
«Κάναμε λάθη στο παρελθόν - αλλά δείξαμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα κάναμε μία νέα αρχή, στο προσωπικό, στην οργάνωση και στην κουλτούρα της επιχείρησης. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να αποσυρθούμε από την Ελλάδα. Η Siemens είναι σήμερα μία εντελώς διαφορετική επιχείρηση απ’ ότι ήταν το 2006. Είμαστε ένας σημαντικός παράγοντας της εγχώριας οικονομίας και έχουμε ευθύνη για περίπου 1.000 εργαζόμενους. Είμαστε ένας υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, ένα ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας και θέλουμε να παραμείνουμε.»
Απόσπασμα από την συνέντευξη του Peter Loescher - Διευθύνοντος Συμβούλου της Siemens AG, στον Π. Μανδραβέλη που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 14/6/09.
Αυτά έλεγε λοιπόν ο Διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού τον περασμένο Ιούνιο. Δεν χρειάστηκε βέβαια να περάσει πολύς καιρός για να αντιληφθεί κάποιος και κυρίως οι εργαζόμενοι της ελληνικής θυγατρικής, την ανακολουθία λόγων και έργων.
Ήδη από τον περασμένο χρόνο η Εταιρία είχε δείξει τις προθέσεις της για το πως αντιλαμβάνεται την συνέχιση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης (Siemens Τηλεβιομηχανική), το .......
οποίο ήδη αποτελεί παρελθόν αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Την ίδια τύχη είχε και το τμήμα τηλεφωνικών κέντρων (ιστορικό προϊόν της Εταιρίας), το οποίο πούλησε σε αμερικανικών συμφερόντων επενδυτή, κρατώντας μόνο το μειοψηφικό πακέτο των μετοχών στην προς τον σκοπό αυτό νεο-ιδρυθείσα εταιρία (SEN). Ήδη κι αυτή η επιχείρηση οδεύει προς κλείσιμο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα δεκάδες θέσεις εργασίας.
Τα χειρότερα όμως φαίνεται ότι τώρα έρχονται. Με την περί Siemens σκανδαλολογία να ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την κοινή γνώμη και τα πολιτικά κόμματα να ενδιαφέρονται μόνο για τους κάθε λογής «Χριστοφοράκους», η Εταιρία αποφάσισε, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, την παύση λειτουργίας του τμήματος ασφάλειας εγκαταστάσεων, μεταφέροντας τις δραστηριότητες του στην Γερμανία. Σημειωτέον ότι το εν λόγω τμήμα (100 υπάλληλοι) αποτελούσε παγκόσμιο κέντρο δεξιοτήτων στο συγκεκριμένο αντικείμενο, στελεχωμένο με μηχανικούς πρώτης γραμμής κι ήταν αυτό που διεκπεραίωσε το project των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, καθώς κι άλλων παρεμφερών έργων εκτός Ελλάδος. Την σκυτάλη στον μακρύ κατάλογο των απολύσεων που έπονται, έρχεται να πάρει και το τμήμα ανάπτυξης λογισμικού, που από τους 600 μηχανικούς που απασχολούσε πριν από καιρό, έχουν μείνει μόνο περί τους 200.
Και τα υπόλοιπα τμήματα της Εταιρίας όμως δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστα. Ο γερμανικός γίγαντας βλέποντας ότι αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» της αγοράς, αποφάσισε να κρατήσει το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό, σηματοδοτώντας ουσιαστικά το τέλος μια υπερ-εκατονταετούς σημαντικότατης για το κράτος παρουσίας στην Ελλάδα.
Είναι άγνωστο βέβαια πως η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτήν την εξέλιξη. Πέρα από το, εν μέσω κρίσης, τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί, υπάρχουν και οι υποδομές του ελληνικού κράτους που εν πολλοίς στηρίζονται στα προϊόντα της εν λόγω Εταιρίας. Όπου κι αν γυρίσει κάποιος την Siemens θα βρει μπροστά του, είτε αυτό λέγεται ενέργεια (ΔΕΗ), τηλεφωνία (ΟΤΕ), υγεία (Ιατρικά μηχανήματα), μεταφορές (Μετρό), Εθνική άμυνα (πρόγραμμα Ερμής, πύραυλου Patriot), σώματα ασφαλείας (Tetra) και σε πολλούς άλλους γνωστούς και άγνωστους τομείς.
Την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση φέρουν εξ ολοκλήρου τόσο οι έλληνες πολιτικοί όσο και η ίδια η Εταιρία, για τους λόγους που λεπτομερώς έχουν αναλυθεί από τα ΜΜΕ, όσο κι αν αυτά (ΜΜΕ) ασχολούνται μέχρι στιγμής, με την σκανδαλοθηρική πλευρά του θέματος, αφήνοντας τους εργαζόμενους να τραβήξουν μόνοι τους τον προσωπικό του Γολγοθά.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε προσέγγιση των εργαζομένων από εκπροσώπους μικρών κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ώστε να τους εξασφαλίσουν προβολή των θεμάτων τους. Ίδωμεν.
παρατηρητής
observer_gr@yahoo.com