Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ολομέλεια ΣτΕ για το 42% δημάρχων - νομαρχών


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί σήμερα το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με ποσοστό 42% αντί της απόλυτης πλειοψηφίας αλλά και την παραχώρηση 3/5 του συνόλου των εδρών στον επιτυχόντα συνδυασμό.


Το θέμα έχει διχάσει το ανώτατο δικαστήριο καθώς το Γ' τμήμα του ΣτΕ με διαφορετικές συνθέσεις δικαστών έχει εκδώσει δύο αντίθετες αποφάσεις. Η απόφαση για την αντισυνταγματικότητα αναφέρει ότι το ποσοστό του 42% αποτελεί δυσανάλογο περιορισμό της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου και της ελεύθερης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, νοθεύοντας την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας. Η αντίθετη απόφαση στηρίζεται στην άποψη ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των οργάνων της διοίκησης των δήμων, που είναι συνταγματικά θεμιτός σκοπός.

Σε περίπτωση που η Ολομέλεια προσχωρήσει στη θέση της αντισυνταγματικότητας, οι δημοτικές εκλογές θα επαναληφθούν μόνον στους δήμους για τους οποίους έχουν υποβληθεί ενστάσεις.

enet
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny