο επομένως αγαθό που πρέπει να κερδίσεις είναι ο χρόνος , ελεύθερο χρόνο για να την ζήσεις κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν . Αν ανάμεσα σε αυτά που σου αρέσουν να κάνεις είναι και η δουλειά σου τότε είσαι πραγματικά πολύ τυχερός .
2) Τα ωραιότερα πράγματα στον κόσμο , αφού καλύψεις τις βασικές βοιωτικές σου ανάγκες (τροφή , στέγη , μετακίνηση), είναι τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα . Η αγάπη , η φιλία , η εκτίμηση των γύρω σου , ο έρωτας το τραγούδι , η γνώση αλλά και το νερό ο ουρανός η θάλασσα και το λουλούδι είναι αξίες ανεκτίμητες που δεν πουλιόνται αλλά ούτε αγοράζονται με χρήματα .
3) Η συντροφικότητα και η ευτυχία που μπορείς να αντλήσεις από την ανιδιοτελή προσφορά σου προς τον συνάνθρωπο είναι η διδαχή που θα οδηγήσει σε ανθρώπινες , με την πραγματική σημασία του όρου ανθρώπινες , κοινωνίες .
4) Ο ανταγωνισμός και ο καταναλωτισμός είναι αλυσίδες , είναι μικρόβια που καλλιεργούνται και μολύνουν τον άνθρωπο ώστε να μετατρέπεται εθελοντικά σε σκλάβο του συστήματος δηλαδή ενός αόρατου αφέντη. Και ο σκλάβος που δεν ξέρει πως είναι σκλάβος , που δεν ξέρει ότι έχει αφέντη και νομίζει πως είναι ελεύθερος , αυτός είναι ένας σκλάβος που δεν έχει καμία ελπίδα να ελευθερωθεί .
Δυστυχώς φοβάμαι ότι εξάντλησα την υπομονή σας και άφησα ασχολίαστες τις απόψεις του κυρίου Bill Gates αν και αυτός ήταν ο σκοπός μου όταν άρχισα να γράφω . Θα περιοριστώ λοιπόν για την ώρα να καταθέσω εδώ την κάθετη αντίρρηση μου στον πρώτο κανόνα που θέτει ο κ . Bill και ελπίζω ότι από αυτή μου την αντίρρηση μπορεί να συνάγεται το γενικότερο πνεύμα της αντίθεσης μου με τα λεγόμενα του . Διδάσκει λοιπόν ο μεγάλος δάσκαλος ο πολυεκατομμυριούχο.
Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη - συνήθισέ το!
Αντίθετα σε αυτό (το συνήθισε το) εγώ ο Έλληνας δάσκαλος δίδασκα στους μαθητές μου ότι . « Η Ελευθερία ή Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη είναι υπέρτατες Αξίες χάριν των οποίων είναι σωστό να θυσιάζει κάνεις ακόμα κα τη ζωή του» . Αν η ζωή δίδασκα , δεν είναι δίκαιη (που δεν είναι) – αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις να την αλλάξετε , προσπαθήστε να την κάνετε δίκαιη ! Στην ανάγκη θυσιαστείτε για αυτό . Αυτό προστάζουν οι πρόγονοι σας .
Ακούς εκεί – συνηθίστε το !
Λεωνίδας Ορφανουδάκης