
Μετά την Δ.Ε.Θ και της δηλώσεις Καραμανλή έφτασε η στιγμή της απελευθέρωσης τωνκλειστών επαγγελμάτων.
Ποιους κλάδους αφορά
Ανοίγει το μέτωπο των κλειστών επαγγελμάτων που επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές με δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον το χρόνο στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. 4 δις ευρώ κοστίζουν ετησίως τα κλειστά επαγγέλματα στη χώρα μας που αναλογεί σε επιβάρυνση 1000 ευρώ το χρόνο, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη του ΚΕΠΕ, μόνο η απελευθέρωση 13 κλάδων στον τομέα των υπηρεσιών, πριμοδοτεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο ευημερίας κατά 0,3%, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5%.
Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Φαρμακοποιοί, Οδοντίατροι, Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Λογιστές, Ιδιοκτήτες Ταξί, Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δ.Χ., είναι τα επαγγέλματα που συντηρούν ολιγοπωλιακές αγορές.
Στο στόχαστρο μπαίνουν ο καθορισμός των τιμών, οι απαιτήσεις εισόδου στο επάγγελμα, η έκδοση αδειών επαγγέλματος και οι εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης.
Οι κανόνες λειτουργίας εντοπίζονται:
-Στους δικηγόρους- οι αμοιβές και οι παραστάσεις των οποίων καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις.
-Στους συμβολαιογράφους, το κράτος καθορίζει όριο στις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ οι αμοιβές καθορίζονται σε κεντρικό επίπεδο.
-Στους φαρμακοποιούς, τίθενται πληθυσμιακοί - γεωγραφικοί περιορισμοί στην έκδοση αδειών.
-Στους λογιστές, εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης.
-Στους οδοντιάτρους καθορισμός κατώτατων τιμών.
-Στους μηχανικούς και αρχιτέκτονες καθορισμένες κατώτατες αμοιβές και στρεβλώσεις κυρίως στον τομέα των μεγάλων δημόσιων έργων.
-Σε ταξί και φορτηγά ΔΧ, ο ελεγχόμενος αριθμός αδειών από το κράτος.