Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009
Υφυπουργοί σε απόγνωση και απραξία
Η πίσω σειρά της κυβέρνησης, οι υφυπουργοί που κάθονται κολλημένοι στον τοίχο του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν χρειάζεται να έχει γραφείο μπροστά της, γιατί πολύ απλά δεν έχει τίποτα να ακουμπήσει επάνω του! Χωρίς αρμοδιότητες δεν χρειάζεται να κρατούν φακέλους. Δύο μήνες μετά τις εκλογές αρκετοί υπουργοί επιμένουν να μη δίνουν αρμοδιότητες στους υφυπουργούς τους, ενώ και όπου έχει γίνει αυτό συμβαίνει στο μιλητό, καθότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του Γ. Παπανδρέου. Ελλείψει αρμοδιοτήτων, λοιπόν, οι υφυπουργοί μπορούν μονάχα να κάθονται σιωπηλοί και να ακούν τις τοποθετήσεις των υπουργών. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, στην αγωνία τους, η οποία σε ορισμένους έχει μετατραπεί σε διάθεση για ανοιχτή σύγκρουση, προστέθηκε ακόμη ένα άγχος.
Από την πληροφορία ότι υπάρχουν υπουργοί που έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να απονείμουν αρμοδιότητες με το... κομμάτι! Δηλαδή, να εντοπίζουν ένα θέμα για το οποίο θα αναθέτουν τους χειρισμούς στους υφυπουργούς! «Ο,τι δεν θέλουν θα το δίνουν σε μας και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, θα μας δείχνουν», είπε στο περιθώριο της συνεδρίασης υφυπουργός σημαντικού υπουργείου στους ομολόγους του. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η εκκρεμότητα παραμένει, παρότι έχει κάνει παρέμβαση ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας για την ανάγκη αποσυγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων.
Αρμοδιότητες δεν έχουν δοθεί ούτε καν σε υπουργεία όπου οι υφυπουργοί έχουν αφήσει να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν δημοσιεύματα για .............
απειλές παραιτήσεων, τα οποία δεν διαψεύστηκαν, αλλά δεν άλλαξαν πρακτικά τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό όριο που έχουν βάλει ορισμένοι «ενδιαφερόμενοι» στον εαυτό τους είναι οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.
Οι υπουργοί καλύπτονται πίσω από την ανάγκη να τρέξουν το πρόγραμμα των 100 ημερών και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη νομική αποτύπωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. «Οταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων, πώς θα μοιράσουμε τη δουλειά, την κάνουμε από κοινού, είναι υπερβολικοί όσοι θέλουν το δικό τους χωράφι», απαντούν (μιλώντας σε δημοσιογράφους) στους υφυπουργούς τους.
Οι τελευταίες λέξεις ενέχουν και έναν χαρακτήρα μομφής, ότι θέλουν αρμοδιότητες για να ασκήσουν εξουσία. Γι αυτόν τον λόγο, όμως, ορίστηκαν υφυπουργοί.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες βουλευτών ότι δεν τους δέχονται υπουργοί. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε και δημόσια στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης τις συστάσεις στα μέλη του κυβερνητικού οργάνου για την ανάγκη στενής συνεργασίας με τους βουλευτές.
Τους κάλεσε, μάλιστα, να καλούν στην προετοιμασία των νομοσχεδίων τούς εκπροσώπους από τους κοινοβουλευτικούς τομείς ελέγχου.
Μετά το δεκαήμερο μπλακ άουτ που προκάλεσε η υπόθεση Κουτούπη, η κυβέρνηση θα επιστρέψει με ανακοινώσεις γενικών γραμματέων την ερχόμενη Τρίτη. Τότε θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να ορίσει τους δεκατρείς περιφερειάρχες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι ανακοινωθούν θα παραμείνουν στις θέσεις τους ως διαχειριστές του ΕΣΠΑ και μετά την εκλογή των αιρετών περιφερειαρχών. Απλώς θα λειτουργούν όπως οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, το οποίο διέψευσε πως έκανε επανέλεγχο των βιογραφικών όσων έχουν τοποθετηθεί μετά την ανάκληση του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ, έχουν φτάσει πληροφορίες πως «υπάρχουν και άλλοι αδύναμοι κρίκοι»!
«Τη Δευτέρα μπορεί να είστε μείον δύο γραμματείς», είπε χαρακτηριστικά σε υπουργό στέλεχος της ΝΔ. Η αιτία είναι ότι «δεξιοί που βλέπουν άλλους δικούς τους να βολεύονται με το ΠΑΣΟΚ στέλνουν στοιχεία στην κυβέρνηση και στον Τύπο»!
Για όλους αυτούς του λόγους, αλλά και γιατί έχουν αρχίσει ήδη να εντοπίζονται οι πρώτες θερμές ζώνες μεταξύ υπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου μελετά λύσεις στον συντονισμό και στην επικοινωνία. Μια ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο με τη συμμετοχή των Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη, Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνου, Δ. Ρέππα και Φ. Πετσάλνικου.
Στα κυβερνητικά στελέχη θα πρέπει να προστεθούν και οι Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη, Κ. Θέος και Γ. Ελενόπουλος. Υπάρχουν, όμως, αντενδείξεις. «Ορισμένοι από αυτούς έχουν κυβερνητικά καθήκοντα, από τα οποία θα κριθεί η εικόνα της τετραετίας, δεν είναι δυνατό να χάνουν χρόνο για να συζητούν σαν απλοί επιτελείς», υποστηρίζουν όσοι προτιμούν «ο καθένας να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του, απλά να την κάνει καλύτερα»!
ΕΘΝΟΣ
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.