Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Τα πολιτικά χαρακτηριστικά των δύο διεκδικητών

Γράφει ο Λεωνίδας Καραδήμος

Σήμερα σήμανε η έναρξη του Συνεδρίου που καλείται να αποφασίσει για την εκλογή της ή του νέου προέδρου της ΝΔ, με τις ομιλίες των δύο κύριων διεκδικητών της ηγεσίας, της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά, να τίθενται στο μικροσκόπιο ώστε να πείσει ο καθένας εξ αυτών τη βάση του κόμματος ότι διαθέτει τα αναγκαία πολιτικά χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί νέος αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική εναντίον ηθικολογίας:

Έχοντας ήδη ξεδιπλώσει, σε πρόσφατες ομιλίες και άρθρα της, τις θέσεις της για την Παιδεία και τη δημόσια τάξη αντιστοίχως, η δημοσκοπικά επικρατέστερη μέχρι στιγμής κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τους συνέδρους και τους οπαδούς της ΝΔ να την επιλέξουν όχι λόγω της παραταξιακής της ευσυνειδησίας ή σε μια λογική καλλιστείων (όπως θα το έθετε και ο κ. Σπηλιωτόπουλος) αλλά λόγω της πολιτικής της πρότασης. Δεν έλειψε η αναφορά της στην πολιτική που άσκησε ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, με έμφαση στο Βουκουρέστι, το κύριο όμως μέρος της ομιλίας της αφορούσε το πως η ΝΔ θα κατορθώσει και πάλι να γίνει πλειοψηφική πολιτική δύναμη, ρίχνοντας βάρος στα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις .........
τυχόν ασυνέπειες με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Σαμαράς, αντίθετα, εμφανίστηκε πιο ''παραταξιακός'', δηλώνοντας αντίθετος στη στόχευση σε όσο το δυνατόν ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας (που χαρακτήρισε ''συλλογή ψήφων από δω κι από κει'') και επιθυμώντας να απευθυνθεί περισσότερο στον πληγωμένο νεοδημοκράτη, κάτι που είχε κάνει και ο κ. Κώστας Καραμανλής μετά τις ευρωεκλογές. Το ζήτημα για τον ίδιο είναι βεβαίως, εάν κατορθώσει την εκλογή του στην ηγεσία, το κατά πόσον θα κατορθώσει να διατηρήσει εντός του κόμματος τους οπαδούς της φιλελεύθερης πτέρυγας (που υπολογίζονται σε 25-30% των οπαδών του κόμματος) και οι οποίοι δε συγχωρούν ακόμη και σήμερα την κυβερνητική πτώση του 1993. Σε αντίθεση με το καραμανλικό τμήμα της βάσης, το οποίο συσπειρώνεται από εθνικές αναφορές και μεγάλο του τμήμα δεν έχει ψηφίσει ποτέ άλλο κόμμα πέραν της Νέας Δημοκρατίας, οι μητσοτακικοί ψηφοφόροι είναι έτοιμοι να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους όπως είχαν κάνει και επί προεδρίας του κ. Μ. Έβερτ και -όπως λένε ορισμένοι σε ιδιωτικές τους συνομιλίες- ''να γυρίσουν την πλάτη σε εκείνον που τους γύρισε την πλάτη''. Παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυρίας Μπακογιάννη το κόμμα να μείνει ενωμένο όποιος κι αν εκλεγεί, όλοι γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πτέρυγες και τη σημασία του αν η μία ανέχεται τον πρόεδρο που προέρχεται από την άλλην, κάτι που συνοψίζεται στη διαφορετική στάση που τήρησαν οι φιλελεύθεροι έναντι των κ. Έβερτ (που δεν ήταν ποτέ έτοιμοι να δεχτούν) και Καραμανλή. Ο Μεσσήνιος πολιτικός έκανε ακόμη λόγο για την ηθική ως πολιτική αξία και προϋπόθεση, θυμίζοντας το προ του 2004 ''σεμνά και ταπεινά''. Η κυρία Μπακογιάννη, που δεν αναφέρθηκε στο θέμα, έχει ήδη παρουσιάσει στο πρόγραμμά της τις δεσμεύσεις της για ένα διαφανές κόμμα, όλα τα οικονομικά στοιχεία του οποίου θα δημοσιεύονται. Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, επιχείρησε να δώσει τη δική του ''απάντηση'' σήμερα, αν και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Αμφότεροι γνωρίζουν ότι οι δεξιοί εκλογείς πράγματι επηρεάζονται από τις ηθικές εξαγγελίες, ενθυμούμενοι τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που με κεντρικό σύνθημα την κάθαρση πέτυχε το 48% του 1990 και τον κ. Κώστα Καραμανλή, που κατηγορώντας τον κ. Σημίτη ως ''αρχιερέα της διαπλοκής'' κέρδισε την εξουσία το 2004. Το ζήτημα είναι πως η ΝΔ αυτές τις ασαφείς ηθικολογικές αναφορές πληρώνει ακόμη και σήμερα, καθώς όσο ωραία κι αν ηχούν τα προεκλογικά λόγια του κ. Σαμαρά περί πολιτικών που εκτός από νόμιμοι οφείλουν να είναι και ηθικοί, χωρίς συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις και αναφορές θα κατακρημνιστούν και πάλι από τα αναπόφευκτα κρούσματα διαφθοράς όταν και αν η ΝΔ ξαναγίνει κυβέρνηση.

Ίσες αποστάσεις από τον απερχόμενο

Το πιο θερμό χειροκρότημα, πάντως, εισέπραξε -όπως ήταν λογικό εξάλλου- ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ και τέως πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δε θέλησε να εκδηλώσει λόγω της θέσης του, ξεκάθαρη στάση στήριξης ή αποδοκιμασίας κάποιου από τους υποψηφίους. Είπε ωστόσο ότι και την επόμενη ημέρα θα είναι εκεί και θα στηρίξει τον νέο πρόεδρο όποιος ή όποια κι αν είναι, πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης την οποίαν υπηρέτησε σταθερά σε όλον του τον πολιτικό βίο. Μια δέσμευση που έχουν αναλάβει και οι δύο διεκδικητές, τόσο η κυρία Μπακογιάννη που έχει δηλώσει πως όπως πάντοτε θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσο και ο κύριος Σαμαράς, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί οποιανδήποτε νέα υπονόμευση της ηγεσίας και θα παραμείνει μαχητής της ΝΔ είτε ο νέος πρόεδρος λέγεται Ντόρα, , είτε Δημήτρης (ενδεχόμενο που μάλλον αποκλείστηκε), είτε Παναγιώτης, είτε Αντώνης (καλά, το τελευταίο δεν ήθελε και μεγάλη φαντασία). Τώρα ο λόγος δίνεται στους συνέδρους και τη βάση, με την εσωκομματική κάλπη, όπως και κάθε κάλπη, να μοιάζει κατά τη γνωστή παρομοίωση με εγκυμονούσα γυναίκα. Αγοράκι ή κοριτσάκι, σ'αυτήν την εκλογή το ερώτημα απαντάται καθαρά και κυριολεκτικτά
Το Γλέντι
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny