Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Ενα από τα πολλά, δυστυχώς, προβλήματα της πολιτικής μας ζωής είναι η ευκολία με την οποία κατασκευάζονται και διακινούνται σενάρια, που υποτίθεται ότι αφορούν στις μελλοντικές εξελίξεις. Στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουν είναι να υπηρετούν εφήμερες πολιτικές σκοπιμότητες και τίποτα περισσότερο. Αλλωστε, τα «στοιχεία» που υποτίθεται ότι αποτελούν τη βάση του σεναρίου, δεν έχουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Προ ημερών ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο χαρακτηρισμός «αρχιερέας της διαπλοκής», τον οποίο είχε αποδώσει προ δεκαετίας στον Κ. Σημίτη, δεν ήταν κάτι που το εννοούσε, όταν το είπε. Ο λόγος αυτής της υπαναχώρησής του ήταν το γεγονός ότι αυτόν τον καιρό υποδύεται τον σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό. Αυτό και τίποτε άλλο.
Ωστόσο, το κλιμάκιο των ευφάνταστων δημοσιογράφων που υποδύονται τους πολιτικούς συντάκτες, έσπευσαν να σκαρώσουν το σενάριο της δήθεν προσπάθειας του Καραμανλή να προσεγγίσει τον Σημίτη με απώτερο στόχο να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο και να φέρει σε αδιέξοδο τον Παπανδρέου.
Τη σκάρωσαν τη σαχλαμάρα και την αμόλησαν. Μόνο που την επομένη, η δήθεν προσπάθεια προσέγγισης του Σημίτη ακυρώθηκε από τον ίδιο τον Καραμανλή στη διάρκεια του λεγόμενου «debate», όπου εξαπέλυσε μια νέα χυδαία επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού. Ή μήπως δεν ......εννοούσε τον Κ. Σημίτη, όταν έλεγε «εγώ δεν διέταξα την αστυνομία να κακοποιήσει συνταξιούχους», μια και είναι γνωστό το θλιβερό περιστατικό του οποίου κατάληξη ήταν η άμεση απομάκρυνση του τότε αττικάρχη, αν δεν κάνω λάθος, από τη θέση του;
Μια φορά κι έναν καιρό η δημοσιογραφία βασιζόταν σε γεγονότα και σοβαρές πληροφορίες. Σήμερα κατάντησε να βασίζεται σε σενάρια, τα οποία κατασκευάζονται από διεκπεραιωτές κομματικών σκοπιμοτήτων, που υποδύονται τους δημοσιογράφους, ενώ στην πραγματικότητα ενεργούν και κινούνται βάσει σημειωμάτων που τους διοχετεύονται και των οποίων το περιεχόμενο προβάλλεται ως αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ μόνο τέτοιο δεν είναι.
Αλλά μια φορά κι έναν καιρό, ήθελε πολύ δρόμο και προσπάθεια για να φτάσει κανείς στο πολιτικό ρεπορτάζ. Και χρειάζονταν ουσιαστικότερα προσόντα από την καλή άρθρωση, το ευχάριστο παρουσιαστικό και τη σεναριογραφία.
Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος