
Συνέντευξη του Στ. Αλαχιώτη στο καφενείο
Για να γνωριστούμε ένα μικρό βιογραφικό:
Ο Σταμάτης Αλαχιώτης γεννήθηκε το 1944. Πήρε το πτυχίο του από το Φυσιογνωστικό της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1969) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (1975). Συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο εξωτερικό ως μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Darmouth College (1976-77) και στο Brandeis University (1979).
Κύριε Αλαχιώτη καλώς ήλθατε στο καφενείο μας. Εδώ και πάρα πολύ καιρό το ζήτημα της παιδείας είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και μάλιστα το τελευταίο διάστημα με τα συμβαίνοντα στα Πανεπιστήμια έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις . Σας καλέσαμε στο καφενείο μας να μας πείτε την γνώμη σας και ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος και ως πρώην πρόεδρος του παιδαγωγικού Ινστιτούτου . Καθίστε στην αναπαυτική πολυθρόνα που έχουμε για τους φιλοξενούμενους μας , πιείτε τον ελληνικό καφέ που φτιάξαμε για σας , πάρτε μια βαθιά ανάσα και αρχίζουμε
-Πηγαίνετε σε καφενείο στη καθημερινή σας ζωή;
-Ποια η σχέση σας με το διαδίκτυο
-Στην ηλικία μου είναι υποχρεωτική, διότι θα βρεθώ ηλεκτρονικά αναλφάβητος. Η χρήση του πάντως από τα νέα παιδιά κυρίως γίνεται αναρχικά· και πρέπει να μας προβληματίσει, διότι το διαδίκτυο είναι σαν το νερό που ξεδιψά αλλά πνίγει κιόλας.
-Είστε πανεπιστημιακός δάσκαλος και έχετε διατελέσει και πρόεδρος του παιδαγωγικού ινστιτούτου. Η γνώμη σας για την παιδεία έχει ενδιαφέρον. Να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα . Ποια είναι η θέση σας για όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια αυτή τη στιγμή ;
-Σας θυμίζω τι έλεγε ο Ισοκράτης γύρω στο 360 π.Χ.: «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι καταχράστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια και την αναίδεια του λόγου ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία και την αναρχία ως ευδαιμονία». Μια τέτοια διαπίστωση δεν είναι σπάνια στο ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι μόνο· το τελευταίο αυτό οχυρό, που δεν έπεσε ακόμα στα μάτια της κοινωνίας, απαξιώνεται με ιλιγγιώδη ρυθμό και γίνεται βορά στις ορέξεις τόσο νεοφιλελεύθερων οραμάτων όσο και εκείνων που εκ των έσω ρίχνουν νερό στη μύλο της αναβάθμισής του. Αν δεν αναληφθούν άμεσα οι ευθύνες από εκείνους που τους αναλογούν, το πανεπιστήμιο κινδυνεύει με ελεύθερη πτώση.
-Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή . Το ολοήμερο δημοτικό σχολείο, είναι ένας θεσμός που ενώ ξεκίνησε αισιόδοξα, σήμερα εμφανίζει προβλήματα. . Που βρίσκονται οι ευθύνες;
Πρέπει το σχολείο να γίνει παιδική χαρά, ή χώρος πάρκινγκ μαθητών;
Πως πιστεύετε οτι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και πια είναι η άποψη σας για την ευέλικτη ζώνη
-Ο ρόλος του σχολείου είναι πολλαπλός, με κύρια όμως αποστολή την παροχή παιδείας αλλά και τον εξοπλισμό των νέων με τα κατάλληλα επαγγελματικά εφόδια ώστε να αντιμετωπίσουν τη ζωή.
Σήμερα πιστεύετε οτι το σχολείο ανταποκρίνεται στην αποστολή του;
Και αν όχι, τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας;
-Ποια είναι η άποψή σας για τις σκέψεις του υπουργείου για 4 χρόνια το λύκειο και για τον προτεινόμενο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
-Τέτοιες ρυθμίσεις είναι μηχανιστικές· και προτείνονται κατά καιρούς πολλές, χωρίς καμιά απ’ αυτές να ’χει, ως έπρεπε, παιδαγωγικό έρεισμα. Π.χ. όλα τα πολιτικά κόμματα μιλούν για υποχρεωτική 12χρονη εκπαίδευση, εννοώντας υποχρεωτικό και το Λύκειο. Όμως με τον τρόπο αυτό ο έφηβος ολοκληρώνοντας το υποχρεωτικό Λύκειο θα έχει διαμορφώσει την αντίληψη ότι οι μεγάλοι αποφασίζουν γι’ αυτόν για όλα· για υποχρεωτικό πανεπιστήμιο, υποχρεωτική επαγγελματική αποκατάσταση κ.ά. Γι’ αυτό θα πρέπει το υποχρεωτικό σχολείο να τελειώνει μαζί με την εφηβεία, έως και τη Α΄ τάξη του Λυκείου· για να αναπτύξει μετά ο μαθητής την αναγκαία πρωτοβουλία και υπευθυνότητα για τις σπουδές του και τη ζωή του· να γίνει συνυπεύθυνος για όλα αυτά και όχι πιόνι της υποχρεωτικότητας των πάντων.
Υπό το πρίσμα αυτό το πρόσθετο προπαρασκευαστικό έτος για τα Πανεπιστήμια είναι πάλι μια μηχανιστική πρόταση που θα μεταφέρει τα φροντιστήρια μέσα στα Πανεπιστήμια τα οποία κινδυνεύουν να απαξιωθούν και μ’ αυτόν τον κίνδυνο. Δεν μπορεί επίσης να κρίνεται η καριέρα ενός νέου ανθρώπου από ένα μάθημα, μια τρίωρη εξέταση κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις· όσο αδιάβλητες κι αν είναι· διότι ταυτόχρονα είναι και απάνθρωπες. Γι’ αυτό πρέπει να διερευνηθεί ο χρόνος της αξιολόγησης καλύπτοντας λ.χ. τις επιδόσεις του μαθητή σε όλο το Λύκειο σε συνδυασμό με ορισμένους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων που θα διαμορφώνονται από τα Πανεπιστημιακά Τμήματα ή και ορισμένα στοιχειώδη τεστ. Σχετικό άρθρο με τίτλο «ο Μινώταυρος των γενικών εξετάσεων» έχω δημοσιεύσει από το 1995 στο Βήμα της Κυριακής.
Δάσκαλε τι να σπουδάσει το παιδί μου για να ζήσει καλλίτερα από εμένα;
Θα έπαιρνε πολλές και σωστές απαντήσεις.
Σήμερα στην ίδια ερώτηση υπάρχει απάντηση;
Και αν όχι, πόσο επαρκείς πρέπει να αισθάνονται οι εκάστοτε αρμόδιοι;
Ενστερνίζεστε την άποψη ότι οι σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι για διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των νέων ή πρέπει να παρέχουν και επαγγελματική εξασφάλιση;
Και αν δίνετε θετική απάντηση στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης πως νομίζετε οτι μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
-Μέρος της ερώτησης σας προαπαντήθηκε ήδη. Η αναβάθμιση του πνευματικού επιπέδου της χώρας με την αύξηση των πτυχιούχων της είναι ένα θετικό αναμφίβολα αποτέλεσμα, που δε συνάδει βέβαια με τον αρχικό στόχο των πτυχιούχων και των οικογενειών τους. Έχουμε όμως την αναμενόμενη αυτή αναβάθμιση αφού στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα τα προβλήματα είναι πολλά, απουσιάζει κάθε παιδαγωγική διάσταση, δεν καλλιεργείται η παιδεία αλλά μόνο η αποσπασματική εξειδικευμένη γνώση; Μαγική συνταγή για την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων δεν υπάρχει. Η κυρίαρχη συνάρτηση είναι η ορθολογιστική ανάπτυξη της χώρας που επίσης δεν υπάρχει χωρίς ισόρροπη ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Γι’ αυτό υπάρχει η γενιά των 700 ευρώ που επαναστατεί και δεν την κατανοούμε. Επαναστατεί διότι τη φορτώσαμε με όνειρα αλλά όταν άνοιξε το περιτύλιγμα βρήκε μέσα εφιάλτες. Εφιάλτες ανεργίας, καταστροφής του περιβάλλοντος, κοινωνικοπολιτικής σύγχυσης, αποπροσανατολισμό αξιών και στάσεων· και όλα αυτά όχι με κρίματα δικά της.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι με όλες αυτές τις πολιτικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές αδυναμίες της χώρας, αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα, η μόνη ελπίδα βρίσκεται στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση η οποία μπορεί να εφοδιάσει το μαθητή με την κριτική εκείνη σκέψη που θα τον καθιστά ικανό να διαμορφώνει το δικό του κοσμοείδωλο, για να αποφασίζει τι κάνει μέσα στην πολυπλοκότητα της πραγματικότητας και προς τα πού πάει. Οι μεγάλοι απέτυχαν εν πολλοίς να τον βοηθήσουν.
Δε χρειάζεται να επαναλάβω τα αρνητικά επιχειρήματα· σας δίνω μια σχετική ομιλία μου σχετικά μ’ αυτά· βάλτε την στο τέλος της συνέντευξης. Εκείνο όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η μανία με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι το σαράκι που κατατρώει τις σάρκες του Δημόσιου Πανεπιστημίου· και απαξιωνόμενο συνεχώς, αβοήθητο και πυροβολούμενο πανταχόθεν είναι έτοιμο να σωριαστεί κάτω, σύμφωνα με το «ευφυές σχέδιο»· για να αναδυθούν δηλαδή και να εγκαθιδρυθούν τα Ιδιωτικά – ΚΕΣ & ΣΙΑ και να μας σώσουν! Δεν είναι βέβαια σοβαρά πράγματα αυτά· επικίνδυνα είναι.
Όπως επικίνδυνη είναι και η συζήτηση ως προς το ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του συντάγματός μας (σχετικά και με το άρθρο 16). Επισημαίνουμε εδώ ότι για τα θέματα της παιδείας – εκπαίδευσης ισχύει η αρχή της επικουρικότητας, σύμφωνα με την οποία το κάθε μέλος της ΕΕ ρυθμίζει τα του οίκου του ως προς τα εκπαιδευτικά πράγματα υπό το πρίσμα των μακροπρόθεσμων στόχων που θέτει η ΕΕ· η οποία όμως δεν έχει θέσει στόχο Ιδιωτικών Πανεπιστημίων που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν ανθίσει στον ευρωπαϊκό χώρο. Η χώρα μας λοιπόν γιατί βάζει επίμονα τέτοιους στόχους; Ακατανόητο; Όχι, υπάρχει το «ευφυές σχέδιο» που προαναφέραμε για τη γιγάντωση του Ιδιωτικού Τομέα και στο θέμα της Τριτοβάθμιας παιδείας και εκπαίδευσης, άσχετα αν στο παρελθόν θεωρήθηκε από τη σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Γι’ αυτό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να αναταχθεί· να δεχθεί τη δημόσια αξιολόγηση και τον κοινωνικό έλεγχο για να αποκρούσει τα πυρά που δέχεται. Γι’ αυτό πρέπει να υπογραφεί ένα νέο συμβόλαιο τιμής μεταξύ των μελών ΔΕΠ αλλά και μεταξύ των φοιτητών που θα κινείται προς τη καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Δημόσιου Πανεπιστημίου· για να ακυρωθεί κάθε «χρησμός» που θέλει τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια «σωτήρες» της χώρας.
Αύριο θα δημοσιεύσουμε τις απόψεις σας για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος , απόψεις οι οποίες πιστεύουμε θα ανοίξουν ένα ενδιαφέροντα κύκλο συζήτησης