
Οι άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και έχουν διαφορετικές κουλτούρες, «διαβάζουν» τις εκφράσεις του προσώπου διαφορετικά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι Ασιάτες που συμμετείχαν στην έρευνα έδιναν περισσότερη έμφαση στα μάτια, ενώ οι συμμετέχοντες από τη Δύση, «σκάναραν» όλο το πρόσωπο.
Την επιμέλεια της σχετικής μελέτης είχαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παρατηρητές από την Ανατολική Ασία, δυσκολεύονταν αρκετά να διακρίνουν ορισμένες εκφράσεις.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, έχει ως σκοπό την «πρόκληση» όσων πιστεύουν ότι οι εκφράσεις του .........
προσώπου γίνονται παγκοσμίως κατανοητές με τον ίδιο τρόπο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονος ότι οι Ασιάτες σε σχέση με τους «Δυτικούς», αναγνώριζαν τη γνωστή σε μας έκφραση του φόβου ως έκπληξη και της αηδίας ως θυμό.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης παρατηρούν περισσότερο ή λιγότερο διαφορετικά σημεία του προσώπου όταν καλούνται να ερμηνεύσουν μία έκφραση.
Η ομάδα των ερευνητών έδειξε σε 13 Καυκάσιους και 13 Ασιάτες ένα σύνολο από φιξαρισμένες εικόνες, που απεικόνιζαν τις 7 βασικές εκφράσεις του προσώπου, δηλαδή, χαρά, λύπη, αδιαφορία, θυμό, αηδία, φόβο και έκπληξη.
Εν συνεχεία χρησιμοποίησαν «ιχνηλάτες της κίνησης των ματιών» των συμμετεχόντων, προκειμένου να ελέγξουν ποιο ακριβώς σημείο παρακολουθούσαν τη στιγμή που προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν μία έκφραση.
Το συμπέρασμα ήταν ότι οι «πληροφορίες» που μπορεί να αντλήσει κανείς από τα μάτια στις εκφράσεις αυτές είναι συχνά αμφίσημες, διφορούμενες, ενώ οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα, πως οι προερχόμενοι από τη Δύση προσέχουν περισσότερο τα χείλη, ενώ οι «Ανατολίτες» δίνουν έμφαση στα μάτια.
cosmo