Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Της αδιαφάνειας το κάγγελο στις συναλλαγές εκτός Χ.Α.

«Βόμβες» περί αδιαφάνειας και ελλιπούς προστασίας των επενδυτών στις αγορές, λόγω του νέου καθεστώτος απελευθέρωσης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος.
Μιλώντας στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, που πραγματοποιείται στη Χαλκιδική, με την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), ο Σπύρος Καπράλος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η οδηγία MiFID, η οποία επέτρεψε τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών εκτός των εθνικών χρηματιστηρίων, έχει οδηγήσει σε σύγχυση το επενδυτικό κοινό, επιφέροντας πλήγμα στη διαφάνεια. Επέρριψε δε άμεσα ευθύνες τόσο στην εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και στους υπόλοιπους κεντρικούς μηχανισμούς εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχολιάζοντας ότι οι έλεγχοι που διενεργούν είναι επιφανειακοί.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, λόγω της αδυναμίας των εποπτικών αρχών να παρακολουθήσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός χρηματιστηρίων, «οι μικρότεροι επενδυτές υποφέρουν πλέον από ασυμμετρία πληροφόρησης» και επιπλέον δεν προστατεύονται επαρκώς.

Τόσο ο κ. Καπράλος ως πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και οι υπόλοιποι ομόλογοί του, πάντως, έχουν κάθε συμφέρον να πολεμήσουν την οδηγία MiFID, καθώς τους τελευταίους μήνες εφαρμογής της είδαν την «πελατεία» των εθνικών χρηματιστηρίων να μειώνεται δραστικά, αφού οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες προτιμούν να πραγματοποιούν μεταξύ τους (μέσα από «πλατφόρμες») τις συναλλαγές ώστε να μειώσουν το κόστος τους.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινή διαπίστωση πως η εφαρμογή της οδηγίας MiFID, που δίνει τη δυνατότητα στους μεγάλους επενδυτές να παρακάμπτουν τις οργανωμένες αγορές όπως το Χ.Α., για να πραγματοποιούν τις μεταξύ τους συναλλαγές, έχει προκαλέσει συσκότιση στο «σύστημα», αφού κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει ποιος, πόσο ή τι πουλά ή αγοράζει εκτός χρηματιστηρίου. Αν κάποιος θέλει να πληροφορηθεί τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν λ.χ. στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, θα πρέπει να ανατρέξει σε τουλάχιστον 15 διαφορετικούς μηχανισμούς πληροφόρησης διεθνώς και, το χειρότερο, να... αγοράσει την πληροφορία.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny