Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Tέσσερις - έξι χιλιάδες Βρετανοί σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, μετά την απόφαση του Δ.Ε.Κ.

Τέσσερις - έξι χιλιάδες Βρετανοί σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στην υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη κατά Όραμς, σύμφωνα με το Βρετανικό Τύπο, ο οποίος δίδει μεγάλη δημοσιότητα στην απόφαση....
Η «Ντέιλι Μέιλ» στεγάζει την είδησή της με το χαρακτηριστικό τίτλο «Μέχρι 5.000 Βρετανοί θα μπορούσαν να χάσουν περιουσία στην Κύπρο μετά την απόφαση-ορόσημο», ενώ η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ανεβάζει τον αριθμό των Βρετανών σφετεριστών στις 4.000 και η «Γκάρντιαν» στις 6.000.
Η «Ντέιλι Μέιλ» αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης του ζεύγους Όραμς με τη λεπτομέρεια ότι είχε αγοράσει πριν από έξι χρόνια τη βάση της οικοδομής, την οποία ολοκλήρωσε προσθέτοντας και πισίνα, με συνολική επένδυση 175 χιλιάδων στερλινών.
Η «Γκάρντιαν» χαρακτηρίζει την απόφαση του Δικαστηρίου σαν «απόφαση-ορόσημο» και αναφέρει ότι το ποσοστό γης που ανήκει σε Ελληνοκυπρίους στην κατεχόμενη περιοχή φθάνει το 82%, με βάση στοιχεία του 1974.
Η εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» δημοσιεύει δηλώσεις της δικηγόρου Εμινέ Ερκ, προέδρου της λεγόμενης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, ότι η απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει και σε προσφυγές εναντίον Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού, και κυρίως κατοίκων Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο μεταξύ, σοκ και πανικό έχει προκαλέσει και στην Τουρκία η απόφαση και ο τουρκικός Τύπος ρίχνει την ευθύνη στην Τσέρι Μπλερ, δικηγόρο των Όραμς και σύζυγο του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας. Η «Χουριέτ» γράφει στον τίτλο της: «Η Τσέρι Μπλερ έκαψε την Τ.Δ.Β.Κ.», επειδή, όπως υποστηρίζει, αποδέχθηκε την προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, γράφει η εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι επικεφαλής του Προεδρείου του ΔΕΚ είναι ο Έλληνας δικαστής Βασίλειος Κουρής.
Η «Χουριέτ», αφού τονίζει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου χαιρετίστηκε ως νίκη από τους Ελληνοκυπρίους, τονίζει ότι το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα εδάφη ανήκει στους Ελληνοκυπρίους. Πέραν των 4.000 χιλιάδων Βρετανών και άλλων δύο χιλιάδων ξένων έχουν αγοράσει περιουσίες στα κατεχόμενα.
Η «Μιλιέτ» στεγάζει την είδησή της υπό τον τίτλο «Κτύπημα Όραμς στην Τ.Δ.Β.Κ.» και αναφέρει ότι η απόφαση ενίσχυσε τη θέση των Ελληνοκυπρίων και μπορεί να καταστήσει πιο περίπλοκη τη συζήτηση του περιουσιακού στις διαπραγματεύσεις.
Η «Βατάν» εκφράζει φόβους ότι η απόφαση του ΔΕΚ μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για παρόμοιες περιπτώσεις και υποστηρίζει ότι στα κατεχόμενα «κινδυνεύουν 10 χιλιάδες ακίνητα».
Η «Σαμπάχ» σημειώνει ότι «Η κ. Μπλερ έχασε την κρίσιμη δίκη»
Σκληρή δήλωση Ταλάτ
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκάλεσε πανικό στα κατεχόμενα και μεταξύ άλλων συζητείται και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τις συνομιλίες. Η εφημερίδα «Χαβαντίς», υπό τον τίτλο «Η αρχή της καταστροφής», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τερματισμού των συνομιλιών. «Μέχρι αργά χθες(προχθές) το βράδυ, η τουρκική πλευρά μελετούσε το θέμα, ενώ τέθηκε στο τραπέζι και η άποψη για εγκατάλειψη της τράπεζας των συνομιλιών». Κατά τη «Χαβαντίς», «τόσο ο Ταλάτ όσο και το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται πάνω σε αυτή την επιλογή», αναφέρει.
Υπέρ της εγκατάλειψης των συνομιλιών τάχθηκε ο Ραούφ Ντενκτάς.
Ο κατοχικός ηγέτης Ταλάτ, σε δήλωσή του ύστερα από πολύωρη σύσκεψη με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΕΚ «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις απευθείας συνομιλίες». Απευθυνόμενος προς «τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε. και την ελληνοκυπριακή πλευρά», ο Ταλάτ κάλεσε όλους «να αναγνωρίσουν ότι η όποια μέθοδος για την επίλυση του περιουσιακού, που λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατομικές προτιμήσεις και αποδυναμώνει την αρχή της διζωνικότητας, δεν θα γίνει αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε καμμία περίπτωση».
infognomonpolitics

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny