Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Τα Ελευσίνια μυστήρια....

Γράφει η Ρόδι

(επειδή μυστήρια μας περιβάλλουν)
Βοηδρομιών (Σεπτέμβριος , ο μήνας των Μεγάλων Ελευσινίων Μυστηρίων )
Η Ελευσίνα, αρχαίος Αττικός Δήμος, ήταν ονομαστή για το Ιερό της Δήμητρας και για τα Ελευσίνια μυστήρια , που τελού-νταν προς τιμή της θεάς Δήμητρας και της Κόρης της, Περσε-φόνης .Το όνομα Ελευσίς προέρχεται είτε από τον βασιλιά Ε-λευσίνιο είτε από την 'Ελευση εκεί της Δήμητρας .
Ο ΜΥΘΟΣ.
Η αρπαγή της Περσεφόνης στον 'Αδη , είναι από τους πιο ω-ραίους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας και αποτελεί τον μυθολο-γικό - θεολογικό άξονα των Ελευσινίων μυστηρίων .
Η Κόρη του Δία και της Θεάς Δήμητρας , η Περσεφόνη, έπαιζε με τις..... κόρες του Ωκεανού , σε όμορφο λειβάδι, μέσα την ευω-διά των ρόδων, του ίου , του κρόκου, της ίριδας , του υακίνθου και σκύβοντας να κόψει ένα νάρκισσο, ανοίγει η γη και ο θεός του 'Αδη, ο Πλούτωνας,αδελφός του Δία,με το χρυσό του άρμα αρπάζει την Κόρη και την μεταφέρει στον σκοτεινό του βασίλειο, στον Κάτω κόσμο. Στο άκουσμα της κραυγής της Κόρης της, η Δήμητρα κατέβηκε από τον 'Ολυμπο και άρχισε την περιπλά-νηση , αναζητώντας την κόρη της εννέα μερόνυκτα .Φθάνει στην Ελευσίνα , ως σεβάσμια γερόντισσα , ξεκουράζεται στην Αγέλαστο πέτρα ,και φιλοξενείται στο παλάτι του βασιλιά Κε-λεού και Μετάνειρας . Στην συνέχεια , αφού έχει αποκαλύψει στους ανθρώπους την θεϊκή της φύση , κλείεται στο Ιερό , που της αφιερώθηκε.
Εκεί συνδιαλέγεται με τους Ολύμπιους Θεούς την υπό όρους επιστροφή της Περσεφόνης. Ο Πλούτωνας επιτρέπει στην Περσεφόνη να επιστρέψει στην γη, αφού πρώτα της δίνει να φάει ένα σπυρί από ρόδι.Η κόρη οδηγείται στον 'Ανω κόσμο κοντά στην Μητέρα της , τότε λουλουδίζει η γη , τα πουλιά ζευ-γαρώνουν και τραγουδούν , η Αφροδίτη τρέχει να προφτάσει ανθρώπους βιαστικούς και μια ζέστα ζωής ανεβαίνει παντού. Πόσο λίγο όμως κρατάει η ευτυχία ! Η Κόρη τρώγοντας το ρόδι δέθηκε με τα δεσμά του γάμου και του Κάτω κόσμου .Η Δήμη-τρα συμβιβάσθηκε να μένει η κόρη της για λίγο στον 'Αδη, κο-ντά στον άνδρα της , και τον πολύ καιρό πάνω στην Γη μαζί Της . Οταν η Κόρη είναι στον Κάτω κόσμο και η Θεά μητέρα της είναι λυπημένη , μαραίνεται και κρυώνει η Γη . Το ίδιο συμβαί-νει σε κάθε γύρισμα του χρόνου , ασταμάτητα κι αιώνια. Ομως η Θεά Δήμητρα ,πριν ανέβει στον 'Ολυμπο, δεν ξέχασε τους Ε-λευσινιώτες , που την δέχθηκαν , όταν ήταν λυπημένη, τους καλεί να την τιμούν και να την λατρεύουν , τελούντες τα Ιερά της Μυστήρια .
Πέρα από το μύθο
Η Δήμητρα και η Περσεφόνη ήταν κατ΄εξοχήν θεότητες του σι-ταριού και οι μυστικές τελετές στην Ελευσίνα απέβλεπαν στην εξασφάλιση της καρποφορίας του σιταριού .Το σιτάρι σκεπάζε-ται με χώμα κατά την σπορά και πεθαίνει ,για να αναστηθεί πλουσιώτερο με την μορφή σταχυού.Με την ιστορία του σιτα-ριού ερμήνευσε ο άνθρωπος το μυστήριο της ζωής και του θανάτου, και πλούτισε με διδασκαλίες την μεταθανάτια μοίρα του. Ετσι τα Ελευσίνια ξέφυγαν από τον κύκλο της α-πλής αγροτικής γιορτής και επέζησαν ως παρήγορη για τον άν-θρωπο αποκάλυψη . Η ζωντανή θρησκευτικότης στην Ελλάδα δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί από την επίσημη θρησκεία , που είχε πομπώδη κι επιδεικτικό χαρακτήρα (μεγαλοπρεπείς ναοί ,πομπώδεις εορτές π.χ Παναθήναια) ,που κατέπνιγε τον αυθορμητισμό και την θερμότητα της λατρείας. Ετσι πολλοί άρ-χισαν να αναζητούν αφθονώτερη θρησκευτική συγκίνηση .Οι τύραννοι, επιδιώκοντες την συμπάθεια του λαού, ευνόησαν την λαϊκή θρησκευτική ζωή και εισήγαγαν τις λατρείες των αγροτι-κών κοινοτήτων στις πόλεις . Την αγροτική λατρεία της Δήμη-τρας στην Ελευσίνα επισημοποίησε ο τύραννος Πεισίστρατος .
Τα Ελευσίνια μυστήρια γιορτάζονταν μια φορά τον χρόνο. Δι-ακρίνονταν σε Μικρά και Μεγάλα. Τα Μικρά τα τελούσαν τον μήνα Ανθεστηριώνα (Φεβρουάριο) και τα Μεγάλα τον μήνα Βο-ηδρομιώνα (Σεπτέμβριο).
Τα Μικρά Μυστήρια ήταν προπαρασκευαστικά των Μεγάλων .
Σ' αυτά γινόταν η πρώτη μύηση κι έπρεπε να περάσει ένας χρόνος τέλειας ζωής για να εισαχθούν οι μυημένοι στα Μεγάλα μυστήρια .Στα μυστήρια αυτά δίνονταν στους μυημένους διά-φορες συμβουλές και οδηγίες, σχετικές με τον τρόπο ζωής τους και ακολουθούσαν πράξεις, που είχαν σκοπό να αποκαθάρουν και να εξαγνίσουν τον μυημένο, ώστε να τον καταστήσουν ικα-νό για τα Μεγάλα Μυστήρια .Οι μυούμενοι έκαναν θυσίες , μπά-νιο στην θάλασσα ή στον Ιλισό ποταμό , έδιναν κρυφούς όρ-κους , μάθαιναν ό,τι χρειαζόταν για τα Μεγάλα Μυστήρια .Ο μυούμενος στα Μικρά Μυστήρια ονομαζόταν Μύστης .
Τα Μεγάλα Μυστήρια .
Τα Μεγάλα Μυστήρια άρχιζαν στις 14 του Βοηδρομιώ-να(Σεπτεμβρίου) και διαρκούσαν εννέα μέρες με την εξής σει-ρά : Την Π ρ ώ τ η μέρα Μεταφέρονταν τα Ιερά σύμβολα από την Ελευσίνα στην Αθήνα, μέσω της Ιεράς οδού ,στο Ελευσίνιο της Ακρόπολης.
Την Δ ε ύ τ ε ρ η μέρα, που λεγόταν ά λ α δ ε μ ύ σ τ α ι. Οι μύστες πήγαιναν στις ακτές του Φαλήρου κι έκαναν λουτρό
Την Τ ρ ί τ η μέρα, οι μυημένοι έκαναν θυσίες και νήστευαν . Ετρωγαν μόνο παστέλια . Η νηστεία αποτελούσε το ουσιωδέ-στερο μέρος αυτής τελετής .
Την Τ έ τ α ρ τ η μέρα ,γυναίκες , με αστραφτερά πέπλα ,
κρατώντας στα χέρια τους πανέρια με ρόδια και παπαρούνες ,
τα περιέφεραν σε πομπή μέσα σε άμαξα , που την έσερναν βό-δια. Οι γυναίκες αυτές , για επτά μέρες, ξεχνούσαν την Αφροδί-τη και τις ηδονές ....
Τ ην Π έ μ π τ η μέρα , οι μύστες οδηγούνταν από τον δαδού-χο , κρατώντας λαμπάδες , στο Ιερό της Δήμητρας , όπου δια-νυκτέρευαν .
Την Ε κ τ η μέρα μεταφερόταν με ύμνους και ωδές από τον Κεραμεικό το άγαλμα του μυστικού 'Ιακχου , στεφανωμένου με μυρσίνη . Η πομπή ήταν μεγαλοπρεπής , έπαιρνε μέρος χιλιά-δες λαού και η διαδρομή ήταν όμοια με αυτή , που ακολουθού-με σήμερα να πάμε στην Ελευσίνα. 'Οταν οι μύστες έφθαναν στον Αθηναϊκό Κηφισό , τους υποδέχονταν οι Ελευσίνιοι με σκώμματα ( τα οποία ονομάζονταν γ ε φ υ ρ ι σ μ ο ί ).'Οταν η πομπή έφθανε στην Ελευσίνα , τα ιερά παραδίνονταν στο Τελεστήριο , οι μύστες καθαρίζονταν με νερό από το Καλλίχο-ρο φρέαρ και πήγαιναν να διανυκτερεύσουν στο Τελεστήρι-ο.Εδώ συναντάμε δυσκολίες στην κατανόηση της υπόλοιπης τελετουργίας , οι μύστες, όπως είπαμε, κράτησαν, επί αιώνες, καλά κρυμμένο το μυστικό τους .... Η νύκτα έχει προχωρήσει αρκετά, .οι μύστες , με επικεφαλής τον μυσταγωγό τους, έχουν πιάσει τις βαθμίδες ολόγυρα στο εσωτερικό του Τελεστηρίου, θα σταθούν όρθιοι μέχρι το πρωί. Μέσα στο Τελεστήριο βρί-σκεται το Ιερατείο σε πυρετώδη δραστηριότα,την απόλυτη ησυ-χία σχίζει η βροντερή φωνή του Ιεροκήρυκα . Διατάζει απόλυτη σιωπή .Χιλιάδες καρδιές χτυπούν.Είναι αδύνατο να ξέρουμε τι ακριβώς γινότανε σε τούτο το θεόκλειστο τετράγωνο οικοδόμη-μα από υπεύθυνο στόμα, αυτό που κάπως διαγράφεται είναι ότι μέσα στο Τελεστήριο γινόταν αναπαράσταση σκηνών από τον μύθο της Δήμητρας και της Κόρης ,αυτά είναι τα ,<<δρώμενα>>, ίσως υπήρχαν και τα <<λεγόμενα>>.Ο Ιεροφά-ντης απαγγέλει απόρρητες ευχές , δεν χρειάζεται να τις κατα-λαβαίνουν οι μύστες , φθάνει να τις καταλαβαίνει η Θεά. Το φώς αρχίζει να φέγγει ξανά , οι καρδιές ξανακτυπούν, δυσκο-λεύουν οι αναπνοές .Χαρούμενοι κτύποι αγγέλουν ότι μεταξύ των Θεών κατορθώθηκε συμβιβασμός ,η Κόρη θα ξανάρθει και θα φέρει μαζί της ανανεωμένη ζωή και καρποφορία. Ο Τριπτό-λεμος με φτερωτό άρμα , ξεκινάει να διδάξει τους ανθρώπους την καλλιέργεια του σταριού . Θα πραγματοποιήσει το πιο φι-λάνθρωπο και εκπολιτιστικό ταξίδι στον κόσμο.Θα βεβαιώσει τους ανθρώπους , ότι τώρα πιά, μπορούν να στέκονται σ' ένα τόπο , να οργανώνουν Κοινωνίες , να παράγουν πολιτισμό .
Την Ε β δ ο μ η μέρα οι μύστες γύριζαν στην Αθήνα με χα-ριεντισμούς και σκώμματα .
Την ΄'Ο γ δ ο η μέρα γίνονταν τα Επιδαύρια , μια τελετή για κείνους, που είχαν καθυστερήσει , όπως ο Ασκληπιός όταν ήλ-θε από την Επίδαυρο στην Αθήνα , έφθασε μόλις την όγδοη μέρα.
Η Ε ν α τ η και τελευταία μέρα,που λεγόταν "π λ η μ ο χ ό- αι".Τη μέρα αυτή γέμιζαν δύο αγγεία " πλημοχόες" με νερό και κρασί και το έχυναν ένα προς ανατολή και το άλλο προς την δύση λέγοντας μυστικά λόγια . Οι μυούμενοι γίνονται καλλίτεροι άνθρωποι,τελειότεροι, ενάρετοι με αποτέλεσμα να βρούν μετα-θανάτια καλή διάθεση στον Αδη. Τα Ελευσίνια Μυστήρια είναι το ευγενέστερο και λεπτότερο άνθος της Ελληνικής λαϊκής θρη-σκείας .Απελάμβανον στην Ελληνική και Λατινική αρχαιότητα ιδιαίτερου σεβασμού.Ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του μιλάει για δύο μεγάλα δώρα , που χάρισε η Δήμητρα στους Αθηναί-ους, στο σιτάρι, για να μην ζούν σαν άγρια θηρία και τα Μυστή-ρια , απ΄ όπου παίρνουν ελπίδες για την ζωή και την αιωνιότητα
Στα ιστορικά χρόνια οι μυούμενοι έπιναν την δέκατη ημέρα τον κυκεώνα , σύμβολο γλυκύτητας και ισορροπίας , που διαδεχό-ταν την ταραχή της μύησης.Ο κυκεών ήταν παχύρρευστο ποτό από νερό κι αλεύρι , στο οποίο προσέθεταν άγρια μέντα .Λείψανα των Ελευσινίων Μυστηρίων σώζονται ακόμη και σή-μερα και παρουσιάζουν λαογραφικό ενδιαφέρον,παράδειγμα το ρόδι, που χρησιμοποιείται στους αρραβώνες , στον γάμο, στην γέννηση, στην πρωτοχρονιά, στην σπορά, στην καθέλκυση πλοίων , στα κόλλυβα. Η άσπρο-κόκκινη στριφτή κλωστή , την οποία οι μανάδες δένουν σαν βραχιόλι γύρω στο χέρι του παι-διού, την πρώτη του Μάρτη , για να μην τα μαυρίσει ο ήλιος , είναι η κρόκη, που έδεναν στο χέρι και το πόδι τους οι μύστες, για άγνωστους σε μάς λόγους .
Τα Ελευσίνια μυστήρια έπαψαν να λειτουργούν την εποχή του Αυτοκράτορα Βυζαντίου Ιουστινιανού(569 μχ).
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny