Γράφει η Μαριτίνα Ζαφειριάδου
Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μένουν για να περάσουν οι περιβόητες "100 πρώτες ημέρες" της κυβέρνησης, όρος πρωτόγνωρος, μα τόσο οικείος (μετά από τόσες επικλήσεις) πια για τους Έλληνες. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για την ημερομηνία-σταθμό ήταν πολλές και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο απολογισμός θα είναι θετικός ή αρνητικός…
Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στις πρώτες 80 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ έγιναν πολλά. Από τον νόμο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και την προσπάθεια ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ως τις διεθνείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Από την αποτροπή εκτρόπων κατά την επέτειο ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ως την πρόβλεψη για ένα δις ευρώ επιπλέον στην Παιδεία και το σταδιακό άνοιγμα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία.
Από την άλλη, 80 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας και ακόμα πολλά υπουργεία δεν έχουν γενικούς γραμματείς. Ήδη έχει παραιτηθεί το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση κατηγορείται για ...........
δύο γραμμές στην χάραξη οικονομικής πολιτικής, καθώς και για τις επιλογές της στις υποθέσεις των stage και του ΟΛΠ.
Ουσιαστικά όμως, τα δύσκολα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν. Παραδόξως, οι επόμενες 100 ημέρες αναμένονται με μεγαλύτερη αγωνία, καθώς εκεί κρίνονται πολλά… Πρώτος σταθμός το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατατίθεται στην ΕΕ μέσα στον Ιανουάριο. Αυτό, θα είναι σαφώς σκληρότερο από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Τετάρτης, καθώς θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 4% έναντι 3,6% του προϋπολογισμού μέσα στο 2010, πράγμα που σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να εξοικονομηθεί επιπλέον ένα δις ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, αν το κείμενο του Συμφώνου δεν καταφέρει να πείσει τους εταίρους μας, δεν αποκλείεται να χάσουμε όντως κάτι από την εθνική κυριαρχία μας -όπως πρόσφατα "απείλησε" ο Γιώργος Παπανδρέου- καθώς εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποφασίζουν πια για εμάς, κυρίως όσον αφορά στις δαπάνες του κράτους.
Σε δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση εξελίσσεται και η υπόθεση των εξεταστικών επιτροπών. Ήδη, έχει αποφασιστεί η σύσταση πέντε τέτοιων, το διάστημα αμέσως μετά τα Φώτα, με …ημερομηνία λήξης κάπου κοντά στο Πάσχα. Πράγμα που παρά την διατυπωμένη πρόταση της κυβέρνησης για "άπλετο φως παντού", μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το διάστημα είναι μικρό, ο φόρτος εργασίας μεγάλος και η πιθανότητα διαφορετικών πορισμάτων και τελικά ατιμωρησίας που θα ερμηνευθεί στη συνείδηση των πολιτών ως "κουκούλωμα", τεράστιος.
Εντός του επόμενου τριμήνου θα κριθούν δύο ακόμα στοιχήματα της κυβέρνησης, το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, αφού ο διάλογος που έχει ξεκινήσει και για τα δύο, έχει χρονικό ορίζοντα την άνοιξη. Και ενώ έχει ήδη αρχίσει η φημολογία περί τελικής επιβάρυνσης (ως συνήθως) των μεσαίων στρωμάτων, τα Ασφαλιστικά Ταμεία πνέουν τα λοίσθια και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν. Όσο για την "φοροδιαφυγή", οι κακές γλώσσες λένε πως πολλοί θέλησαν να την πατάξουν, ουδείς όμως τα κατάφερε…
Αντιδράσεις εκφράζονται ήδη και για το κατά πόσον είναι εφικτό να αλλάξει προς το γερμανικότερον το εκλογικό σύστημα. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τάσσονται κατά των μονοεδρικών περιφερειών, καθώς εκεί θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η εκλογή βουλευτή τους. Την ίδια στιγμή, και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, υπό τον νέο της αρχηγό Αντώνη Σαμαρά, και η ΝΔ "καταψηφίζει" την πρόταση για γερμανικό μοντέλο.
Μέσα σε όλον αυτό τον …χαμό, μέσα στον Μάρτη -ίσως και αρκετά νωρίτερα- έρχεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά το ότι όλα δείχνουν πως ο Κάρολος Παπούλιας θα επανεκλεγεί πανηγυρικά, είναι αλήστου μνήμης η παρότρυνση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. προς τον έτερο ‘ένοικο’ της πολυκατοικίας, τη ΝΔ, να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή, προκειμένου να μην αφήσει τον πρωθυπουργό να …αλωνίζει επί μακρόν. Μία επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο πάντως, στάθηκε ικανή να του αλλάξει γνώμη και έτσι σε αυτό τουλάχιστον το θέμα δεν αναμένονται απρόοπτα…
Μαριτίνα Ζαφειριάδου