Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ του ΕΛΛΗΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΣΤΙΣ Διδαχές ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Αρχικά θέλησα να περιοριστώ στο παρακάτω σχόλιο σχετικά με τις συμβουλές του κυρίου Bill Gates (Διάβασε εδώ) προς τους μαθητές ενός γυμνασίου …
Το σχόλιο μου : Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε ένα κακό και άδικο πολιτικοοικονομικό σύστημα το οποίο όπως είναι φυσικό έχει αναδείξει και λάθος αξίες . Οι αξίες αυτές απαιτούν (ειδικές αρετές) συχνά διαμετρικά αντίθετες από αυτές που οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν σαν αρετές . Ακόμα και οι ίδιες οι έννοιες έχασαν ή άλλαξαν τα νοήματα τους . Επιφανής άνδρας δεν είναι πλέον ο σοφός ή ο δίκαιος ή ο γενναίος αλλά ο πλούσιος , ο οποίος ουσιαστικά δεν θαυμάζεται όπως συνέβαινε με τους επιφανείς άνδρες στην αρχαιότητα αλλά μάλλον φθονείται . Ο ανταγωνισμός πήρε στη θέση της ευγενικής άμιλλας , ο αλτρουισμός και η αυτοθυσία πέθαναν και η αλληλεγγύη κοιμάται με Βάλιουμ . Σε ένα τέτοιο σύστημα είναι φυσικό ο (Bill Gates ) αλλά ίσως και ο (Al Kapone) να είναι οι καταλληλότεροι για να δίνουν καλόπιστα συμβουλές επιτυχίας στους ΝΕΟΥΣ , δηλαδή συμβουλές για να πλουτίσουν αλλά όχι και για ατομική ή κοινωνική ευτυχία. Που τη θυμήθηκα τώρα και εγώ αυτή τη λέξη , την ευτυχία ! Τι είναι αυτό ;
Συμβουλεύω τους νέους να πάρουν στα σοβαρά τις υποδείξεις επιτυχίας του κυρίου Bill Gates και θα γίνουν όλοι πλούσιοι σαν αυτόν ,( δεν μας χε@εις ρε Νταλάρα που λέει και το άσμα) , αλλά και αν δεν γίνουν , αφού ελάχιστοι μπορεί να γίνουν , οι άλλοι οι πολλοί θα γίνουν σίγουρα σκαλοπάτια και θα .........
.ξοδέψουν τη ζωή τους τροφή του θηρίου του καπιταλισμου . Εγώ είμαι παλιάς κοπής Έλληνας και πιστεύω σε άλλες αρετές και άλλες αξίες .
Σε αυτό λοιπόν το σχόλιο σκόπευα να περιοριστώ αλλά τόσο οι θετικές κριτικές που έγιναν στις συμβουλές του Bill Gates από τους Έλληνες αναγνώστες όσο και η αποστροφή στο εισαγωγικό σημείωμα « …. ΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΟΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΧΩΛΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΡΗΣΗ "ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΗΣΕΙΣ ..."» με αναγκάζουν να επανέλθω. Σαν δάσκαλος λοιπόν , (δίδαξα κυρίως Τοπογραφία στην δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση) , και ήμουν ευτυχής να πιστεύω ότι έκανα το καλλίτερο για τους σπουδαστές μου . Αν όμως παραδεχτώ τώρα και αφήσω ασχολίαστες τις όντως ρεαλιστικές και εναρμονισμένες με το σάπιο οικονομικό-κοινωνικό σύστημα της εποχής , απόψεις του κ. Bill Gates θα είναι σα να απορρίπτω όλους τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους από τους προσωκρατικούς μέχρι τον Πλάτωνα τον Αριστοτέλη και τους νεοπλατωνικούς . Θα είναι σα να παραδέχομαι πως χαράμισα τη ζωή μου και χάλασα τη ζωή των σπουδαστών μου , αφού παράλληλα με τις τεχνικές γνώσεις προσπαθούσα να τους διδάξω την υπεροχή των πνευματικών αγαθών απέναντι στα υλικά αγαθά και την άμεση εξάρτηση της ευτυχισμένης ζωής από την ενάρετη ζωή .
Δεν θα σας κουράσω με τη δική μου άποψη για τη ζωή . Θα πω μόνο ότι ο κεντρικός πυρήνας της συνοψίζεται σε τέσσερεις απλές σκέψεις .
1) Η ζωή είναι λίγη . Το σπουδαιότερο επομένως αγαθό που πρέπει να κερδίσεις είναι ο χρόνος , ελεύθερο χρόνο για να την ζήσεις κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν . Αν ανάμεσα σε αυτά που σου αρέσουν να κάνεις είναι και η δουλειά σου τότε είσαι πραγματικά πολύ τυχερός .
2) Τα ωραιότερα πράγματα στον κόσμο , αφού καλύψεις τις βασικές βοιωτικές σου ανάγκες (τροφή , στέγη , μετακίνηση), είναι τζάμπα ή σχεδόν τζάμπα . Η αγάπη , η φιλία , η εκτίμηση των γύρω σου , ο έρωτας το τραγούδι , η γνώση αλλά και το νερό ο ουρανός η θάλασσα και το λουλούδι είναι αξίες ανεκτίμητες που δεν πουλιόνται αλλά ούτε αγοράζονται με χρήματα .
3) Η συντροφικότητα και η ευτυχία που μπορείς να αντλήσεις από την ανιδιοτελή προσφορά σου προς τον συνάνθρωπο είναι η διδαχή που θα οδηγήσει σε ανθρώπινες , με την πραγματική σημασία του όρου ανθρώπινες , κοινωνίες .
4) Ο ανταγωνισμός και ο καταναλωτισμός είναι αλυσίδες , είναι μικρόβια που καλλιεργούνται και μολύνουν τον άνθρωπο ώστε να μετατρέπεται εθελοντικά σε σκλάβο του συστήματος δηλαδή ενός αόρατου αφέντη. Και ο σκλάβος που δεν ξέρει πως είναι σκλάβος , που δεν ξέρει ότι έχει αφέντη και νομίζει πως είναι ελεύθερος , αυτός είναι ένας σκλάβος που δεν έχει καμία ελπίδα να ελευθερωθεί .
Δυστυχώς φοβάμαι ότι εξάντλησα την υπομονή σας και άφησα ασχολίαστες τις απόψεις του κυρίου Bill Gates αν και αυτός ήταν ο σκοπός μου όταν άρχισα να γράφω . Θα περιοριστώ λοιπόν για την ώρα να καταθέσω εδώ την κάθετη αντίρρηση μου στον πρώτο κανόνα που θέτει ο κ . Bill και ελπίζω ότι από αυτή μου την αντίρρηση μπορεί να συνάγεται το γενικότερο πνεύμα της αντίθεσης μου με τα λεγόμενα του . Διδάσκει λοιπόν ο μεγάλος δάσκαλος ο πολυεκατομμυριούχο.
Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη - συνήθισέ το!

Αντίθετα σε αυτό (το συνήθισε το) εγώ ο Έλληνας δάσκαλος δίδασκα στους μαθητές μου ότι . « Η Ελευθερία ή Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη είναι υπέρτατες Αξίες χάριν των οποίων είναι σωστό να θυσιάζει κάνεις ακόμα κα τη ζωή του» . Αν η ζωή δίδασκα , δεν είναι δίκαιη (που δεν είναι) – αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις να την αλλάξετε , προσπαθήστε να την κάνετε δίκαιη ! Στην ανάγκη θυσιαστείτε για αυτό . Αυτό προστάζουν οι πρόγονοι σας .
Ακούς εκεί – συνηθίστε το !

Λεωνίδας Ορφανουδάκης
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny